Salut. Unul din aspectele fundamental diferit intre balcanismul romanesc si occidentalism, cat o mai fi, este faptul ca legea se respecta mai mult la vest de noi. Una dintre acestea este cea a locuințelor. Foarte multi proprietari sunt membri ai asociațiilor de proprietari care au personalitate juridica si sunt deținătoarele terenurilor pe care se afla locuința. Prin lege plătești lunar la fondul de reparații. Așa e si in România. Doar ca la vest de România la fiecare 20 de ani ești OBLIGAT sa refaci fațada. Știți cum e sa fii într-un cartier care arata OK si sa te gândești ca e construit prin 80-90 si apoi sa descoperi ca l-au construit prin 50-60?
Majoritatea proprietarilor din asociațiile romanești nu apreciază ce au pentru ca au primit mult prea ieftin ce au. Din acest motiv avem foarte multa paragina, lifturi ce nu funcționează etc (in zonele miniere din valea Jiului sunt foarte multe blocuri înalte. Lifturile n-au funcționat decât câțiva ani...va las sa ghiciți restul).
Aveți grija de lifturile voastre. Caci pe măsură ce îmbătrâniți, va transforma casa in închisoare daca nu sunt perfect funcționale zi si noapte. N-am sa uit niciodată vecinul meu de la 7 care ma auzea coborând scările, deschidea ușa si ma întreba "N-au făcut liftul Costele?"...Când ne-am mutat in blocul nou aveam 9 ani si el 35-40. După 35 de ani, liftul era stricat 3 zile din 7 si el făcea pușcărie cam la fel. Construcția-respectiv blocul la care ma refer- este garantata 150 de ani (iar eu ii dau mult mai mult fiind unul din ultimele blocuri turnate monolit care era in construcție la cutremurul din 1977 si nu a avut măcar o crăpătură). Terenul nu este al proprietarilor deci in caz de degradare si demolare, proprietarii apartamentelor pierd tot. Bănuiesc ca la fel e peste tot.