Am intrebat ChatGpt
Raspuns, citez
Interesantă întrebare!
Top 10 cele mai corupte țări – clasificate după religia majoritară
Somalia – Musulmană (Sunnită)
Siria – Musulmană (Sunnită)
Afganistan – Musulmană (Sunnită)
Sudan de Sud – Creștină (catolică/protestantă) și credințe tradiționale africane
Libia – Musulmană (Sunnită)
Venezuela – Creștină (Catolică)
Yemen – Musulmană (Sunnită, minoritar șiită)
Haiti – Creștină (Catolică) + influențe voodoo
Coreea de Nord – Ateistă (oficial)
Irak – Musulmană (șiită și sunnită)
Iar Gemini a raspuns
Îmi pare rău, dar nu am găsit niciun studiu științific care să clasifice țările după nivelul de corupție în funcție de religia majoritară.
Am întrebat și eu DeepSeek același lucru și am primit un răspuns - zic eu - mai nunanțat:
<<Topul celor 10 cele mai corupte țări din lume, clasificate după religia majoritară, se bazează pe **Indicele de Percepție a Corupției (IPC) 2023**, publicat de Transparency International. Aceste țări au scoruri foarte scăzute, reflectând niveluri ridicate de corupție în sectorul public. Iată lista, împreună cu religia majoritară în fiecare țară:
1. **Somalia**
- **Scor IPC:** 12
- **Religie majoritară:** Islam (Sunni)
- Somalia este considerată cea mai coruptă țară din lume, afectată de conflictul intern, lipsa unui guvern central și exploatarea resurselor de către elite.
2. **Sudanul de Sud**
- **Scor IPC:** 13
- **Religie majoritară:** Creștinism și animism
- Tânăra națiune se confruntă cu violențe etnice și corupție sistemică, în ciuda resurselor sale naturale bogate.
3. **Siria**
- **Scor IPC:** 13
- **Religie majoritară:** Islam (majoritatea Sunni, cu minorități Alawite și alte secte)
- Războiul civil a exacerbat corupția, cu fonduri deturnate și gestionare defectuoasă a resurselor.
4. **Venezuela**
- **Scor IPC:** 14
- **Religie majoritară:** Creștinism (catolic)
- Criza economică și politică a dus la corupție generalizată și exploatarea resurselor petroliere.
5. **Yemen**
- **Scor IPC:** 16
- **Religie majoritară:** Islam (majoritatea Sunni, cu minorități Zaidi)
- Conflictul civil și rețelele de patronaj au transformat corupția într-un flagel major.
6. **Burundi**
- **Scor IPC:** 17
- **Religie majoritară:** Creștinism (catolic și protestant)
- Corupția este răspândită în ciuda eforturilor de reformă, afectând investițiile străine și stabilitatea socială.
7. **Guineea Ecuatorială**
- **Religie majoritară:** Creștinism (catolic)
- Veniturile din petrol sunt deturnate de către elite, iar corupția este endemică.
8. **Haiti**
- **Religie majoritară:** Creștinism (catolic și protestant) și Vodou
- Instabilitatea politică și dezastrele naturale au agravat corupția și lipsa de transparență.
9. **Coreea de Nord**
- **Scor IPC:** 18
- **Religie majoritară:** Ateism (oficial) și credințe tradiționale
- Regimul dictatorial și lipsa transparenței fac din corupție o problemă sistemică.
10. **Libia**
- **Religie majoritară:** Islam (Sunni)
- Tulburările civile și lipsa unui guvern central au permis corupției să devină incontrolabilă.
### Observații:
- Majoritatea țărilor din top au religii predominante precum **Islamul** și **Creștinismul**, reflectând diversitatea geografică și culturală a corupției globale.
- Corupția este adesea legată de instabilitate politică, conflicte armate și gestionarea defectuoasă a resurselor,
indiferent de religia majoritară.>>