Autor Subiect: consum ulei sx4 1.6  (Citit de 2158 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline dragos r

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 12
  • Gen: Bărbat
    • iasi
consum ulei sx4 1.6
« : 18.Aug.2021, 06:33:49 p.m. »
La Suzi a mea, SX4 4x4 cu motor 1.6 din 2011 (cumparata Sh la 110000km in 2020), înăinte de revizia de 125000 in 2020 , am completat ulei cam 0,8l dupa 7500km. Acum ma apropii de revizia de 140000, si am completat de doua ori uleiul cu aprox 1,8l. La 7000 joja era deja la minim si am completat cu 0,8l, iar  la 12000 de la revizie, joja arăta sub minim si am mai completat cu 1l.
Intreabarea e daca-i normal acest consum de ulei?
Consumul de benzina  extraurban , condus lejer, e 7%.
Motorul suna frumos, nu am avut nici o problema, poate uneori trage mai slab decât alte dăți.
  • sx4

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14537
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
Re: consum ulei sx4 1.6
« Răspuns #1 : 18.Aug.2021, 07:00:46 p.m. »
Intreabarea e daca-i normal acest consum de ulei?

Nu prea e normal. Motorul M16A de pe SX4 nu prea consuma ulei, cel puțin din raportările colegilor de forum.
Eu îl am de 12 ani și 108000 km și n-am completat niciodată cu ulei. Și îl verific la câteva luni.

Masina scoate fum pe țeava de eșapament? Verifica cu un șervețel pe țeavă dacă sunt depuneri de funingine.

Ce ulei folosești?
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline migabi

« Răspuns #2 : 18.Aug.2021, 08:32:24 p.m. »
Cam mult pt doar 100.000 km. Eu la ~150.000 am un consum mic care variaza in functie de tipul de ulei. Cred ca cel mai mult am pus cam 0.5l la o revizie dar fiindca fac drumuri scurte nu verific foarte des uleiul. Personal suspectez segmentii ca ar fi aproape infundati.
SX4 SE m16a awd 2011

Offline dragos r

• Newbie
  • *
    • iasi
« Răspuns #3 : 19.Aug.2021, 07:25:22 a.m. »
Nu am vazut fum. Am verificat acum cu un servetel, si e curat curat, nici o urma de negreață.
Am completat cu ulei Suzuki 0w20, asa cum mentioneaza in carnetul de revizii.
Reviziile au fost facute de primul proprietar la Suzuki Doly Iasi, si am continuat si eu.
Primul proprietar a fost o femeie care a condus mai mult in oras.

[/quote]

Masina scoate fum pe țeava de eșapament? Verifica cu un șervețel pe țeavă dacă sunt depuneri de funingine.

Ce ulei folosești?
[/quote]
  • sx4

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14537
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #4 : 19.Aug.2021, 07:41:54 a.m. »
Poate ca ar fi cazul sa treci la viitoarea revizie pe un ulei mai vâscos,  cum ar fi 5W30 sau chiar 5W40.
Oricum, o vizita la service nu strica.
Dacă ai ceva timp, răsfoiește și topicul despre uleiul de motor la SX4.
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline dragos r

• Newbie
  • *
    • iasi
« Răspuns #5 : 19.Aug.2021, 07:49:57 a.m. »
Poate ca ar fi cazul sa treci la viitoarea revizie un ulei mai vâscos,  cum ar fi 5W30 sau chiar 5W40.
Oricum, o vizita la service nu strica.

Sigur, mai am vreo 3000km pana revizie , dar cred ca o sa merg mai repede.
Sper sa fie doar o pierdere exterioara  pe undeva si sa scap mai usor.
Despre chimbarea uleiului , am inteles ca nu ar fi recomandat.
 Daca pierderea ar fi pe la segmenti , datorita vvascozitatii reduse, nu s-ar fi vazut pe teava de esapament negru?
  • sx4

Offline migabi

« Răspuns #6 : 06.Sep.2021, 09:21:14 a.m. »
Daca pierderea e pe la segmenti, probabil ai segmentul de ulei si traseele de pe piston infundate. Un ulei mai gros nu ar ajuta prea mult fiindca ar fi mai greu de raschetat de pe peretele cilindrului. Un ulei mai subtire poate ar putea trece sau un ulei cu un aditiv de curatare. Daca e pe la simeringurile de la supape, un ulei mai gros ar ajuta, chiar si un 5w30 pt PD.
SX4 SE m16a awd 2011

Offline dragos r

• Newbie
  • *
    • iasi
« Răspuns #7 : 06.Sep.2021, 09:34:23 a.m. »
Multumesc frumos.
O sa vad ce descopera la service.
  • sx4

Offline remarque

« Răspuns #8 : 07.Sep.2021, 05:42:00 p.m. »
Verifică compresia la fiecare cilindru, o poți face în service sau dacă ai o minimă pricepere și o sculă ce costă circa 100 lei o poți face tu. E primul și cel mai important indiciu despre starea motorului. O compresie slabă pe unul sau mai mulți cilindri arată pe unde se duce uleiul pierdut: pe la segmenții cilindrului/cilindrilor. O compresie slabă e un indiciu și că supapele nu etanșează bine. Uleiul mai poate fi pierdut  pe la semeringurile supapelor cilindrilor. Dacă nu sunt diferențe mari între cilindrii se poate suspecta o uzură mare și uniformă la segmenți/cilindrii, fie probleme la semeringurile supapelor, fie o problemă a circuitului de recirculare/valvei PCV care aruncă uleiul în exces în admisie.
« Ultima Modificare: 07.Sep.2021, 05:54:11 p.m. de remarque »
Knock! knock! knock! Cine bate? Rod knock!
La Suzuki RO un defect major în garanție ți-l rezolvi pe banii tăi! Până îi acționezi în instanță pentru recuperarea prejudiciilor...
New Vitara 1.6 VVT MT Passion Allgrip

The following users thanked this post: cristidav

Offline dragos r

• Newbie
  • *
    • iasi
« Răspuns #9 : 25.Sep.2021, 08:35:41 a.m. »
Am reusit si am fost la revizie, la Suzuki.
Cand le-am spus de consumul de ulei, ei au considerat că trebuie schimbat uleiul, de la 0w-20  la 5w-40, spunand ca acest motor nu are pierderi de ulei, nu au mai luat nimic altceva in considerare.
Acum, o sa astept sa vad ce se intampla cu acest ulei, la cat timp scade, si ma duc din nou daca e consumul mare, sa faca o constatare mai amanuntita.
  • sx4