Autor Subiect: TARA UNDE SUNT NEVOIT SA TRAIESC.....si unde probabil va creste si copilul meu!  (Citit de 700729 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline f.cristi

Nu degeaba ii zice mafia pietelor, pt. ca peste 95% din ei nu sunt producatori veritabili, iar marfa provine de obicei din en-gros-uri sau chiar din hipermarket-uri.

PS: ma intreb de multe ori pe ce lume traiesc unii, se amagesc singuri (si cu viata politica si cu viata sociala si economica) intr-o naivitate nedemna de zilele noastre. Nu zic, si eu in sinea mea am fost un naiv (dar "mi-a trecut") si (inca) sunt un idealist, dar mult diminuat fata de anii precedenti. N-am eu treaba, dar aceasta naivitate se va intoarce tot impotriva voastra.

Offline shpeedy

Sunt curios de unde aceasta asteptare ca preturile produselor vandute la poarta de catre (putinii) tarani producatori ar trebui sa fie mai mic fata de ce platesti in mod normal in magazin - vorbim de productie industrializata (cea din magazine) vs productie in serie mica...
Anul trecut am avut ocazia petrecerii a cateva zile intr-un sat (rural/agricol, nu turistic) in Provence; intr-o seara am avut parte si de o piata locala cu produse locale - preturile erau cu cel putin 20% mai mari fata de supermarketul aflat la 20km distanta (dar si gustul era altu'). La fel si in alte tari - pentru cei care ati mai fost prin Grecia si ati mai intrat in contact cu o piata locala de agricultori, in special micii crescatori de maslini si producatori de ulei: cam care era pretul uleiului comparat cu cel din magazin?

Dar ce presupune acel gust mai deosebit (cu pretul in consecinta) ? Poate niste seminte mai vechi, nemodificate/nealterate, dar mai sensibile la mediul extern (si cu riscuri pentru producator din perspectiva productiilor anuale), poate inlocuirea unor ingrasaminte industriale/chimice, cu balegar (dar si balegaru' asta ar trebui sa provina de la niste animale hranite cat mai sanatos, nu cu hrana industriala - deci ai nevoie de un intreg lant construit altfel decat lantul productiei industriale), poate niste proceduri mai laborioase de gestionare a productiei de legume/fructe, cu timpi mai mari intre diferitele etape.

In conditiile astea, intrebarea este: cati sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru niste produse de calitate? Alternative exista - nu neaparat prin prisma grijii Statului (incapabil sa asigure ori fonduri pentru micii agricultori, ori niste organisme de control competente/profesioniste care sa evalueze corect calitatea produselor agricole, sa stabileasca si sa intretina standarde de calitate),  ci prin prisma eforturilor unor oameni care si-au propus sa fie alternativa:
- CAP Gurbanesti;
- Origini;
- diferite magazine de la Obor.

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X
 

Offline f.cristi

Era vorba de aceeasi marfa vanduta la poarta si in piete, nu in market-uri. Nu ti se pare normal ca la "botul calului" sa fie mai ieftin?

Offline shpeedy

Depinde ce se vinde la poarta...

In pietele din Bucuresti e destul de clar ca e o mafie ce nu are nici cea mai mica legatura cu agricultura / micii producatori (indraznesc sa zic ca nu mai mult de 10% din oferta are legatura directa cu agricultura). Astfel, se ajunge la riscul ca in toate cele 3 surse (poarta-piata-supermarket) sa ai exact aceleasi produse (poate chiar ma nasoale in primele doua prin prisma lipsei unui minim de control de calitate existent la nivelul unui lant de magazine).

In alta ordine de idei:

Daca lansezi in discutie o tema arzatoare pentru societatea romaneasca, jumatate din comentatori vor blestema specificul national care ne obliga la inapoiere, iar ceilalti se vor lua pe sine ca referinte ultime si sursa sigura de adevar absolut, provenit evident din propria experienta; daca insa deschizi ochii spre lume si aduci in discutie o tema cu vocatie internationala (dezvoltare, ecologie, drepturi sociale, egalitate in drepturi, migratie), prima jumatate te va acuza de comunism, iar ceilalti te vor trage de maneca si te vor trimite unde ti-e locul, la cratita sau la spitalul de nebuni.

E suficient sa parcurgi unul din marile saptamanale europene ca sa-ti dai seama ca discutiile din Romania sunt atat de autosuficiente si atat de obsedate de propria lor mediocritate, incat nu e timp si nu e loc de a participa, macar din tribuna, daca nu si din arena, la comunicarea internationala in care se pun intrebari globale si se cauta raspunsuri la fel de globale. Dar noi locului ne tinem, cum am fost asa ramanem.



Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X
 

Offline ...

Se pare ca a lucrat in conditii bune prin Senegal, ca e destul de rotofei domnu filosof, care, daca tacea, cine este ramanea...Prefer dezbateri aride pe forum, fara diacritice, decat sa citesc francofonfairi "al Gradinii Maicii Domnului" ale lui Budulea Taichii.
 

Offline shpeedy

Ca s-a ajuns la fundu' sacului este suficient de arid?! Intreb si eu...

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X
 

Offline enicky

Nu degeaba ii zice mafia pietelor, pt. ca peste 95% din ei nu sunt producatori veritabili,
In pietele din Bucuresti e destul de clar ca e o mafie ce nu are nici cea mai mica legatura cu agricultura / micii producatori 
    In piata merg pentru a cumpara marfa romaneasca, imi doresc sa gasesc produse de calitate, produse proaspete. Personal ma intereseaza mai putin cine, ce si cum este originea vanzatorului : ca e producator, ca are taraba inchiriata, ca este vanzator la un srl.
    Varianta ca producatorul(unui produs) sa fie si distribuitor si vanzatorul este destul de relativa . Iar faptul ca "x" a inchiriat o taraba in piata "y" si vinde marfa luata de la producator/gradinar, cu un pret adecvat calitatii si pietei n-as cataloga-o ca "mafie". In fapt, asta este legea comertului, "tu" o produci si "eu" o vand, sau nu este asa?!
     Producatorul de calibru mare nu sta sa vanda en detail, el vinde en gros si isi vede de productie.
   
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip
 

Offline ...

Ca s-a ajuns la fundu' sacului este suficient de arid?! Intreb si eu...
E al nu stiu catelea an in care nu ajung banii pentru salarii, deci se ia de la investitii si infrastructura, nimic nou sub soare.
 

Offline shpeedy

Partea proasta a comunicarii pe un forum e ca nu-ti dai seama nici de eventualele schimbari de tonalitate, ori de grimasele facute. Astfel, acum nu ma prind daca acum esti cumva sarcastic... :?

Ca de nu, atunci vin cu intrebarea "care investitii/infrastructura?!" Faptul ca prin PNDL (sau alte bazaconii d'astea) s-au mai cheltuit niste bani, asta n-a insemnat ca s-a si facut ceva cu ei. Au fost doar furati...

Banii de salarii/pensii in general au fost obtinuti in ultimii 2.5 ani prin imprumuturi externe (in cine stie ce conditii financiare - o sa vada copiii/nepotii la scadenta sau noi cand vom intra in 'default'). Exista riscu' sa nu se mai gaseasca investitori dispusi sa ne mai acorde imprumuturi...

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X
 

Offline gabineg

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 14541
  • Thanked: 3483 times
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
Exista riscu' sa nu se mai gaseasca investitori dispusi sa ne mai acorde imprumuturi...

Mai aspira statul ceva bani de pe piata interna prin emisia de obligatiuni.
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice