Ai dreptate si nu prea !
Desi acele flanse sunt grele ele sunt pozitionate chiar langa axa de rotatie a rotii asa ca forta centrifuga nu are foarte mare efect asupra lor.
Gandeste-te ca altii pun cauciucuri de 215 / 60 R16 in loc de 215 / 55 R16 adica adauga greutate suplimentara de cauciuc taman la extremitatea rotii, acolo ce sa mai zici de uzura suplimentara la rulmenti ?
Daca foloseam jante din aliaj de 18 cred ca greutatea rotii crestea desi se micsora/usura balonul fata de janta 16 din tabla si balon 65 (ceva mai mare decat ce-i in carte/60)
Sau era aproape tanda pe manda.
Banuiesc ca grosimile pieselor care au legatura cu rotile iau in calcul greutatea viitoare a acestora. Adaugand niste flanse/distantiere voi adauga o greutate suplimentara care probabil nu a fost luata in calcul de producator. Uzura exista oricum la orice piesa chiar daca folosesc dimensiunile de roti agreate de producator. Greutatea suplimentara ar trebui sa creeze uzura prematura a anumitor piese. De aici si intrebarea mea catre
@enicky ref. la nr. de KM parcursi de cunostinta lui cu distantierele de 3cm si posibilele probleme aparute.
Din cate am citit, o roata mai usoara este recomandata din pct. de vedere al consumului si al protejarii anumitor piese. In general se recomanda jante intoarse in loc de flanse/distantiere pt. ca pastrezi greutatea rotii in limite acceptabile si esti mai in siguranta pe drum decat cu prezoane mai lungi sau 2 seturi de prezoane.