Autor Subiect: Eroare P1431 - GV2 1.9DDiS - 2006  (Citit de 4988 ori)

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline informer

Eroare P1431 - GV2 1.9DDiS - 2006
« : 26.Apr.2022, 06:49:59 p.m. »
Pe drumul de intoarcere catre casa mi s-a aprins indicatorul de eroare culoare galbena, cu o linie orizontala in zig-zag.
Motorul nu mai merge chiar normal, am senzatia ca de la 2500 de ture in sus s-au terminat "caii", nu mai "trage".
Am conectat analizorul pe care-l am si cu softul SZ Viewer A1 am eroarea P1431.

Mesajul text este ambiguu: "Powertrain system code (Manufacturer)" .
Cautand pe net, majoritatea sunt de parere ca-i vorba de filtrul de particule.
Mentionez ca nu este vorba de avertizorul pt. perioada de auto-curatare a acestuia, ala nu-i cu linia orizontala in zig-zag.
Atasez datele de la analizor.
Apreciez orice parere pertinenta.
  • GV2 1.9DDiS 2006

Offline miocrl

Re: Eroare P1431 - GV2 1.9DDiS - 2006
« Răspuns #1 : 05.Aug.2022, 12:26:53 p.m. »
ai rezolvat?

Offline informer

« Răspuns #2 : 05.Aug.2022, 01:56:23 p.m. »
ai rezolvat?

Da, am dat la curatat filtrul de particule.
  • GV2 1.9DDiS 2006

Offline enicky

« Răspuns #3 : 06.Aug.2022, 03:50:05 p.m. »
Da, am dat la curatat filtrul de particule.
   Normal mi se pare daca tot intri pe un forum si deschizi un topic cu o problema, daca ai rezolvat sa comunici, poate mai au si altii problema respectiva si au nevoie de ajutor.
Apropo, zici c-ai dat la curatat(la nufaru?) filtru de particule, se poate curata??!! Eu stiu ca se inlocuieste dupa n autocuratari.
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline informer

« Răspuns #4 : 06.Aug.2022, 06:36:06 p.m. »
   Normal mi se pare daca tot intri pe un forum si deschizi un topic cu o problema, daca ai rezolvat sa comunici, poate mai au si altii problema respectiva si au nevoie de ajutor.
Apropo, zici c-ai dat la curatat(la nufaru?) filtru de particule, se poate curata??!! Eu stiu ca se inlocuieste dupa n autocuratari.
Mie mi se pare ca daca intri pe un forum si pui o intrebare ar trebui sa primesti macar un sfat, indrumare ceva... banuiesc ca nu sunt primul care are genul asta de problema.
Daca d-voastra nu ati auzit ca filtrul de particule poate fi curatat asta nu justifica "mistocareala ieftina" cu "Nufarul"... uite ca datorita mie ati mai invatat ceva.
  • GV2 1.9DDiS 2006

Offline enicky

« Răspuns #5 : 06.Aug.2022, 08:12:26 p.m. »
Daca ar mai fi avut cineva prezent pe forum aceasta problema sunt sigur ca ti-ar fi raspuns!
      Concluzia e, cum au facut multi alti colegi, daca ai solutie o impartasesti si cu ceilalti.

Mistocareala ieftina era o simpla gluma, pe care puteai s-o combati simplu, dezvaluind "secretul" curatarii filtrului.

Intre timp, m-am interesat si am aflat(si singur) ce-i cu curatarea filtrului, poate mai au si altii nevoie :
  Curatare Filtru Particule / DPF
Procedura de curatare poate fi aplicata oricarui tip de filtru DPF / FAP demontat de pe autoturism. Operatiunea are 99% sanse de succes, poate dura 1-2 zile si implica spalarea elementului filtrant cu solventi speciali, calcinarea reziduurilor existente si curatarea cu aer la presiune ridicata.
Pentru fiecare filtru se intocmeste un raport de verificare care contine caracteristicile acestuia inainte si dupa operatiunea de curatare, iar fiecare lucrare beneficiaza de o garantie de 1 an, fara limita de kilometri, in conditiile normale de functionare a motorului.

• Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline informer

« Răspuns #6 : 06.Aug.2022, 08:32:48 p.m. »
Atelierul din TM unde mi-a fost curatat filtrul am inteles ca are o instalatie special conceputa pt. asa ceva si foloseste inclusiv ultrasunete.
  • GV2 1.9DDiS 2006

The following users thanked this post: miocrl

Offline informer

« Răspuns #7 : 05.Oct.2022, 04:51:57 p.m. »
Revin cu continuarea... din pacate tot ce-am facut pana acum (si nu doar curatatrea DPF) au fost "solutii" de f. scurta durata.

Am fost la doi mecanici relativ cunoscuti in TM + reprezentanta Suzuki si degeaba.
- dupa ce am curatat filtrul de particule cenusa a inceput sa se acumuleze rapid (gen 4-5g la 20km pe SZ Viewer) si dupa o vreme semnalizatorul de avarie s-a aprins din nou iar masina a intrat in "limp mode".
- am zis OK, curatarea nu-i suficienta, am schimbat DPF-ul cu unul after market. Apropo de asta am fost asigurat ca acest filtru nu se va comporta ca cel original DAR nici nu ma interesa sa tina 200k, daca tinea 20k era suficient (am fost asigurat ca are sa tina totusi ceva zeci de mii). Dupa 50km am ajuns de unde am plecat.
- am zis OK, mecanicii astia nu au ce le trebuie, sa ma duc la reprezentanta. Diagnoza sistem evacuare, au gasit problema ca nu era "resetat ECU"... OK, platit, dupa 30km aceeasi problema. Revenit la reprezentanta mi-au spus ca nah, evacuarea o fi OK dar poate nu-i ceva in regula la motor. Bun, alti bani alta distractie, au gasit ca-i intercoolerul fisurat. Bun, schimbat intercooler iar dupa 30km am revenit de unde am plecat.
- am mai schimbat si senzorul de presiune diferentiala de pe DPF si senzorul de temperatura de la iesirea DPF (doar asta din urma, deoarece nu era de gasit decat original de la Suzuki, a costat 300EU!).

Una peste alta, dupa ce am cheltuit o multime de bani pe piese/diagnoza/manopera, ma aflu fix in situatia de unde am plecat.
Citind pe mai multe forumuri de afara, nu-s decat unul dintre cei multi cu probleme similare la Suzuki.

As fi interesat daca exista undeva in tara asta un atelier capabil sa diagnosticheze si sa repare acest 1.9DDiS fara a schimba pe rand toate piesele din motor... :)
Daca nu, probabil am sa "arunc la gunoi" masina asta pt. ca mi-a facut mai multe probleme intr-un an decat oricare alta masina pe care am avut-o intr-un timp semnificativ mai mare... :(
  • GV2 1.9DDiS 2006

The following users thanked this post: enicky, kellogs

Offline Hoinar

« Răspuns #8 : 05.Oct.2022, 05:07:33 p.m. »
1.9DDiS este motor Renault, 1.9 F9Q-758 mai exact sau in interatie apropiata 75X.
Poti sa mai cauti informatii pe grupurile de Renault, unde este folosit acelasi motor.
  • Suzuki SX4 S-Cross 1.4 Hybrid 2021 Passion, Suzuki Grand Vitara 3, 2L benzina
Libertatea ta se termina acolo unde incep drepturile altora!

The following users thanked this post: informer

Offline informer

« Răspuns #9 : 05.Oct.2022, 05:42:38 p.m. »
1.9DDiS este motor Renault, 1.9 F9Q-758 mai exact sau in interatie apropiata 75X.
Poti sa mai cauti informatii pe grupurile de Renault, unde este folosit acelasi motor.
Multumesc, am sa ma uit.

Partea "amuzanta" este ca masina nu scoate nici un pic de fum iar mecanicii care "au dat o tura" au spus ca merge/trage foarte bine (dupa  ce se sterge eroarea si pana apare iar)... ar fi de ras daca n-ar fi de plans. :)

Ca o paralela, in studentie (si o perioada dupa) am reparat aparatura electronica, in special TV-uri color, care erau o noutate pe atunci.
NICIODATA n-am pus pe cineva sa plateasca o piesa daca aparatul nu functiona dupa inlocuirea ei. Deasemenea aveam in atelier componente de test pt. inlocuiri temporare in vederea diagnosticarii... la asta ma asteptam mergand la o reprezentanta.
Se pare ca in domeniul auto lucrurile nu (mai) functioneaza asa... :(.
  • GV2 1.9DDiS 2006