0 Membri şi 5 Vizitatori vizualizează acest subiect.
CitatINIŢIATIVA LEGISLATIVĂIniţiativa legislativă aparţine Guvernului, deputaţilor, senatorilor, precum şi unui număr de 100.000 de cetăţeni cu drept de vot, în condiţiile prevăzute de Constituţie.Daca tot ai dat citatul asta, trebuia sa citesti si mai sus :Etapele principale ale procedurii legislative sunt: iniţiativa legislativă, sesizarea Camerelor, examinarea proiectelor de lege în comisii parlamentare, dezbaterea în şedinţe plenare, votul, controlul constituţionalităţii legilor înainte de promulgare şi promulgarea acestora de către Preşedintele României. În condiţiile prevăzute de Regulament, Camera Deputaţilor poate adopta proiecte de legi şi propuneri legislative în procedură obişnuită sau în procedură de urgenţă. Dar asta presupune sa stii si sa intelegi cat dureaza acest traseu ! Ca sa emita parlamentul o lege si sa fie adoptata, chiar si cu bunavointa presedintelui de a nu o tine nu stiu cat pana s-o promulge, tot dureaza cateva saptamani !!!
INIŢIATIVA LEGISLATIVĂIniţiativa legislativă aparţine Guvernului, deputaţilor, senatorilor, precum şi unui număr de 100.000 de cetăţeni cu drept de vot, în condiţiile prevăzute de Constituţie.
Sistemul legislativ in acest moment este schimbat si va reveni la vechile proceduri dupa intrarea in normalitate : momentan totul se "controleaza/conduce" prin Decrete,Ordonante si Hotarari care au un "traseu" scurt, si intra in vigoare imediat dupa publicarea in MO.
ARTICOLUL 93(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.(2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.
Bre, pe romaneste, actiunea Parlamentului se rezuma la a vota cu "da", sau "nu" si a permite Guvernului sa emita Hotarari, Ordine, etc. ATAT !
Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia", menționează Constituția României.Potrivit Ordonanței de urgență nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, „starea de asediu și starea de urgență sunt măsuri excepționale care se instituie în cazuri determinate de apariția unor pericole grave la adresa apărării țării și siguranței naționale sau a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea și înlăturarea urmărilor unor dezastre".Decretarea stării de urgență se face, conform legii, pentru o durată de 30 de zile. Dar, în funcție de evoluția situațiilor de pericol, președintele României, cu încuviințarea Parlamentului, poate prelungi durata stării instituite și poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia.Conform articolului 7 din OUG nr.1/ 1999, la instituirea stării de asediu sau a stării de urgență, unele atribuții ale administrației publice centrale și locale, legate de aplicarea dispozițiilor art. 20 din prezenta ordonanță de urgență, trec în competența autorităților civile și militare, prevăzute în decretul de instituire a stării de asediu sau de urgență. Totodată, autoritățile civile ale administrației publice centrale și locale de specialitate continuă exercitarea atribuțiilor care nu au fost transferate autorităților militare și au obligația de a acorda sprijin autorităților militare.
E drept ca Guvernul nu a fost in stare sa vina cu un proiect legislativ la timp si intr-o forma buna.
PPS: Guvernul a dat dovada de indolenta pentru ca nu a fost gata la timp cu proiectul de lege desi stia exact care sunt termenele.
Cine este vinovat "moral" pentru situatia respectiva? Guvernul... da, ca a intarziat.
Uite ca ne-ntindem pana se termina starea de alerta !
In toate postarile tale(deja kilometrice!) la final tragi concluzia normala :Citat din: toma din 15.Mai.2020, 11:36:59 a.m. E drept ca Guvernul nu a fost in stare sa vina cu un proiect legislativ la timp si intr-o forma buna.CitatPPS: Guvernul a dat dovada de indolenta pentru ca nu a fost gata la timp cu proiectul de lege desi stia exact care sunt termenele. CitatCine este vinovat "moral" pentru situatia respectiva? Guvernul... da, ca a intarziat. Si cu completarea de rigoare ca si Parlamentul are o vina si mai ales psd-ul.
Dar sa vedem totusi si partea plina a paharului : "situatia" creata, observ ca a generat o ampla documetare despre legile de organizare si functionare ale parlamentului si guvernului, zona legislativa care nu cred ca a preocupat pe cineva pana acum(mai ales pe cei pasionati de politica!) si care sunt convins ca fost benefica.
@enicky ai taiat ce citate ai vrut din ce a scris Toma... faci sa para ca ar fi vrut sa spuna ca doar guvernul e de vina... not cool...In alta ordine de idei, ca tot spuneai ca Guvernul are acum ceva de spus in Parlament, ca a fost votat a 2a oara. Na, poftim: