Autor Subiect: TARA UNDE SUNT NEVOIT SA TRAIESC.....si unde probabil va creste si copilul meu!  (Citit de 700611 ori)

0 Membri şi 10 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline enicky

Nu ma incanta sa scriu despre acest gen de subiect dar nici nu-mi place cand se cade adanc in eroare si se fac confuzii grave: nu putem compara o echipa de lucru/birou cu guvernul sau parlamentul.
   Ca ne place sau nu componenta lor, asta e alta poveste, dar, dupa cum probabil ati remarcat, activitatea acestor entitati este reglementata de niste regulamente si proceduri, care, vor/nu vor,  trebuie sa le respecte. Dupa cum cred c-ati observat, nerespectarea acestora este imediat sanctionata de partea adversa si de presa, deci nimeni nu-si permite sa le incalce, decat cel muult, din eroare !
  Ordonantele nu pot fi emise decat de catre guvern! Sau s-a uitat de ce a cazut guvernul psd ?!
Parlamentul doar valideaza aceste ordonante.
Cum sa se duca un parlamentar/grup parlamentar la guvern si sa depuna un draft de oug si sa le comunice ca "am vrut sa va ajutam"? E de ras zau!
Parlamentul poate sa adopte o lege prin care sa abroge o ordonanta de guvern.
La job, in munca de echipa, da, se intmpla si e normal, dar nu aici.
   Nu-mi doresc polemici cu nimeni si nu voi raspunde, am vrut doar sa revenim la realitate.
  Ca nu ne convine o situatie sau nu ne satisface o entitate, perfect de acord, dar hai sa nu facem niste afirmatii de dragul ...discutiei, proliferand variante care induc in eroare.

« Ultima Modificare: 16.Mai.2020, 02:23:48 p.m. de enicky »
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline toma

@enicky eu zic ca tu te afli in eroare si iti explic pe scurt de ce.

Pe perioada starii de urgenta am avut ordonantele militare care au stabilit "regulile jocului". La incetarea acesteia orice fel de restrictie asupra drepturilor constitutionale nu poate fi facuta decat prin lege (nu prin OUG). De legi se ocupa Parlamementul. E drept ca si Guvernul poate avea initiativa legislativa dar ea trebuie trecuta prin Parlament. Lucru care s-a si intamplat dar cu intaziere de unde au aparut cele 3 zile de "haiducie" fara reguli, deoarece a fost publicata in MO prea tarziu.
Prin urmare Parlamentul, al carui rol principal este de a face legi, a asteptat initiativa legislativa a Guvernului, al carui rol principal nu este legiferarea si am ajuns in situatia data.

Daca nu e clar, cauta sa vezi ce inseamna stare de urgenta, stare de necesitate si care sunt mecanismele prin care pot fi restranse temporar drepturile constitutionale in functie de acestea.

LE: recitind postarea ta cred ca faci confuzie intre OUG si initiativa legislativa

OUG: https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Ordonan%C8%9B%C4%83_de_urgen%C8%9B%C4%83

Apoi aici:
https://www.gov.ro/ro/guvernul/procesul-legislativ

Proiectele legislative initiate de Guvern inseamna legi care trebuie trecute prin Parlament.

http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=introcd1-i
Citat
INIŢIATIVA LEGISLATIVĂ

Iniţiativa legislativă aparţine Guvernului, deputaţilor, senatorilor, precum şi unui număr de 100.000 de cetăţeni cu drept de vot, în condiţiile prevăzute de Constituţie.

Si la final asta: www.digi24.ro/amphtml/stiri/actualitate/justitie/motivarea-ccr-pentru-starea-de-alerta-guvernul-nu-poate-restrange-drepturile-si-libertatile-cetatenilor-e-nevoie-de-o-lege-1307263

Nici mie nu-mi place cand se cade adanc in eroare si se fac confuzii grave.

PPS: Guvernul a dat dovada de indolenta pentru ca nu a fost gata la timp cu proiectul de lege desi stia exact care sunt termenele. Insa aceasta critica nu mi se pare normal sa vina din partea Parlamentului care avea toate uneltele necesare pentru a preveni o astfel de situatie. Asta incerc sa subliniez. Ca Parlamentul a asteptat sa-si rupa Guvernul gatul, intr-un joc politic in care interesul cetateanului (protejarea lui) a cazut pe locul doi.
« Ultima Modificare: 17.Mai.2020, 01:57:07 p.m. de toma »
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

The following users thanked this post: hugbear, edy70, shpeedy

Offline shpeedy

Insa aceasta critica nu mi se pare normal sa vina din partea Parlamentului care avea toate uneltele necesare pentru a preveni o astfel de situatie.

As adauga: ...care Parlament are o majoritate formata din grupari politice cu o agenda opusa celei care detine actualmente guvernarea (grupari ce se afla si ele intr-o campanie electorala perpetua)...
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X

The following users thanked this post: hugbear, edy70, toma

Offline hugbear

Și aș mai adăuga și eu: ... care Parlament este ales și plătit cu scopul expres de a legifera în interesul cetățenilor, inclusiv prin punerea la dispoziția Guvernului a mecanismelor legale prin care să-și facă treaba lui de natură executivă.
Zuza a IIa (SX4 GS 4WD "Gassy Beast")

„Înțelepții vorbesc când au ceva de spus, nebunii - ca să spună și ei ceva.” ― Platon

The following users thanked this post: edy70, gabineg, shpeedy, toma

Offline enicky

Citat
INIŢIATIVA LEGISLATIVĂ
Iniţiativa legislativă aparţine Guvernului, deputaţilor, senatorilor, precum şi unui număr de 100.000 de cetăţeni cu drept de vot, în condiţiile prevăzute de Constituţie.
Daca tot ai dat citatul asta, trebuia sa citesti si mai sus :
Etapele principale ale procedurii legislative sunt: iniţiativa legislativă, sesizarea Camerelor, examinarea proiectelor de lege în comisii parlamentare, dezbaterea în şedinţe plenare, votul, controlul constituţionalităţii legilor înainte de promulgare şi promulgarea acestora de către Preşedintele României. În condiţiile prevăzute de Regulament, Camera Deputaţilor poate adopta proiecte de legi şi propuneri legislative în procedură obişnuită sau în procedură de urgenţă.

Dar asta presupune sa stii si sa intelegi cat dureaza acest traseu ! Ca sa emita parlamentul o lege si sa fie adoptata, chiar si cu bunavointa presedintelui de a nu o tine nu stiu cat pana s-o promulge, tot dureaza cateva saptamani !!!

Sistemul legislativ in acest moment este schimbat si va reveni la vechile proceduri dupa intrarea in normalitate : momentan totul se "controleaza/conduce" prin Decrete,Ordonante si Hotarari care au un "traseu" scurt, si intra in vigoare imediat dupa publicarea in MO.
  Cel mai bun exemplu este acum, cand au fost necesare numai 3(trei) zile ptr. o Hotarare(nr.24/14.05.2020 a Comitetului National ptr. Situatii de Urgenta), inchipuiti-va cat timp ii trebuie unei legi !

La fel s-a intamplat si la emiterea Decretului de instituire a starii de urgenta : emis de presedinte, contrasemnat de p.m, aprobarea masurilor de parlament(in 5 zile) si publicat in MO.
   Bre, pe romaneste, actiunea Parlamentului se rezuma la a vota cu "da", sau "nu" si a permite Guvernului sa emita Hotarari, Ordine, etc. ATAT !
 Ca nu-ti place/convine, aste e alta problema,  fiindca nu vrem sa intelegem ca si acolo sunt regulamente si proceduri si putem intinde discutia pana la iesirea din stare de alerta.(ceea ce nu se va intampla!)
  D.p.m.d.v. fiecare e liber sa ramana la convingerile si opiniile lui, chiar daca acestea nu sunt conform realitatii/legii.

Ceea ce incerc sa explic, n-o fac ptr. a lua apararea parlamentului, ci pentru ca asa se aplica regulamentele de functionare ale acestor institutii !

Deocamdaca lumea se plimba ciorchine prin parcuri, fara masca binenteles, mai face si un miting, ca d-aia e lege, s-o incalci, mai ales ca nu sunt sanctiuni ! :clap:

• Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline toma

:popa:

Ma recunosc invins, ai perfecta dreptate.

@enicky, mai citeste de cateva ori poate intelegi.

Daca, nu ma crezi pe mine, uite ce zice baiatul asta de la PSD:

https://www.capital.ro/nu-putem-intra-in-stare-de-alerta-pe-15-mai-care-este-motivul.html

Citat
Liderul grupului deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a susţinut luni că după 15 mai, în România, nu vor mai fi restricţii, pentru că Guvernul a trimis în Parlament foarte târziu proiectul de lege privind situaţia de alertă, iar documentul nu va putea fi pus în aplicare imediat după starea de urgenţă.

„Ne aflăm într-o situaţie extrem de gravă. Acest Guvern incompetent a anunţat de două săptămâni deja faptul că starea de urgenţă va fi ridicată. E adevărat că nu au găsit nimic să pună în loc, nu au făcut nimic în această perioadă, în afară de tunuri pentru firmele de casă. Orban şi miniştrii dânsului se contrazic de două săptămâni cu privire la relaxarea unor măsuri, însă românii nu ştiu ce se va întâmpla după 15 mai. Astăzi l-am auzit pe premier sunând că au depus un proiect de lege care aşteaptă să fie trecut de urgenţă prin Parlament în ziua de joi, astfel încât vineri să fie promulgat de preşedinte şi publicat în Monitorul Oficial.

Simt nevoia să îi spun premierului (…) că habar n-are cunoştinţe elementare cu privire la Constituţie. Articolul 84 din Constituţie spune că după adoptarea proiectului de lege în cele două camere ale Parlamentului este nevoie de un termen de două zile pentru a lăsa timp de contestare la Curtea Constituţională. După aceste două zile, după ce preşedintele promulgă, e nevoie de trei zile pentru a intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Acest lucru înseamnă că, practic, din data de 15 mai nu vom mai avea niciun fel de restricţii în România, pentru că acest Guvern, în loc să se ocupe din timp de redactarea şi de depunerea unui proiect de lege în acest sens, pierde vremea angajând chelneri şefi de spitale”, a spus Simonis la Palatul Parlamentului.

Acu e clar? Pozitia PSD-ului este ca e vina Guvernului ca nu a venit cu initiativa legislativa la timp. Parlamentul care putea face singur acest lucru si la timp , nu are nici o vina.

PS: asa-i ca n-ai inteles nimic din diferentele intre starea de urgenta, starea de alerta, cine si ce poate face in functie de "stare" si ce este constitutional sau nu? Nu-mi raspunde era o intrebare retorica.
« Ultima Modificare: 17.Mai.2020, 02:33:30 p.m. de toma »
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

Offline NicNic

Ceea ce incerc sa explic, n-o fac ptr. a lua apararea parlamentului, ci pentru ca asa se aplica regulamentele de functionare ale acestor institutii !
[...]

Daca parlamentul are un regulament de functionare prost, nu este vina lui! 
 \
Asa e tizule?

Cine o fi facut acest regulament, guvernul !?!?

• ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Offline enicky

Daca parlamentul are un regulament de functionare prost, nu este vina lui! 
 \
Asa e tizule?

Cine o fi facut acest regulament, guvernul !?!?
   Ei, asta recunosc, ca n-o stiu, cat de prost, sau cat de bun este regulamentul, sau procedurile, dar sunt convins ca este loc de mai bine, deci tizule ai dreptate.
Noi ne spargem capul aici si pe ei ii doare in basca !

Tomita discutiile noastre vad ca sunt complet paralele, eu vorbesc de regulamente/proceduri, tu faci politica.
 Ti-am dat un citat despre cele doua stari, ca sa intelegi. :-))

Offline NicNic

[...]
   Ei, asta recunosc, ca n-o stiu, cat de prost, sau cat de bun este regulamentul, sau procedurile, dar sunt convins ca este loc de mai bine, deci tizule ai dreptate.
Noi ne spargem capul aici si pe ei ii doare in basca !

[...] discutiile noastre vad ca sunt complet paralele, eu vorbesc de regulamente/proceduri, tu faci politica.
 Ti-am dat un citat despre cele doua stari, ca sa intelegi. :-))

In sfarsit, incepi sa intelegi ca prezinti doar partial lucrurile.   ;)
Si ca in realitate, situatia nu este doar asa cum o arati.

Sper ca, in timp, sa incerci sa evaluezi "multilateral dezoltat" problemele pe care le vei mai dezbate ...  :good:
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Offline Costique

• Hero Member
  • Mesaje postate: 2537
  • Gen: Bărbat
  • Schimbarea vine, ca vrei, ca nu vrei...
    • Göteborg
Sa nu uitați sa va acordați si prezumția de nevinovăție si de buna credință, caci vad ca va dați in cap pentru ce fac alții pe care nu  ii cunoașteți...
  • Suzuki Vitara S AT -> Peugeot 3008

The following users thanked this post: enicky