Autor Subiect: Temperatura scăzută la motor  (Citit de 1342 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline VS06DGR

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 9
  • Gen: Bărbat
    • Vaslui
Temperatura scăzută la motor
« : 06.Sep.2021, 12:21:16 a.m. »
Salut! De ceva timp temperatura lichidului de răcire a motorului nu mai creste pana la temperatura optima.
Am schimbat și termostatul dar nu s-a modificat nimic. În bord acul termometrului nu urca cu mult peste prima linie (cam 50 de grade Celsius ar corespunde indicația).
Aveți vreo părere care ar putea fi motivul?
  • SX4

Offline ntire2000

Re: Temperatura scăzută la motor
« Răspuns #1 : 06.Sep.2021, 12:34:39 a.m. »
Cel mai probabil senzorul este defect, ai dat banii degeaba pe termostat.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

Offline enicky

« Răspuns #2 : 06.Sep.2021, 01:10:43 a.m. »
  Aici descrie rolul senzorului : https://vrom.ro/simptome-senzorul-de-temperatura-defect/
Probabil ca trebuie mers la un mecanic/service...
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

The following users thanked this post: VS06DGR

Offline remarque

« Răspuns #3 : 06.Sep.2021, 03:16:54 p.m. »
La unele mașini senzorul de temperatură are un singur fir, cel „cald”, masa și-o ia direct de unde e conectat prin filet, nu știu cum e la SX4-ul tău. Pe parcursul anilor între filet și senzor, posibil de la o reacție chimică, apare o depunere ce izolează parțial sau total conexiunea la masă. Așa că uneori curățarea filetului rezolvă problema. Eu așa am pățit.
Knock! knock! knock! Cine bate? Rod knock!
La Suzuki RO un defect major în garanție ți-l rezolvi pe banii tăi! Până îi acționezi în instanță pentru recuperarea prejudiciilor...
New Vitara 1.6 VVT MT Passion Allgrip

Offline Calin sb

« Răspuns #4 : 06.Sep.2021, 07:16:18 p.m. »
Temperatura apei se poate citi prin can bus, daca ai un dongle obd2 poți vedea temperatura citită de senzor ,
daca e mică ai senzor/cablaj defect, daca e normala indicatorul/contacte in bord cu probleme.
  • Superb iV PHEV Style

“ Be first, be smarter, or cheat. Well, I don't cheat “ John Tuld ,Margin call

Offline remarque

« Răspuns #5 : 06.Sep.2021, 10:31:21 p.m. »
Temperatura lichidului de răcire citită  cu ODB2 se face de senzorul care de vreme ce termostatul a fost schimbat (și problema persistă) va indica în continuare bălării fiind defect sau având conexiunile imperfecte.

E de bun simț ce ai fâcut cu schimbarea termostatului. Curăță conexiunile senzorului de temperatură și dacă nu se rezolvă schimbă senzorul de temperatură și gata, problema ta va fi rezolvată. Succes!
La Suzuki RO un defect major în garanție ți-l rezolvi pe banii tăi! Până îi acționezi în instanță pentru recuperarea prejudiciilor...

Offline Calin sb

« Răspuns #6 : 07.Sep.2021, 10:43:19 a.m. »
Corect, eu am mers mai departe cu identificarea defectului, sonda sau afișajul?
  • Superb iV PHEV Style

“ Be first, be smarter, or cheat. Well, I don't cheat “ John Tuld ,Margin call

The following users thanked this post: remarque

Offline VS06DGR

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 9
    • Vaslui
« Răspuns #7 : 09.Sep.2021, 06:14:52 p.m. »
Salutare tuturor si mulțumiri celor care mi-au răspuns la întrebare.
Vreau să va anunț ca am fost in service cu masina si i-am schimbat și senzorul.
Degeaba. Adică bani am dat dar efectul e zero.
  • SX4

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14537
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #8 : 09.Sep.2021, 06:33:14 p.m. »
Salut! De ceva timp temperatura lichidului de răcire a motorului nu mai creste pana la temperatura optima.

Unde se pozitiona inainte acul termometrului la temperatura optima?

Pentru ca în poza ta acul este doar puțin sub jumătatea intervalului de funcționare.
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline remarque

« Răspuns #9 : 09.Sep.2021, 06:40:48 p.m. »
Atunci chiar merită să verifici temperatura cu o interfață ODB2 exact cum a zis colegul @Calin sb mai sus. Dacă ai spre 90 de grade pe ODB2, atunci afișajul indică incorect. Dacă nu (cum ai schimbat termostatul), fie senzorul, nou, fie conexiunile, au probleme. Eu aș curăța filetul din bloc/chiulasă unde se înșurubează senzorul. Cu grijă să nu arunci mizeria în motor.

P.S. Senzorul e un termistor ce-și scade rezistența electrică odată cu temperatura, adică poate fi măsurat cu un ohmetru: dacă e bun are vreo 1-4 kohmi la temperatura ambiantă și vreo 200-400 ohmi la temperatura normală de funcționare a motorulului. Verifică-le la temperatura ambiantă atât pe cel vechi cât și pe cel nou cu un ohmetru, vezi: https://www.e-automobile.ro/categorie-electronica/12-senzor-temperatura-motor.html. Dacă rezistența măsurată diferă mult față de valorile de mai sus e defect senzorul.
« Ultima Modificare: 09.Sep.2021, 06:56:11 p.m. de remarque »