PS: cam asta ati construit, bai, baieti, astia care ati tot votat / facut alegeri in ultimii 30 de ani... Dupa voi, POTOPUL!
Inteleg prin asta ca de 23 ani de cand ai drept de vot nu ti-a iesit niciodata optiunea votata la guvernare?
Ba da. Si sunt alegeri cu care pot trai...
Dar au fost nu de putine ori alegeri de compromis (voturi anti-ceva) - chiar primele alegeri la care am votat (cele din 2000) au fost rezultatul alegerilor facute de cei cu drept de vot in primul deceniu de libertate si democratie (prost intelese, de altfel).
O sa fac o mica paranteza - consider ca, din pacate, noi ca popor am iesit din comunism cu cateva probleme, probleme ramase pana astazi ne-adresate corespunzator (si bineinteles, ne-rezolvate in mare parte):
1. Furtul/hotia (sub toate formele lui: jaf, coruptie, abuz de functie, abuz de putere, nepotism, conflict de interese, frauda economica, frauda financiara, frauda academica, impostura, furt institutionalizat, piraterie, samd). Ca sa nu mai fie lucrurile asa clare ca vorbim totusi de un pacat (potrivit Bibliei), i-am dat si un termen mai accesibil - se descurca, descurcaret, descurcareala. Este oarecum logic ca - in conditiile unor legi aberante si a unor conditii de viata aduse de multe ori la nivel de supravietuire - oamenii sa nu mai constientizeze prea bine ca au ajuns sa fure (sau sa se plaseze de multe ori in afara legii) pentru chestii elementare de asigurare a traiului - de exemplu:
- mancare nu se gasea, dar potrivit legii acelor timpuri nu aveai voie sa stochezi/sa faci troc cu alimente;
- nu se gaseau anumite materiale necesare educatiei, dar activitatea de copiere a oricaror materiale era puternic restrictionata atat ca acces, cat si prin legislatie;
- in penuria de produse din comertul socialist, cati nu se alimentau de la servici cu te miri ce (ca doara erau la comun, ale poporului)?
2. Respectul pentru Lege si disolutia autoritatii - pentru ca legile erau de multe ori aberante, iar aplicarea lor era dupa era vrerea Partidului (aparatcik-ului de Partid), asta s-a tradus printr-o lipsa de respect atat pentru Lege, cat si pentru cei care ar fi trebuit s-o aplice (in genere, ca idee de respect pentru autoritate).
3. Decredibilizarea valorilor pe care se poate construi un stat - munca, valoarea muncii, cooperare pentru un obiectiv comun, competenta, profesionalism: atunci cand simpla apartenenta la Partid arunca in derizoriu valoarea pe care o poate avea un individ (prin educatie, competenta, profesionalism).
4. Decredibilizarea ideii de proprietate comuna ("bunul nostru al tuturor e de fapt al nimanui si putem dispune de el cum ne vine la indemana"), concomitent cu concentrarea - de nevoie - pe individualitate ("mie sa-mi fie bine, nu ma intereseaza de ceilalti").
De ce aceasta paranteza? Pentru ca in spatele acestor probleme ne-adresate/ne-tratate/ne-rezolvate stau mentalitatile unei parti daca nu semnificative, macar foarte vocale a societatii romanesti, mentalitati care au modelat societatea romaneasca in ultimii 30 de ani - la asta vroiam sa ajung,
@gabineg . Schimbarile in bine in societatea romaneasca in general nu au fost posibile pentru ca marea masa a populatiei a dorit acest lucru, ci pentru ca - in anumite conjuncturi - s-a strans o masa critica suficienta cat sa genereze schimbarea. Drept pentru care si schimbarea a fost una fragila - avem multe exemple in care munci de cativa ani s-au distrus in cateva luni de mandat distructiv (vezi Educatia lui Funeriu, vezi avansul pe infrastructura generat de PD, vezi Justitia pusa in practica de Macovei&Kovesi samd). Respectiva masa critica - dupa exodurile repetate de populatie din RO - este din ce in ce mai dificil de construit in Romania actuala.
Mergand mai departe pe firul narativ, eu m-am cam saturat ca mentalitatile astea ale unora dintre semeni (blocati in trecut) sa distruga si viitorul copilului meu (e suficient ca am fost eu generatie de sacrificiu pentru alegerile din ultimii 30 de ani ale majoritatii parintilor/bunicilor acestei natii). Din perspectiva-mi, cel mai bine se vede ce au "construit" aceste mentalitati in ultimul an - un sistem bugetar incapabil de evolutie/progres, pe alocuri ucigas, sub toate aspectele care definesc functionarea unui Stat (educatie, justitie, sanatate, dezvoltare, infrastructura).
Acuma, referitor la actuala guvernare (si schimbarea administratiilor survenita de pe urma ultimelor alegeri locale), o sa-mi dau si eu cu parerea...
Celor care tot critica, le adresez o simpla intrebare: voi cum ati proceda / cum ati face lucrurile in calitate de ministru/primar/prefect ?
Dar in raspunsurile/solutiile oferite va rog sa tineti cont si de urmatoarele:
- o populatie prea putin sensibila la reguli/lege si cu prea putin respect pentru autoritate;
- in subordinea voastra vine un sistem construit in 3 decenii pe compromisuri, numiri politice, lipsa de competenta/profesionalism, coruptie, nepotism, increngaturi de afaceri dintre cele mai dubioase, un sistem prea putin (spre deloc) dornic de reforma/evolutie/actiune;
- sa schimbi respectivul sistem necesita si parghii care sa te ajute - legislatie (distrusa/ca vai de ea/conceputa pe genunchi cu diferite interese la mijloc - incercati sa dati afara un angajat de la stat sau sa inchideti o entitate de stat), bazin de resurse umane capabile cu care sa lucrezi (putinele resurse capabile din sistem sunt invizibile in fata celor mai vocali/mai agresivi/conectati mult mai bine la cine trebuie, iar sistemul educational actual nu livreaza la nivelul corespunzator nici cantitativ, nici calitativ) si infrastructura/logistica cu care sa lucrezi (cand toti banii se duc in salarii, de unde sa mai fie buget si pentru investitii?!).
Prin prisma celor de mai sus, eu personal gasesc actuala guvernare acceptabila. Da, este loc si de mult mai bine, dar ma tot intorc la limitarile de mai sus (si la nivelul de guvernare adus de PSD in ultimii ani - deh, bai baieti, asa se intampla cand aduceti nivelul de guvernare atat de jos). Pe de alta parte, aflam cam ce s-a "construit" in ultimii 30 de ani - ceva imi spune ca situatia de la Metrorex (in care sindicatul era tartor in nume personal pe niste proprietati ale statului) este omniprezenta in tot aparatul bugetar, inclusiv (sau mai ales) in Sanatate. Sanatatea cred ca este domeniul cel mai putin reformat in perioada post-decembrista - ma refer la reforma structurala/la nivel de domeniu, nu la ce a mai facut cate un om cu suficienta vointa la nivel local, prin vreun spital. Si, cum tot avem fosti ministri ai sanatatii ori fosti manageri de spitale chemati (sau chiar cu dosare deschise) pe la DNA, inclin sa cred ca vorbim de o mega-mafie in sanatate. Mafie care nu are vreo problema sa lanseze in spatiul public (cu sprijinul unei mass-media mereu dispusa la circ/linsaje mediatice, mai ales cand umbla vorba ca Vlad Voiculescu s-ar fi opus in urma cu o luna continuarii finantarii presei de la bugetul de stat) orice initiativa de desfiintare a unui ministru, desfiintare la care o parte a populatiei - prea depasita de evenimente, dar prea emotionala (ca sa nu includ ticalosia/interesul in ecuatie) - a achiesat. Problema lui Vlad Voiculescu este ca - spre deosebire de Drula de la Transporturi - este prea domn cu sistemul.
Paradoxal, dar credeam ca punctul sensibil / calcaiul lui Ahile al actualei Aliante PNL<>USRPLUS<>UDMR ar fi USR-PLUS (deh, doctrinar aceasta grupare politica este un melanj de ideologii). Cand colo, vazand cum se pozitioneaza si unii din PNL, se pare ca problema e mai degraba la nivelul acestui partid, care inca are multi USL-isti (PSD-isti mascati) in componenta.
@Costique: crede-ma ca as fi fericit sa nu recurg la politica in aceste discutii, dar - din pacate - spre deosebire de Suedia, procentul de implicare al politicului in chestiile elementare de functionare a unui stat (educatie, sanatate, infrastructura, dezvoltare) este mult prea mare...