Autor Subiect: Uleiuri motor si transmisie  (Citit de 2978 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline teutzue

Re: Uleiuri motor si transmisie
« Răspuns #10 : 11.Iun.2021, 06:52:41 p.m. »
Vad ca ai Suzuki Ignis dar nu stim ce an e. Din moment ce intrebi si despre uleiul de la cutie presupun ca e un model mai vechi. Si eu am o masina mai veche, din 2007. Are peste 200k km si in motor pun ravenol pentru ca nu-l consuma (lucru care s-a intamplat cu alte uleiuri ex: ulei mercedes original, motul, castrol). La cutie am schimbat uleiul cu un ulei de cutie de viteze Febi. Nu am probleme cu el insa nu am experimentat cu mai multe tipuri schimband uleiul din cutie doar cu ce mi-a recomandat service-ul dar in concordanta cu ce zice cartea tehnica.

Pe scurt: pune orice ulei este specificat in cartea masinii si ar trebui sa fie in regula. La motor eu recomand Ravenol iar la cutie nu stiu atat de multe incat sa ma pronunt.
  • Yaris Cross HEV 2024, Mitsubishi Colt 1.5 Ralliart 2009, 150 cp
Ex: S-Cross 2013, Mitsubishi Colt 1.1

The following users thanked this post: Myhay, zambru

Offline zambru

« Răspuns #11 : 11.Iun.2021, 07:05:44 p.m. »
Vad ca ai Suzuki Ignis dar nu stim ce an e. Din moment ce intrebi si despre uleiul de la cutie presupun ca e un model mai vechi. Si eu am o masina mai veche, din 2007. Are peste 200k km si in motor pun ravenol pentru ca nu-l consuma (lucru care s-a intamplat cu alte uleiuri ex: ulei mercedes original, motul, castrol). La cutie am schimbat uleiul cu un ulei de cutie de viteze Febi. Nu am probleme cu el insa nu am experimentat cu mai multe tipuri schimband uleiul din cutie doar cu ce mi-a recomandat service-ul dar in concordanta cu ce zice cartea tehnica.

Pe scurt: pune orice ulei este specificat in cartea masinii si ar trebui sa fie in regula. La motor eu recomand Ravenol iar la cutie nu stiu atat de multe incat sa ma pronunt.
Ignisul este din 2017.
  • Suzuki Ignis

Offline zambru

« Răspuns #12 : 18.Iun.2021, 12:06:03 p.m. »
Legat de standarde, ACEA C3 apare la doua dintre uleiurile care ma intereseaza (Sustina si Ravenol) dar in carte acesta nu este trecut, in schimb apar ACEA A1/B1, A3/B3, A3/B4, A5/B5,

alaturi de API SL, SM, SN dar si de ILSAC GF-3, GF-4, GF-5.

Urmeaza sa fac o alegere intre 5W-30 Sustina si Ravenol dar sunt nedumerit de aceste standarde, Sustina e unul singur cu C3, iar la Ravenol sunt mai multe.

Stie cineva ce le diferentiaza ori care trebuie ales?

• Suzuki Ignis

Offline teutzue

« Răspuns #13 : 18.Iun.2021, 12:40:24 p.m. »
https://www.ravenolromania.ro/lubrifianti-rol-clasificare-standarde-specificatii/

La acest link ai clasificarile API/ACEA/SN/SM etc. cu descrierile si utilizarile lor. Asta in ideea de a sti intai ce inseamna ca mai apoi sa poti face o alegere informata.

Configurator ulei gasesti la toti producatorii si ai fise explicative despre fiecare ulei in parte.

Ca idee cauta sa iei un ulei care are cele mai recente standarde (ultimele versiuni) care se potrivesc cu ce zice cartea.
Uite si inca un video mai generic despre cum sa alegi uleiul (cu cateva detalii in plus fata de ce zice cartea): .

P.S.: @ntire2000 mi-am adus aminte de ce ziceai tu acum ceva vreme vis-a-vis de recomandarile producatorului de ulei versus producatorul masinii cand vine vorba de intervalul de schimb. Uite ce zic baietii aici: "Intervalul de schimb este recomandat numai de catre producatorul de masini SI NU DE PRODUCATORUL SAU VANZATORUL DE ULEIURI."
  • Yaris Cross HEV 2024, Mitsubishi Colt 1.5 Ralliart 2009, 150 cp
Ex: S-Cross 2013, Mitsubishi Colt 1.1

The following users thanked this post: zambru

Offline Laurentiu

« Răspuns #14 : 20.Iun.2021, 10:37:17 a.m. »
Urmeaza sa fac o alegere intre 5W-30 Sustina si Ravenol dar sunt nedumerit de aceste standarde, Sustina e unul singur cu C3, iar la Ravenol sunt mai multe.
Eu as merge pe mina Ravenol. Vezi ca uleiurile sint unele pentru motoare diesel si altele pentru motoare pe benzina. Citeste-le caracteristicile si adapteaza-le la ceea ce scrie in cartea masinii.
P.S. Mergi pe un ulei ce este subtire iarna si-si pastreaza caracteristicile de ungere la temperaturi ridicate vara.
ANTENA 3 e aici. MEREU va fi (SI) aici.
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline zambru

« Răspuns #15 : 25.Iun.2021, 02:47:27 a.m. »
As dori sa pun Eneos Sustina 5W-30 dar vad ca prezinta standardul ACEA C3, care nu este mentionat in manualul masinii.
Daca am inteles bine din descrierea uleiului, ACEA C3 este conceput in special pentru motoare diesel cu filtre de particule, ceea ce eu nu am.
In consecinta nu pot pune Sustina 5W-30, dar pot pune Eneos Hyper-multi 5W-30, cu A5/B5 ce este trecut in carte.

Legat de Eneos si ce am scris mai sus e ceva ce imi scapa sau e corect?

• Suzuki Ignis

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14537
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #16 : 25.Iun.2021, 07:35:09 a.m. »
Eneos Sustina 5W-30 e API SN. Vezi ghidul din attachment
« Ultima Modificare: 25.Iun.2021, 07:52:46 a.m. de gabineg »
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline zambru

« Răspuns #17 : 25.Iun.2021, 02:25:05 p.m. »
Eneos Sustina 5W-30 e API SN. Vezi ghidul din attachment

Conform ghidului standardul ACEA este cel mai important. In carte, intr-adevar apare API SN - care tot conform ghidului este de rang trei, dar nu apare ACEA C3.
Nu stiu ce sa inteleg de aici.
  • Suzuki Ignis

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #18 : 25.Iun.2021, 02:42:34 p.m. »
ACEA C3 Stable, stay-in-grade Engine Oil with Mid SAPS-Level, intended for use as catalyst compatible Oil at extended Drain Intervals in Vehicles with all Types of modern Aftertreatment Systems and High Performance Passenger Car & Light Duty Van Gasoline & DI Diesel Engines that are designed to be capable of using Oils with a minimum HTHS Viscosity of 3.5 mPa*s.
  • SX4 by Giugiaro

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #19 : 25.Iun.2021, 04:02:47 p.m. »
Si eu am Eneos Sustina 5W-30 in motor acum (benzinar euro 4 de 12 ani vechime). Mai sunt si alti colegi cu SX4 care folosesc acest ulei.
  • SX4 by Giugiaro