Autor Subiect: TARA UNDE SUNT NEVOIT SA TRAIESC.....si unde probabil va creste si copilul meu!  (Citit de 700387 ori)

0 Membri şi 17 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline Fujitsu

La noi s-a ajuns la alta aberație a sistemului, prea multi părinti pensionari au venituri mai mari ca ale copiilor si sunt cei care, in continuare, susțin "tineretul"... Asta e un bug de sistem care poate sa colapseze toată societatea.
De aia vor “milenialii” sa crească impozitele pe proprietăți , sa scadă pensiile ... ca sa mai redistribuie din bogăție înspre ei  ;)
  • my ex: SX4 S-Cross 1.4 AT, actual: ID 4
 

Offline Leutz

Sistemul australian de pensii e unul demn de luat in seama. El funcitoneaza cam asa (la modul simplist; evident ca hatisurile legale sunt mult mai complicate):

Contributia obligatorie este similara cu pilonul 2 din Romania. Ea se face catre administratori privati de catre angajator si este sub forma unui procent din salariul brut anual. Contributia minima pe care angajatorul trebuie sa o plateasca este de 9%, dar exista competitie intre angajatori si se ajunge sa se plateasca si 15%, 17% sau chiar mai mult. Nu exista limita de sus; am auzit si de contributii de 25%. Procentele in plus fata de nivelul legal de 9% le regleaza piata muncii... respectiv cererea si oferta.

Pilonul 1 nu exista; sau nu exista in forma in care exista in Romania. La modul simplist, pensia de stat este de fapt un ajutor social, foarte mic, care se acorda ca atare... dupa principiile ajutorului social. Pensia intervine doar daca individul nu se poate intretine altfel. Cu cat individul e mai in masura sa se intretina, cu atat ajutorul scade... pana la 0. Ca sa se acorde aceasta pensie trebuie sa se fi epuizat in prealabil banii din pilonul 2 (in mod justificat pentru subzistenta, nu la pariuri sau la cazino). Apoi, poti avea maxim o casa (casa in care locuiesti) si alte cateva acareturi strict necesare vietii de zi cu zi. Daca ai case in plus, masini, femei si celulare... nu mai primesti nimic de la stat, pentru ca ai cu ce.
De asemenea, pensia de stat nu se acorda daca nu stai in Australia. Asta e pentru a preveni lafairea in tari exotice si ieftine a pensionarului pe banii contribuabilului. Deci nu merge sa mergi la munca in Australia cu gandul ca peste ani si ani iti iei pensia si-o mananci acasa, unde-i ieftin si bine. Exista si cazuri din-astea, dar sunt conditii speciale, judecate de la caz la caz.

Evident ca exista si pensiile pur private, echivalentul pilonului 3 din Romania. Dar asta nu este problema statului australian in nici un fel. Astea oricum nu prea sunt populare, pentru ca cine are bani in plus nu-i ingroapa la pensii private. In general australienii investesc mult, pentru ca au educatia asta din nastere ca sa zic asa, iar sistemul gandit de stat ii ajuta sa investeasca. Australia este una din putinele tari (daca nu singura) in care functioneaza conceptul de "negative gearing". Asta e insa ceva mai complicat de explicat. Poate reusesc intr-o postare viitoare.
  • SX4 AWD MT 2.0 - 2007 / Outlander AWD CVT 2.4 - 2019
 
The following users thanked this post: shpeedy, toma, saureign

Online ntire2000

Ca sa se acorde aceasta pensie trebuie sa se fi epuizat in prealabil banii din pilonul 2 (in mod justificat pentru subzistenta, nu la pariuri sau la cazino). Apoi, poti avea maxim o casa (casa in care locuiesti) si alte cateva acareturi strict necesare vietii de zi cu zi. Daca ai case in plus, masini, femei si celulare... nu mai primesti nimic de la stat, pentru ca ai cu ce.

Asta e un pic aberanta.
Ce sa (mai) faci la 70 de ani cu femei, masini si celulare?
Femeile nu prea mai poti sa le, masina esti prea ramolit si devine o arma pentru cei din jurul tau, iar de celular te poti lipsi.
Ciudati rau australienii astia.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού
 

Offline Fujitsu

Ar fi de amintit atunci și sistemul singaporez unde statul stimulează bătrânii sa muncească pana “cad in nas”: pensii mici, decontarea medicamentelor numai dacă ai loc de munca, alte stimulente acordate numai dacă te reangajezi. Și asta numai pentru populația locală. Expații sunt bineveniți numai la vârsta activa, nu primesc pensie și sunt încurajați sa plece când au terminat cu munca.
Cam barbar sistem, dar pana la urma progresul e condiționat de limitarea cheltuielilor sociale la maximum ...
  • my ex: SX4 S-Cross 1.4 AT, actual: ID 4
 

Offline enicky

Daca vedeti asta poate nu mai aveti indoieli legate de mersul la vot.
  Nu vad cine ar mai avea !! Si cine se teme de virus poate chema urna acasa, cred.
 
Mai ramane sa avem discernamant....
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip
 

Offline shpeedy



De aia vor “milenialii” sa crească impozitele pe proprietăți , sa scadă pensiile ... ca sa mai redistribuie din bogăție înspre ei  ;)

Serios?! Hai, mai spune...

Detaliaza, rogu-te.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X
 

Offline Fujitsu

  • my ex: SX4 S-Cross 1.4 AT, actual: ID 4
 

Online ntire2000

Un motiv ca sa mergeti la vot


  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού
 

Offline Fujitsu

@shpeedy tu ești Xenial - un subgrup tampon (n. 1975 - 1985) intre generația X și mileniali. Mai apropiați comportamental de generația X, după unii autori.
Așa că - no offence ! :)
  • my ex: SX4 S-Cross 1.4 AT, actual: ID 4
 

Offline Utilizator_Anonim

Hai la vot!
  • Scross 1.4 allgrip pasion, skoda yeti 2.0 tdi 4x4, saab 900 coupe 230 cp