Autor Subiect: TARA UNDE SUNT NEVOIT SA TRAIESC.....si unde probabil va creste si copilul meu!  (Citit de 699707 ori)

0 Membri şi 4 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline ntire2000

Sigur ca da, la TV tocmai dau imagini cu PTF blocate de coada aia formata din cele 8 milioane care vor sa se întoarca.
Sunt flamânzi si vor înapoi la "binele" lasat în urma.  :-))
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού
 

Offline NicNic

La PTF-uri coada e pe sensul de iesire. Sunt curiosi romanii cum o fi pe afara.
Dar se vor lamuri ei, cumva.
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!
 

Offline ntire2000

Da, dar sunt mai grei de cap, chiar prosti de bubuie daca stam bine sa ne gândim - astia destepti care am ramas.
Inca nu s-au lamurit cum e pe dincolo, daca au iesit 8 milioane si înca nu s-au întors.

Intre timp, noua o sa ne fie bine.
Atâta de bine pâna n-o sa mai putem.

N-o sa mai putem pleca atât de usor.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού
 

Offline enicky

  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip
 

Offline ntire2000

  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού
 

Offline enicky

    Da, stiu ca exista aceasta categorie de oameni, din pacate. Eram impreuna cu sotia, la un bancomat, cand am intalnit un astfel de cetatean care si-a retras tot salariul, dupa ce a insistat sa-l ajutam si dupa ce eu m-am asigurat ca in perimetru nu sunt pericole !
N-am insistat sa intelegem care era cauza neputintei omului, nu stia sa foloseasca aparatul, sau nu stia carte pur-si-simplu.
   
    O alta situatie mai frecventa pe care am observat-o este lipsa educatiei financiare ! Unele surse, cum este Investopedia, definesc educația financiară ca fiind procesul prin care oamenii capătă noțiuni de bază despre bani, astfel încât înțeleg mai bine produsele și serviciile financiare pe care le au la dispoziție, beneficiile dar și riscurile acestora, precum și care sunt instituțiile-suport ori drepturile pe care le au în relația cu acestea.
   Acum eu nu zic chiar sa mergem sa facem cursuri, dar putem incepe de acasa, incercand mai multe variante de gestionare a veniturilor si cheltuielilor. Iar primul pas ar fi probabil lista de necesitati lunare si lista de cumparaturi. Asta ar fi un fel de autoeducatie. Adica putem fi autodidact, in loc sa "studiem" fb. pe telefoanele smart, putem studia articole de specialitate.

   Iar categoria cea mai raspandita mie mi se pare a fi analfabetii functional !
Cum recunoști un analfabet funcțional?, mi se pare un articol foarte-foarte interesant si usor de ...inteles !
                     Analfabeții funcțional sunt printre noi, ei nu stau izolați în sate colorate, uitate de timp și de infrastructură. Analfabeții funcțional lucrează în administrațiile urbane, în companiile multinaționale sau sunt mici întreprinzători privați. Ei sunt prezenți și activi pe facebook, pe insta sau pe Tinder.

                             E plin de analfabeți funcțional în jurul nostru, cu toții am cunoscut o grămadă, în familie, la școală, la liceu sau la facultate, la țară, prin cartiere, prin vacanțe sau pe la televizor.
                              Unii ne-au rașchetat parchetul, alții ne-au ondulat părul, unii ne-au controlat biletele, iar alții ne-au condus țara, făcând parte din parlament sau guvern.
                             
                             Definitia uzuală a analfabetismului funcțional este incapacitatea de a înțelege ideea unei povești. Adică e atunci când citești un articol în ziar și nu înțelegi ce vrea să spună autorul
                             Ei sunt cei care nu înțeleseseră adunările, atunci când s-a trecut la înmulțiri. La maturitate, ei devin un cost social mai mare pentru comunitate decât un cetățean instruit. Totuși, ei sunt
                             capabili să funcționeze în comunități mici, cu puține reguli sociale. Pot învăța o meserie, cum ar fi condusul mașinii, pot întemeia familii și pot lua credit de la banca. Nu sunt oameni răi ci
                             doar unii cărora trebuie să le explici de multe ori ca să priceapă. Sunt deci greu adaptabili, fac față cu greu progresului, sunt străini de tehnologie și necesită asistență umană în orice
                             întreprindere.
                             Unul dintre handicapurile cele mai evidente ale unui analfabet funcțional este incapacitatea de a-și accepta acest statut.
                             Fundamentaliști ai adevărurilor proprii, rareori își înțeleg handicapurile sau și le asumă. Neînțelegând nici măcar conceptul analfabetismului funcțional, au păreri bune despre propria lor
                             evoluție.
                             Ei sunt predispuși la efectul Dunning-Kruger, al supraevaluării. (Efectul Dunning-Kruger este o eroare de apreciere în care persoane incompetente apreciază eronat competența lor ca fiind
                             mult mai mare decât în realitate.)


   
 
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip
 

Offline enicky

  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip
 

Offline NicNic

[...]
    Ar mai trebui introdusa o clauza in Codul Muncii : Actualizarea anuala a salariului fiecarui angajat ful-time echivalenta cu rata inflatiei din anul precedent.
Dar mira-m-as, pentru ca statul are numai de castigat din inflatie.


Inflatia este un mecanism de a acoperi deficitul bugetar.
Deficit la care contribuie si salarizarea nepotrivita a angajatilor de la stat.
Asa ca o indexare a salariilor cu inflatia ar deveni un non-sens economic.

Cat despre salariile celor din privat, ele se stabilesc pe alte criterii, gen productivitate, competenta, etc.
Nu prea conteaza inflatia la stabilirea acestor salarii.
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!
 

Offline enicky

     Dar mira-m-as, pentru ca statul are numai de castigat din inflatie.
  Statul are de castigat din inflatie pentru ca impozitul primit este direct proportional cu sumele mai mari incasate de companii.
Iar inflatia  în teorie, poate fi declansata  o multitudine de factori, dar doar doi sunt decizionali/cruciali :
1.cererea în exces a anumitor bunuri de consum.
2.Creșterea costului anumitor produse(esentiale), iar aici distingem cateva cauze :
    1.Majorarea unor accize care determina prețul combustibilului sau al energiei electrice
    2.Majorarea preturilor la materie primă
    3.Impunerea de noi taxe vamale, in situatia de azi embargoul
    4.Anumite decizii politice care influenteaza pretul produselor
(1)In cazul nostru(RO), la carburanti oficial acciza a crescut la 01.01.2022 cu 7(sapte)BANI/litru, iar la energie electrica/gaze n-au fost cereri mai mari decat cele normale, de iarna. La inceperea razboiului s-a vazut o crestere la pretul gazelor de import(Romania importa aprox.20% din necesar), dar ma tem ca si gazele romanesti s-au molipsit de pretul celor de import.
(2)si (4) n-a fost cazul iar la (3) posibile influente cauzate de lipsa unor produse fabricate in Ucraina.
   Avand in vedere ca  pct.1 nu s-a intamplat(cererea în exces a anumitor bunuri de consum), la pct.2, doar 2 din 4 puncte au avut usoare influente(acciza+lipsa unor marfuri ucrainiene), iar cursul euro ramane stabil la aprox.4,94 cu o usoara crestere prin Feb.-Martie,  as zice ca inflatia noastra este in ghilimele "inflatie" si as numi-o mai mult specula.
Specula(A trage foloase dintr-o anumită situație, a avea un profit din ceva; a exploata, a înșela pe cineva profitând de anumite împrejurări)
  Romaniei probabil i s-a aplicat vechea lozinca(comunista) "esti cu noi, sau impotriva noastra" la care raspuns voios cu Yes sir si-a trecut la umflarea preturilor.
Ca un simplu exemplu pot sa dau faina, care este materie prima, (in conditiile in care RO este exportator de grau), al carui pret a crescut de la 1,6lei la 2,5lei, chiar 3lei. Deci e clar specula, nu este absolut nicio legatura cu inflatia(dimpotriva, este productie excedent, cerere normala)
   E clar ca cei care tin in mana fraiele "inflatiei" au si ei la randul lor angajati, si au multi, iar obligativitatea indexarii salariilor ar fi sperietoarea maxima, adica o reducere substantiala a profiturilor, dar in acelasi timp, noi angajatii am suporta mai usor cresterea preturilor. Dar in conditiile in care nu s-a mai vazut o marire de salariu de 6-7ani, sa tot fi patron la romanica.
    Faptul ca peste 1-2 ani nu vom mai fi dependenti energetic, (in speta gaze), de alte state, nu ne va ajuta pe noi ca popor cu nimic, pretul va fi acelesi ca si la cei care le importa. Dar da, va fi un venit in plus la bugetul statului.
 Si poate asa se vor acoperi posturile libere din spitale, unde este un deficit mare de cadre medicale, la fel si din politie si jandarmerie, unde se lucreaza cu 70-75% din necesar, invatamant si probabil mai sunt zone afectate. Sa incercam si alte surse de info, in afara de tv.
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip
 

Offline NicNic

Nicule, ai spus chiar tu ca inflatia are mai multi factori declansatori.
Ca sa fie clar pentru toata lumea, era cazul sa ii amintesti pe toti, nu doar pe cei pe care ii preferi.

Asdar, avem urmatoarele cauze generatoare de inflatie:
- inflație prin monedă;
- inflație prin cerere;
- inflație prin costuri;
- inflația importată;
- inflația prin structuri;

Eu cred ca nu poti avea inflatie dictata strict doar de una din cauzele enumerate mai sus. Nu poti exclude niciuna cand vrei sa faci o analiza a inflatiei.
Asa ca nu e suficient sa ne limitam doar la analiza pretului fainii sau a combustibililor, sau a oricaror alte cateva produse.

Specific Romaniei este o balanta bugetara foarte dezechilibrata, multe din cheltuielile bugetare in exces fiind acoperite prin cresterea inflatiei.
Deci prima cauza (inflatia monetara) pare a fi foarte importanta in ecuatia inflatiei de la noi. Ar trebui sa ne gandim de ce avem aceasta balanta foarte dezechilibrata.

Totodata, nu exclud ca in contextul actual, sa avem si o parte din inflatie de tip importata (cresterea preturilor la extern, ceea ce duce la cresterea cheltuielilor cu importurile Romaniei). Aceasta inflatie importata este in afara controlului nostru.
Degeaba cresc impozitele colectate, in urma inflatiei, fiindca impozitele colectate trebuie sa acopere majorarea importurilor.
Nu ar avea cum sa mai sustina si o majorare salariala.

Sunt convins ca daca actuala guvernare avea cum sa mai dea ceva firimituri salariale, onor votantilor de masa, acestea ar fi fost date deja.
Deci, salariile nu au cum sa creasca natural in perioade asa de grele dpdv economic si nu numai. (ma refer la salariul real).
Toti ne dorim sa avem salarii mai mari, o putere de cumparare mai mare.
Dar unii inteleg ca asta se intampla daca faci la job treaba (taskuri) mai buna sau mai multa.

Chiar te rog sa iti faci o analiza a muncii tale si sa imi explici daca tu ai creat mai multa valoare per unitatea de timp, la jobul tau. Daca e asa, ai avea argumente decisive ca sa ceri o marire salariala.


  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!