Autor Subiect: Jante de 15  (Citit de 1894 ori)

0 Membri şi 4 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline GoneFishing

Jante de 15
« : 27.Apr.2022, 09:40:38 a.m. »
Stie cineva daca se potrivesc roti de 215/65/R15 pe masina din semnatura?
  • SUZUKI VITARA 1.4, BOOSTERJET, AT, AllGRIP, 2019
- cu siguranta niciodata prostit pentru a 2-a oara de SUZUKI ;>)

Offline teutzue

Re: Jante de 15
« Răspuns #1 : 27.Apr.2022, 02:48:32 p.m. »
https://www.wheel-size.com/size/suzuki/vitara/2019/

Teoretic nu ai voie sa pui alte jante decat cele mentionate in certificatul masinii (am inteles ca certificatele mai noi nu mai mentioneaza acest lucru)/cartea tehnica.

Practic ar trebui sa poti pune jante pe 15" cu conditia sa ai specificatiile identice sau compatibile cu cele OEM (exemplu: 6,5j, ET50, 5x114,3, gaura centrala de 60.1 mm). Mai mult decat atat trebuie sa ai grija ca janta sa aiba destul loc pentru etrier si sa vezi cum compensezi dimensiunea mai mica a jantei din balonul anvelopei. Indiciu: vezi jantele de 15" de pe vechiul SX4.

Per total eu as zice sa nu te complici. Te pot opri polististii si iti iau talonul (nu inseamna ca o vor face dar este o sansa).
  • Yaris Cross HEV 2024, Mitsubishi Colt 1.5 Ralliart 2009, 150 cp
Ex: S-Cross 2013, Mitsubishi Colt 1.1

The following users thanked this post: GoneFishing

Offline GoneFishing

« Răspuns #2 : 28.Apr.2022, 08:25:49 p.m. »
https://www.wheel-size.com/size/suzuki/vitara/2019/

Teoretic nu ai voie sa pui alte jante decat cele mentionate in certificatul masinii (am inteles ca certificatele mai noi nu mai mentioneaza acest lucru)/cartea tehnica.

Practic ar trebui sa poti pune jante pe 15" cu conditia sa ai specificatiile identice sau compatibile cu cele OEM (exemplu: 6,5j, ET50, 5x114,3, gaura centrala de 60.1 mm). Mai mult decat atat trebuie sa ai grija ca janta sa aiba destul loc pentru etrier si sa vezi cum compensezi dimensiunea mai mica a jantei din balonul anvelopei. Indiciu: vezi jantele de 15" de pe vechiul SX4.

Per total eu as zice sa nu te complici. Te pot opri polististii si iti iau talonul (nu inseamna ca o vor face dar este o sansa).

Multumesc. Stiu ca nu-i legal dar caut solutii sa maresc confortul asa ca imi asum. Nu sunt tocmai multumit de 215/60/R16.

Offline jante.otel

« Răspuns #3 : 28.Apr.2022, 09:15:16 p.m. »
Salut,
Nu se potrivesc jantele de 15 pe masina ta - va lovi etrierul in disc.
Nu mai vorbesc ca nu exista roti de 15" dedicate masinii tale.
Iar considerand ca vei gasi totusi o solutie pentru asta (care dupa mine implica modificarea butucilor cu etrieri si tot ce mai urmeaza) mai e chestia cu anvelopele pe care nu le ai trecute in carte.
Si asta pentru ce?
  • S-Cross
jante.otel@yahoo.ro

Tel: 0799354972

Offline teutzue

« Răspuns #4 : 28.Apr.2022, 09:21:12 p.m. »
Daca totusi vrei sa incerci schimbul ai mai jos niste detalii care te pot ajuta. Eu cred (de verificat in practica) ca etrierii tai sunt identici cu cei de la sx4 vechi, deci nu ar fi probleme. Rog un coleg care stie sa ne ajute.

https://www.vadrexim.ro/jante-tabla-15-fiat-sedici-suzuki-swift-sport-alcar-stahlrad-208.html
Astea ar fi jantele compatibile dar pe 15".

https://www.wheel-size.com/calc/?wheel1=215-60-16X6.5ET50&wheel2=215-65-15X6.5ET50&fcl=50mm&wcl=30mm&scl=50mm&sr=0mm
Merg 215/65/R15 fara probleme. Diametrul rotii va fi cu 3 mm mai mic (mi se pare f. mica diferenta), balonul anvelopei va creste cu 11mm, eroarea de viteza de 0.4 km/h. Asta in comparatie cu jantele si anvelopele cu care a venit masina.

Offline GoneFishing

« Răspuns #5 : 28.Apr.2022, 10:03:01 p.m. »
Daca totusi vrei sa incerci schimbul ai mai jos niste detalii care te pot ajuta. Eu cred (de verificat in practica) ca etrierii tai sunt identici cu cei de la sx4 vechi, deci nu ar fi probleme. Rog un coleg care stie sa ne ajute.

https://www.vadrexim.ro/jante-tabla-15-fiat-sedici-suzuki-swift-sport-alcar-stahlrad-208.html
Astea ar fi jantele compatibile dar pe 15".

https://www.wheel-size.com/calc/?wheel1=215-60-16X6.5ET50&wheel2=215-65-15X6.5ET50&fcl=50mm&wcl=30mm&scl=50mm&sr=0mm
Merg 215/65/R15 fara probleme. Diametrul rotii va fi cu 3 mm mai mic (mi se pare f. mica diferenta), balonul anvelopei va creste cu 11mm, eroarea de viteza de 0.4 km/h. Asta in comparatie cu jantele si anvelopele cu care a venit masina.

Am identificat codul unui etrier la masina mea si am cautat produsul. Se pare ca ai dreptate si se potriveste si pe Sx4 || S-Cross (JY) dar nu stiu daca asta e varianta veche cum ai spus mai sus. Am anexat si o imagine.
Sa inteleg ca pe Sx4 puteai folosi legal roata cu dimensiunile mentionate de mine? 

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14537
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #6 : 28.Apr.2022, 10:16:36 p.m. »
Nu. SX4 clasic are doua configurații in cartea mașinii: 205/60/R16 și 195/65/R15.
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline teutzue

« Răspuns #7 : 28.Apr.2022, 10:17:47 p.m. »
https://www.wheel-size.com/size/suzuki/sx4/2013/

Eu ma refeream la vechiul model de Sx4. Nu la S-Cross, la el se stie ca e identic.

L.E.: Eu asta am gasit.

Offline GoneFishing

« Răspuns #8 : 28.Apr.2022, 10:28:45 p.m. »
Salut,
Nu se potrivesc jantele de 15 pe masina ta - va lovi etrierul in disc.
Nu mai vorbesc ca nu exista roti de 15" dedicate masinii tale.
Iar considerand ca vei gasi totusi o solutie pentru asta (care dupa mine implica modificarea butucilor cu etrieri si tot ce mai urmeaza) mai e chestia cu anvelopele pe care nu le ai trecute in carte.
Si asta pentru ce?

Nu sunt Gica contra si nici nu vreau sa pun pe cineva in pericol. Nu sunt vitezoman, conduc preventiv, respect regulile de circulatie, am 2 camere fata & spate. Era sa mor de mai multe ori din cauza bolizilor de ultima generatie sau a masinilor de 2 bani.
Insa, mi se pare absurd sa permiti circulatia a NNNN masini SH din care multe deabia mai stau pe roti si/sau sunt facute din bucati sudate in curte dar sa te legi de un balon ceva mai mare. Unele mai noi, altele extrem de vechi - vezi binecunoscuta masina Dacia Papuc, care la franare se opreste dupa 100m. Am si eu una bine pusa la punct si de vanzare si stiu ca a fost si este un pericol pe carosabil.
Revenind, daca as putea folosi - din pct. de vedere tehnic - rotile pe care le doresc imi voi asuma si problemele viitoare cu Politia sau RAR. In sutele de mii de KM facuti prin tara sau pe alte meleaguri cu masina asta si altele n-am fost oprit decat de cateva ori si doar de Politie. Am cateva puncte luate pentru nerespectarea vitezei (la intrare) in localitate acum nu mai stiu cat timp. Nu m-a intrebat nimeni la Land Cruiser de bullbar sau de roti supradimensionate. Nici de proiectoare fara capac desi sareau in ochi si nici de carlig de remorcare. In rest sunt curat ca lacrima. Singura masina cu care am fost oprit des a fost Papucul  :baston: De, batea la ochi.
« Ultima Modificare: 28.Apr.2022, 10:45:34 p.m. de GoneFishing »

Online NicNic

« Răspuns #9 : 28.Apr.2022, 10:37:56 p.m. »
Anvelope cu balon mai inalt vor crea o senzatie de instabilitate a masinii, destul de pronuntata.
Daca mergi la drumuri lungi, vei dori sa te stii mai intai in siguranta, apoi si in confort.

Colegul @jante.otel a dat un sfat foarte bun. Plus o informatie valoroasa: "Nu se potrivesc jantele de 15 pe masina ta".
Daca esti decis sa cauti jante de 15, mai intai poate resuesti sa gasesti un proprietar de SX4 cu jante de 15 pe care sa incerci sa le probezi. Si te lamuresti.
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!