Autor Subiect: Oxidare (sulfatare) borna minus baterie  (Citit de 3704 ori)

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Online gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14535
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
Re: Oxidare (sulfatare) borna minus baterie
« Răspuns #10 : 06.Mar.2022, 06:11:12 p.m. »
Face. La bateria mea nr. 2, montata în parcare impreuna cu un prieten, s-a întâmplat același lucru. Fiind în garanție, am fost cu ea la service și au facut același lucru: au curățat borna și au aplicat un strat foarte subțire de vaselina.
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

The following users thanked this post: cristidav

Offline cristidav

« Răspuns #11 : 06.Mar.2022, 06:12:17 p.m. »
Daca bine imi amintesc de la vechea SX4, cu ceva spray gen WD40 mi-au curatat (cu firele conectate la borne, nu le-au desprins)
  • S-Cross 1.4T AllGrip Hybrid Passion 2021 ( inainte - SX4 2WD 1.6 VVT 2012 )

Offline NicNic

« Răspuns #12 : 06.Mar.2022, 06:22:14 p.m. »
Se curata mecanic (perie de sarma, smirghel, carpa umeda), apoi se da cu spray de contacte electrice.
La final, poti proteja cu un strat de vaselina.

Cam asta ar fi o peratie completa de curatare/protectie ulterioara
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

The following users thanked this post: cristidav

Offline ntire2000

« Răspuns #13 : 06.Mar.2022, 06:33:22 p.m. »
Pentru cei care nu stiau, vaselina este electroconductoare.
Exista si vaselina speciala pentru legaturi electrice, dar merge cu succes si aia folosita la rulmenti.

• スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

The following users thanked this post: cristidav, trl

Offline trl

« Răspuns #14 : 07.Mar.2022, 09:20:35 a.m. »
Se utilizeaza vaselina cuprata si/sau argintata direct pe borne inainte de prinderea mecanico-electrica sau se poate utiliza vaselina tehnica aplicata peste prinderea pe borne, dupa efectuarea prinderii mecanico-electrice (adica nu influenteaza contactul electric, deoarece se aplica pe deasupra, pt. a nu lasa aerul umed sa intre in interiorul spatiilor libere). https://www.tme.eu/ro/news/library-articles/page/22517/Cum-curatam-contactele-bateriilor/.
  • 2017 SX4 S-Cross 1.4 Spirit MT AllGrip

Offline piticu

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 11
  • Gen: Bărbat
    • Bucuresti
« Răspuns #15 : 19.Mar.2022, 03:36:21 p.m. »
Va rog sa nu rideti, daca nu vreti cu vaselina  :D, mierea de albine face minuni (verificat personal la 3 masini diferite, din '91 pina in 2020...)
O moneda din aluminiu lipita cu dublu adeziv pe baterie, linga borna, face minuni, colecteaza vaporii de acid, doar ca trebuie sa curatam periodic oxidul alb care se depune pe ea.
  • Suzuki SX4 S-Cross 1.4 All Grip 2016

Offline trl

« Răspuns #16 : 04.Dec.2022, 11:16:39 p.m. »
Servus all!

A reaparut oxidarea; nu stiu daca din cauza ca a inceput sa se mai raceasca vremea pe afara sau pur si simplu asa ii era scris sa se intample.

Nu vad in partea superioara a bateriei EXIDE vreun orificiu de evacuare gaze (presiune), ca sa zic ca acea oxidare ar aparea de la respectivele gaze.

Mufa de minus unde apare oxidarea este foarte bine stransa si a fost foarte bine curatata de mine anterior. Am refacut azi operatiunea de curatare oxid, dat cu spray de contacte, dat cu spray special cu vaselina pt. contacte borne auto si oi vedea ce se mai petrece pe timpul iernii

Eu banuiesc ca, dupa 5 ani vechime, cam face asa din cauza ca se vrea inlocuita cu alta noua, asa ca urmaresc si topicul de aici: https://www.suzuki-club.ro/forum/index.php?topic=11684.20

Offline enicky

« Răspuns #17 : 04.Dec.2022, 11:58:38 p.m. »
Eu banuiesc ca, dupa 5 ani vechime, cam face asa din cauza ca se vrea inlocuita cu alta noua, asa ca urmaresc si topicul de aici: https://www.suzuki-club.ro/forum/index.php?topic=11684.20
   Exista WD-40 Contact Cleaner si isi face bine treaba. Bateria poate sa ajunga si la 7 ani. Sulfatarea se-ntampla cand se descarca si apoi incarca si posibil ca borna sa nu fie bine stransa. Daca SS se activeaza inseamna ca inca mai e buna.
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline trl

« Răspuns #18 : 05.Dec.2022, 09:24:04 p.m. »
Am curatat f. bine in luna martie, am descris in primul post, nu ma intereseaza WD40-Cleaner, am destule srpay-uri cu alcool izoprolpilic neutralizat cat si alte derivate pt. curatare contacte electrice. :) O operatiune similara am efectuat si ieri, iar borna era f. bine stransa de mine in luna martie, deci nu a existat niciun jos in borna.

Stop & Start il utilizez destul de rar, dar totusi il utilizez, dar acum iarna probabil ca nu il voi mai utiliza deloc din motive lesne de inteles: caldura in habitaclu.

Posibil borna de minus de pe cablu sa fie cu probleme, nu stiu sa zic; oricum plumbul cu cuprul nu se inteleg ele foarte bine. Ce n-am facut, recunosc: nu am curatat cu bicarbonat de sodiu bornele afectate inainte de a le curata cu spray de contacte, dar oi vedea daca va reaparea problema in urmatoarele luni si voi publica aici.

Multumiri!

Offline trl

« Răspuns #19 : 05.Dec.2022, 09:25:01 p.m. »
Pe Leon m-a tinut bateria originala aproape de 10 ani, daca retin bine. Cred ca era un Bosch Silver...sper sa imi aduc aminte bine.