Mda, dezolanta situatia.
Eu cred ca de fapt politicienii (nu conteaza culoarea) vor ca lucrurile sa ramana ca acum, pentru ca asta ii avantajeaza din punct de vedere material. Ei se fac doar ca asculta "masele". Cu foarte, foarte putine exceptii.
Sunt de acord cu ce s-a spus de Basescu - era cam greu sa-l pui pe tusa. De, experienta de capitan de nava, nu alte chestii de care s-a vorbit prin media. Si ca veni vorba (am stat multi ani in zona): faimoasa vila din Mihaileanu de care s-a facut atata tambalau e o casa oarecare, fara personalitate si relativ mica fata de vilele din jur, cu o curte minuscula...
Parlamentul nostru a ajuns din pacate un fel de feuda. Sa va spun ce ziceau oamenii dintr-o comuna din Maramures, care nu s-au lasat niciodata calcati in picioare, nici dupa 23 august in timpul comunistilor.
Rationamentul era simplu: am votat cu PSD-ul ca PSD-ul ne-a dat bani sa face drumul, sa amenajam comuna etc. etc. Si ne va mai da daca il votam tot pe el.
Tactica tuturor alesilor locali cu inceperea unor proiecte spre sfarsitul mandatului e desteapta: "tot noi il vom finaliza daca vom ramane pe scaune dupa alegeri!" E real, credeti-ma. Am asistat de la etajul unui restaurant la o adunare electorala cu mici, bere, cele doua "partide' VECHIUL (la putere) si "ASPIRANTI" si cativa alegatori. Exact asa a spus Domnul Primar, care s-a blocat cand 'Mos Teaca", un batran din public care tinea cu cealalta parte (viitorii...), s-a ridicat si a spus ca ai lor ar fi facut de doua ori pe-atat... Era ca in desene animate, ce mai! Lipseau doar rasetele in fundal. De fapt a fost o liniste de mormant, primarul nu credea ca cineva a avut curajul sai-o zica in publi.
La nivel micro, voiau sa aiba o viata mai buna, putin le pasa cum ii spune partidului care e majoritar si datorita lor.
La alegeri nu se mai dau galeti cu detergent ca odinioara, se promit usi deschise la afacerile celor ce merita, finantari (saraca Europa, daca ar sti ea ca multe din finantarile pe care ni le da folosesc la intarirea baronilor locali...)
In Romania daca am fi fost mai vigilenti / implicati nu doar in ziua alegerilor, lucrurile ar fi stat poate altfel. Dar acum Parlamentul si Romania este ca o cazemata, sau mai degraba ca o fortificatie Vauban: de oriunde ar veni un atac la privilegii, va exista o aparare sustinuta. Si-au intarit pozitia prin legi, regulamente, chiar Constitutie. Si acum trag foloasele.
Poate ca o fi si in alte tari aceeasi situatie, dar pe mine ma doare de oamenii din tara mea. Sa nu imi reprosati de ce nu am intrat in politica: am avut un prieten care a intrat intr-un partid hai sa-i spunem "neutru" si cand mi-a spus cum se desfasurau sedintele si cum se luau hotararile, nu mi-a mai trebuit!