Salut! Am revenit si eu nitel pe forum dupa o absenta indelungata.
Am citit doar ultimile cateva pagini din discutie.
Propaganda facute pe cai moderne online o fac toti sau mai toti - unii mai bine, unii mai rau. Din cate am citit Rusia are un intreg MARE departament, in timp ce la noi in afara de o balacareala intre politicieni pe Facebook recunosc ca nu am prea vazut nimic...
UDMR-ul, din pacate pentru celelalte partide mari de la noi, STIE sa faca politica care il avantajeaza - politica pasilor mici.
Ganditi-va CAND nu au fost la guvernare din '89: poate doar acum. Si sustinerea din exterior este evidenta - proiecte pentru micii agricultori din anumite judete etc. etc.
DAR, desi au fost ceva tensiuni in interior si la UDMR, extrem de putine au razbatut in spatiul public sau pe alte canale. Din punct de vedere al discursului politic, nu i-am auzit niciodata sa lanseze invective, cuvinte jenante etc. Toate se rezolva in cercul inchis al partidului (asa a fost din timpul lui Larko Bela...)
Chiar daca unii membri au dat destule tunuri (Verestay Atilla, stapanul padurilor din Covasna...e demult in paradisul businessman-ilor...) in exterior s-au auzit si se stiu foarte putine.
Au fost mai intotdeauna la guvernare, pentru a completa "lipsurile" pentru o majoritate, si mai totdeauna au facut trocul "vot pentru xxx lege, xxx liceu etc.)
Legea trecuta "in liniste" au mai incercat de doua ori sa o treaca. Probabil asteaptau un moment de neatentie mai serios... Nu uitati ca si ei se afla in competitie electorala, trebuind sa arata electoratului traditional din Transilvania ce tare se grijeste partidul de ei...) asa ca tot incearca.
Au depus proiectul de lege cand toti se gandeau la sorici si caltabosi.
Ce ma mira pe mine e faptul ca nu s-a prins nimeni din liberali, usr-isti ca legea e in sertar la camera, asteptand sa treaca tacit. Oare se afla in sertarul presedintelui Camerei? Care e procedura?
E clar ca PSD-ul a "pierdut" cheia de la sertar - probabil ca daca se va dovedi reaua vointa, de vina va fi un trepadus care din greseala a pus legea in alt dosar sau sertar sau a acoperit dosarul cu niste cozonac
Ce mi se pare scandalos e ca o asemenea propunere de lege este primita spre a fi ulterior supusa votului, in ciuda unor avize negative. Si a propos de avizele negative - oare nici unul din guvernantii de atunci nu stia NIMIC de propunere?
Si in fine, desi era foarte nervos (sau foarte rau sfatuit) Johannis, chiar daca avea dreptate, nu cred ca a facut un gest politic foarte inteligent rastindu-se si salutand in maghiara... Cred ca o abordare de genul " am fost informat ca... sper ca e o greseala .. vom cerceta imediat situatia.." era mult mai diplomatica. Drace! Asta tocmai cand Parvulescu l-a laudat pentru atitudinea si raspunsurile date la conferinta de presa de ieri! Si recunosc ca, personal, mi s-a parut super!
Asta este, sa asteptam continuarea...
PS Era normal ca UDMR-ul sa voteze pentru lege, ca doar era propunerea lor...