Autor Subiect: Indicare ciudata km ramasi  (Citit de 2275 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline biloiu

Indicare ciudata km ramasi
« : 20.Mai.2021, 01:19:47 p.m. »
Salutare,
Am de expus o situatie care mie imi pare ciudata si pe care am tot observat-o ...
Am Vitara Hybrid din august 2020. am vreo 16.000 km si nu prea inteleg cum calculeaza nr de km ramasi de parcurs pt ca, la un moment dat, acestia scad vertiginos, chiar daca consumul efectiv scade.
Ca exemplu mai clar, am facut plinul, am plecat spre Vama Veche iar la destinatie consumul mediu aratat era de 7.6% ... pana aici totul ok ... la intoarcere, am pus pe Waze ca destinatie IKEA Pallady iar conform info din bord, ar fi trebuit sa imi ramana de efectuat inca vreo 50km de acolo ... pe autostrada, consumul mediu a scazut la 7.4% dar a trebuit sa alimentez cu vreo 70 km inainte de destinatie pt ca afisajul din bord imi arata ca mai pot parcurge max 40 km ... plinul facut au insemnat 43 litri ...
Am observat acest comportament de mai multe ori dar am crezut ca nu am fost atent ... Era sa raman fara benzina pe langa Deva, noroc ca am iesit de pe autostrada si am alimentat de la intrarea in oras; conform incatiei initiale, la plecarea din Timisoara, ar fi trebuit sa ajung pana aproape de Sibiu ... Vi s-a intamplat si voua?
  • Vitara Hybrid - Spirit 2WD - 2020

Offline Valentin.Bartolomeu

Re: Indicare ciudata km ramasi
« Răspuns #1 : 20.Mai.2021, 02:17:57 p.m. »
Va recomand sa resetati consumul mediu la fiecare alimentare. In felul acesta veti avea o valoare a consumului mediu cat mai apropiata de realitate. Daca vreti sa tineti o evidenta pe termen lung a consumului mediu va recomand o aplicatie dedicata. Se gasesc destule pe internet. O zi buna!
  • Suzuki Vitara 1.4 BoosterJet MT Spirit 2019

Offline VictorN

« Răspuns #2 : 20.Mai.2021, 05:19:47 p.m. »
Estimarea se face pe baza ultimilor zeci de km, nu știu exact câți.
In funcție de cum ai mers: oraș/DN/Autostrada se modifică și estimarea.
Mențiunea importanta e că estimarea pe un rezervor gol e mai pesimista decat in mod normal. El îți dă 50km autonomie cu 7 litri in rezervor și consum de 7,6% când normal ar fi 95km.

Trimis de pe al meu KB2003 folosind Tapatalk

Offline biloiu

« Răspuns #3 : 20.Mai.2021, 05:56:14 p.m. »
Din cate am observat resetarea se face la alimentare, probabil asa am setat eu.
Problema mea nu e neaparat de consumul propriuzis ci de estimarea km pe care ii mai ai de parcurs ...
Daca am parcurs 1/2 din distanta cu un consum mediu de 7.6% iar pt urmatoarea jumatate consumul mediu total a scazut la 7.4%, de ce estimarea km ramasi (care ar fi trebuit sa tina seama - cred - de media de 7.6%) vs realitate a fost mai mare cam cu 45% (estimatul era de app 260 km dar eu mai puteam face max 180 km)
  • Vitara Hybrid - Spirit 2WD - 2020

Offline VictorN

« Răspuns #4 : 20.Mai.2021, 06:15:26 p.m. »
Tocmai am zis. Estimare se face pe media ultimilor zeci de km. Nu se face în funcție de consumul mediu total.

Daca eu merg cu rezervorul plin, pe DN, și am estimare 400km, după 20 km în oraș o să îmi arate 200km rămași, chiar daca în timpul ăsta consumul mediu a rămas cam același.

Trimis de pe al meu KB2003 folosind Tapatalk

Offline Valentin.Bartolomeu

« Răspuns #5 : 20.Mai.2021, 06:23:46 p.m. »
Cand mi-am cumparat masina aceata un amic mai "batran" in ale sofatului, mi-a spus sa nu iau in calcul estimarile pe care le face masina. Indicatia de baza ramane acul de la rezervor carburant si aproximarea "babeasca" - consum de 6,5 extraurban, 10 urban. Vorbim de benzina, cutie manuala si un stil de sofat nu agresiv-orasul fiind Bucuresti. Acum fiecare face cum considera. Rezervorul are 47 litri. Din astia scad 5 pe care ii consider rezerva si restul de 42 sunt pentru "distractie". Adica in oras am o autonomie de vreo 420 Km iar afara de 650 km. In felul acesta nu voi ramane niciodata fara carburant. Drumuri linistite!
Cred ca masina tine seama de doi factori: consumul mediu de pe ultimii km (insemnand drumul anterior ultimei opriri) si consumul mediu de pe ultimele 15 minute. In felul acesta computerul face o "estimare".
  • Suzuki Vitara 1.4 BoosterJet MT Spirit 2019

Offline Calin sb

« Răspuns #6 : 20.Mai.2021, 07:28:33 p.m. »
Problema mea nu e neaparat de consumul propriuzis ci de estimarea km pe care ii mai ai de parcurs ...
Daca am parcurs 1/2 din distanta cu un consum mediu de 7.6% iar pt urmatoarea jumatate consumul mediu total a scazut la 7.4%, de ce estimarea km ramasi (care ar fi trebuit sa tina seama - cred - de media de 7.6%) vs realitate a fost mai mare cam cu 45% (estimatul era de app 260 km dar eu mai puteam face max 180 km)
Într-adevăr daca nu poți reseta din buton înseamnă ca in submeniu ai selectat resetare automata la alimentare.
Din proprie experiența pot spune ca aproximarea e destul de buna , când se aprinde becul si nu mai arată câți km poți sa mai mergi, intra cam 40 lt  la plin ceea ce înseamnă ca mai ai cam 6-7 lt in rezervor, din acest moment mai poți face între 50 si 100 km in funcție de psihic(trecere in mod economic de condus)
Referitor la estimat e puțin cu schepsis , daca consumul este linear estimarea e buna daca nu o cam da in balega,
Pentru ca variația consumului instant e foarte mare  de la 5 la 15 % variația estimatului este semnificativă,
Ex ai mers niște km linear cu 5% astfel estimează 100 km pentru ca știe ca are  5 lt in rezervor, ai făcut câteva Depășiri si instant ai vârfuri de 12 % estimatului ii  iese o medie de 8% in câteva secunde îți arată 60 km rămași - corect estimat !
Daca am înțeles eu bine ai făcut vreo 600 km din care vreo 400 pe a2 43 lt e un consum normal.
Încearcă sa bagi de la aceeași pompa/stație  daca poți, pe autostrăzi stațiile au propriul litru.
  • Superb iV PHEV Style

“ Be first, be smarter, or cheat. Well, I don't cheat “ John Tuld ,Margin call

Offline enicky

« Răspuns #7 : 21.Mai.2021, 01:14:02 a.m. »
  Resetarile se pot face si manual si  automat la alimentare.

Calculul facut de tine nu cred ca este cel mai corect, intre cele doua consumuri e o diferenta de 200ml% care ...nu face minuni. De obicei CB face estimare dupa ultimul consumul mediu, nu stiu cum ai obtinut cele doua valori, probabil le-ai notat...

Este de preferat, asa cum au spus si colegii, ca la plecare in cursa, mai precis la alimentare, dai reset la tot, km, consum, etc. Asa vei avea valori mai corecte la consum, estimare km ramasi, etc.
In alta ordine de idei, eu nu ma bazez pe aceste cifre "electronice", si la drum lung nu stau pana rezervorul ajunge la ultima liniuta.
  Daca stau sa fac calcule de genul cati km parcurg in + sau - cu 200ml , am toate sansele sa raman fara benzina pe autostrada.

Pe de alta parte sa nu traim cu ideea ca toate cifrele pe care le vedem pe CB sunt absolut corecte, nici pe de parte, nici chiar viteza de rulare nu este cea corecta, asa ca panica d-aici n-o prea inteleg...
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline Costique

• Hero Member
  • Mesaje postate: 2537
  • Gen: Bărbat
  • Schimbarea vine, ca vrei, ca nu vrei...
    • Göteborg
« Răspuns #8 : 21.Mai.2021, 11:23:28 a.m. »
Poate avea legătură si cu faptul ca indicatorul de benzina in rezervor este mereu pe plus arătând de exemplu jumătate de rezervor după ce tu ai consumat aproape 30 de litri?
  • Suzuki Vitara S AT -> Peugeot 3008

Offline teutzue

« Răspuns #9 : 21.Mai.2021, 11:59:51 a.m. »
Ce spune @Costique cred ca are legatura cu indicarea autonomiei ramase. Am patit sa intru pe autostrada cu jumatate de rezervor plin iar dupa 30 de minute de mers la 130 m-am trezit ca e aproape gol fara sa am pe unde sa alimentez...
  • Yaris Cross HEV 2024, Mitsubishi Colt 1.5 Ralliart 2009, 150 cp
Ex: S-Cross 2013, Mitsubishi Colt 1.1