Autor Subiect: Miros ambreiaj la Vitara AT  (Citit de 1393 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline dvd56

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 8
  • Gen: Bărbat
    • Bucuresti
Miros ambreiaj la Vitara AT
« : 24.Iun.2019, 10:44:41 p.m. »
Buna seara! Am si eu o curiozitate: am un S-Cross 1.4 AllGrip 2019 cu transmisie automata, am deja 7000 de km cu el si am plecat in concediu, fiind incarcat (4 persoane si bagaje - portbagaj full), pe mod Sport (pentru ca mie mi se pare ca merge mult mai bine si, culmea, consuma mai putin) si mergand pe serpentine cu urcari/coborari a inceput sa miroasa a ambreiaj incins, nu inteleg de ce?

Ar trebui la coborari sa o las in neutru ca sa nu stea in frana de motor?
Am mai tinut-o pe neutru in coborari si parca mirosea mai putin.
  • SX4 S-Cross 1.4 140CP Luxus AT

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14541
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
Re: Miros ambreiaj la Vitara AT
« Răspuns #1 : 24.Iun.2019, 10:54:30 p.m. »
Poate miroseau placutele de frana.
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline Dogy

« Răspuns #2 : 24.Iun.2019, 11:42:17 p.m. »
Ar trebui la coborari sa o las in neutru ca sa nu stea in frana de motor?
Am mai tinut-o pe neutru in coborari si parca mirosea mai putin.

Din pct meu de vedere, total exclus sa cobori pe serpentine pe Neutral. Nu doar ca iti consumi placutele si discul, dar e periculos - masina trebuie sa aiba tractiune pe roti. Mai degraba incearca sa mergi in modul manual pe sosele cu urcari si coborari abrupte.
  • Suzuki Vitara Facelift 2019 1.0 Passion 5MT Allgrip

Offline dvd56

• Newbie
  • *
    • Bucuresti
« Răspuns #3 : 24.Iun.2019, 11:55:43 p.m. »
Posibil sa fi fost si franele, nu contest. Am mai citit si intradevar nu e bine de mers in neutru...
Oricum mi s-a parut ciudat, este prima automata pentru mine. La manuala mi-a mirosit a ambreiaj incins o singura data cand am tractat o alta masina infranata...

Totusi, aveti idee daca poate mirosi ceva de la cutia automata?

Offline enicky

« Răspuns #4 : 25.Iun.2019, 12:08:03 a.m. »
... fiind incarcat (4 persoane si bagaje - portbagaj full), pe mod Sport (pentru ca mie mi se pare ca merge mult mai bine si, culmea, consuma mai putin) si mergand pe serpentine cu urcari/coborari a inceput sa miroasa a ambreiaj incins, .
  Daca ai mers numai in sport, urcat-coborat, numai tu stii cata "talpa" i-ai dat ! Daca dupa un "ac de par" unde te-ai infipt in frana, ai dat "blana" sa urci, motorul s-a turat si s-a infipt in cutie/ambreiaj, greutatea a tras "inapoi" si frecarea a generat miros !
  Nu stiu daca ai inteles ceva, dar eu am inteles ca tu ai crezut ca ai sub tine un bolid de 200 de cai si suporta orice, dar nu-i chiar asa, las-o mai usor si nu te mai "gazeaza" ! :)
   Concediu placut ! :)
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline mariusl82

« Răspuns #5 : 25.Iun.2019, 09:25:17 a.m. »
salut
daca nu esti sigur pe manevrele necesare, ai tot timpul la indemana functia hill descent ... o sa faca masinuta totul pentru tine... :D
  • New Vitara 1.6 MT Spirit Allgrip Atlantis Turquoise

Offline dvd56

• Newbie
  • *
    • Bucuresti
« Răspuns #6 : 25.Iun.2019, 10:03:58 a.m. »
... fiind incarcat (4 persoane si bagaje - portbagaj full), pe mod Sport (pentru ca mie mi se pare ca merge mult mai bine si, culmea, consuma mai putin) si mergand pe serpentine cu urcari/coborari a inceput sa miroasa a ambreiaj incins, .
  Daca ai mers numai in sport, urcat-coborat, numai tu stii cata "talpa" i-ai dat ! Daca dupa un "ac de par" unde te-ai infipt in frana, ai dat "blana" sa urci, motorul s-a turat si s-a infipt in cutie/ambreiaj, greutatea a tras "inapoi" si frecarea a generat miros !
  Nu stiu daca ai inteles ceva, dar eu am inteles ca tu ai crezut ca ai sub tine un bolid de 200 de cai si suporta orice, dar nu-i chiar asa, las-o mai usor si nu te mai "gazeaza" ! :)
   Concediu placut ! :)

Nu-i vorba de bolid de 200 de cai sau de talpa, dar pe Auto masina e inutila, si oricum se tureaza ca sa urce fiind incarcata, doar ca o face mai greu (adica mai tarziu decat pe modul Sport). Am lasat-o sa schimbe in 3000-3500, deci nu i-am dat “talpa”, daca nici macar 3000 de turatii nu suporta, nu e in regula.

Si Hill Descent a mea nu are. Nu inteleg la ce “manevre” faci referire...

Offline dthem

« Răspuns #7 : 25.Iun.2019, 10:13:20 a.m. »
Nu are cum să miroasă nimic din zona cutiei de viteze sau a ambreiajului pentru simplul motiv că nu are ambreiaj în sensul clasic. Funcția de ”debraiere” este îndeplinită de convertizorul de cuplu și se petrece în fluid, așa că nu au loc frecări ca la o cutie manuală între placa și discul de ambreiaj.

Există totuși în cutie un ambreiaj de blocare (clutch lock-up) care după aproximativ 30 kmh cuplează mecanic turbina și statorul (cele două piese ale convertizorului), astfel încât transmiterea cuplului de la motor la roți nu se mai face prin fluid, ci se face mecanic. De la acel ambreiaj de blocare ar putea veni mirosuri, dar ar trebui ca mașina să aibă simptome de ”slip” după 30 de kmh, adică să crească turația în gol (fără a crește și viteza). Dacă nu ai experimentat așa ceva, este exclus ca mirosurile să vină de la cutia de viteze.

Cât despre coborârea munților pe N, este o greșeală foarte mare. Cutia se pune pe N doar dacă vrei să stai pe loc și să nu ții piciorul pe frână.
  • Vitara 1.4 BoosterJet AT Passion 2019

Offline dvd56

• Newbie
  • *
    • Bucuresti
« Răspuns #8 : 25.Iun.2019, 10:23:11 a.m. »
Nu are cum să miroasă nimic din zona cutiei de viteze sau a ambreiajului pentru simplul motiv că nu are ambreiaj în sensul clasic. Funcția de ”debraiere” este îndeplinită de convertizorul de cuplu și se petrece în fluid, așa că nu au loc frecări ca la o cutie manuală între placa și discul de ambreiaj.

Există totuși în cutie un ambreiaj de blocare (clutch lock-up) care după aproximativ 30 kmh cuplează mecanic turbina și statorul (cele două piese ale convertizorului), astfel încât transmiterea cuplului de la motor la roți nu se mai face prin fluid, ci se face mecanic. De la acel ambreiaj de blocare ar putea veni mirosuri, dar ar trebui ca mașina să aibă simptome de ”slip” după 30 de kmh, adică să crească turația în gol (fără a crește și viteza). Dacă nu ai experimentat așa ceva, este exclus ca mirosurile să vină de la cutia de viteze.

Cât despre coborârea munților pe N, este o greșeală foarte mare. Cutia se pune pe N doar dacă vrei să stai pe loc și să nu ții piciorul pe frână.

Multumesc pentru lamuriri! Inseamna ca erau incinse franele si confundam mirosul, sau e inca noua si mai are mirosuri...

Am inteles si cu N-ul acum.

Offline aavii

« Răspuns #9 : 25.Iun.2019, 02:30:53 p.m. »
Masina noua are niste mirosuri specifice, asemanatoare celui de ambreaj. Am inteles ca sunt niste uleiuri cu care este un motorul pe exterior care in timp se ard sau ceva de genul asta. O sa dispara dupa un timp

Aditional la coboratul in N, vezi ca in P ai si frana de motor :) Masina stie sa nu schimbe in sus sau sa treaca inapoi in D daca intr-o coborare ai retrocgradat din padele si ea merge la vale... se duce si in 5000 rot/min daca e cazul insa imediat cum drumul nu mai e in panta, trece inapoi in D

Despre urcatul in D am mai avut discutii si ori "asa face toate" ori la suzuki ii lipseste o parte de soft care sa citeasca ca mergi in rampa si sa nu mai tina turatia sub 1800 (unde intr-adevar nu prea ai putere si cuplu). Cand pui in S, unul dintre parametrii care se modifica e turatia minima (nu mai coboara sub 2000) ceea ce iti creaza senzatia ca e mai pregatita de drum (bineinteles ca mai sunt si alte lucruri care se modifica in S) sau, ai cea mai placuta functie a masinii cand mergi pe dealuri: Padelele!

• Suzuki Vitara S grade

The following users thanked this post: ...