Autor Subiect: TARA UNDE SUNT NEVOIT SA TRAIESC.....si unde probabil va creste si copilul meu!  (Citit de 700731 ori)

0 Membri şi 4 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline f.cristi

Gustul se mai si educa, iar de asta marile lanturi de retail se ocupa cu dedicatie.

Exact, bre, ai intuit perfect : deci rosia trebuie sa fie tare(ca un mar verde), sa scartaie cand o tai cu cutitul, sa nu aiba zeama si sa fie insipida(in niciun caz dulceaga). Asta este rosia perfecta oferita de "marile lanturi de retail", care  "se ocupa cu dedicatie" de acest de model de client(cum esti tu), educandu-i astfel gustul ! :-?
Stai liniștit, exista la ora actuala tehnologie de clonat gust si miros, nu mai vorbesc de culoare.

Offline enicky

...Am gradina
   Eeee, pai tu esti un fericit !!! :)
... exista la ora actuala tehnologie de clonat gust si miros, nu mai vorbesc de culoare.
   Si ptr. legume si fructe?!  :-))
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline ntire2000

S-ar putea sa mai fie un aspect. Cine produce legume sau fructe pt. vanzare 100% foloseste pesticide si ingrasaminte, ca altfel nu supravietuieste pe niciun plan. Dar ia gandeste-te ce inseamna sa folosesti pesticide dupa niste normative stiintifice si ce inseamna sa dea tata Floarea cu ce si cu cat ii vine la mana peste recolta. In care ai mai mare incredere ?

Cine produce nu-si mai permite sa sparga bani cu ghiotura pe pesticide si chimicale.
De ce?
Foarte simplu, pentru ca atunci când vine cu marfa la piata trebuie sa o dea la un pret de cacao samsarilor care sunt organizati în cooperativa mafia pietelor.
Taranul nu are acces la taraba deoarece nu îndeplineste toate "criteriile" si atunci îsi vinde ieftin marfa en-gros celor care au vreme sa stea toata ziua si sa vânda en-detail cu parandaraturile de rigoare.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

Offline enicky

....Taranul nu are acces la taraba
   Exista o situatie fericita cand o familie isi inchiriaza o taraba la o piata si un membru al familiei(de obicei unul mai in varsta) sta permanent la vanzare iar ceilalti muncesc acasa si aprovizioneaza
   Alta situatie este atunci cand nu are cine sa stea la taraba, productia este mare, trebuie vanduta repede pt. ca altfel se strica si atunci este vanduta chiar din poarta, situatie cand pretul incasat este mai mic(cam 50%).
   O alta situatie mai este cand o familie de gradinari este mai numeroasa, au pamant mai mult(prin inchiriere de la consateni), de-a lungul timpului au avut incasari bune si s-au dotat cu masini frigorifice si astfel pot merge ritmic cu productia in zone in care preturile sunt mai ridicate. De ex. cei din sud merg in zona de munte sau pe litoral unde pretul este mai ridicat si deci si castigul este mai mare. Binenteles ca asta implica munca si sacrificii.
   Vara trecuta am intalnit o situatie la mine la piata cand un  baiat tanar vindea pepeni : am intrat in vorba cu el si mi-a povestit ca tocmai fusese admis la Politehnica si acum isi ajuta parintii care cresteau pepeni si veneau periodic cu o duba si-l aprovizionau. 
   Am mai intalnit o situatie in care familia respectiva cultiva iarna flori si abia dupa martie intrau pe legume.
Am intrebat de ce fac asa, iar  raspunsul a fost simplu : pe firul de floare ia 1leu, deci castiga mai bine decat pe legume, care sunt mult mai pretentioase(dar asta se intampla numai iarna)
   Cam asta stiu eu despre gradinarii nostril.

• Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline f.cristi

Exista o situatie fericita cand o familie isi inchiriaza o taraba la o piata si un membru al familiei(de obicei unul mai in varsta) sta permanent la vanzare iar ceilalti muncesc acasa si aprovizioneaza
Mda, aprovizioneaza.

Offline NicNic

[...]
   Vara trecuta am intalnit o situatie la mine la piata cand un  baiat tanar vindea pepeni : am intrat in vorba cu el si mi-a povestit ca tocmai fusese admis la Politehnica si acum isi ajuta parintii care cresteau pepeni si veneau periodic cu o duba si-l aprovizionau.  [...]

Foarte probabil ca parintii respectivi trebuiau sa sustina costurile scolarizarii baiatului lor. Asa ca e foarte usor de inteles interesul baiatului in a-si ajuta parintii.

Sunt curios daca ati intalnit baieti (persoane) tineri care sa faca acesta activitate ca pe o afacere proprie, din care sa castige si sa isi asigure traiul si viitorul.

• ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Offline f.cristi

Ce mai stiu eu despre "gradinarii" nostri din experienta proprie:
- trecand prin mari localitati cultivatoare de legume (prin Olt, Dolj): descarcau la poarta lazi de portocale si ardei capia din Turcia
- cand am facut greseala sa cumpar vrac de la poarta de la "tarani": am gasit legume stricate in mijlocul sacului de cartofi sau ardei
- in jurul Dragasani-ului, Valcea, mare regiune viticola: strugurii de la poarta aveau cel putin acelasi pret ca aceeiasi struguri vanduti in piata, deci fara taxa de piata, fara transport
- venind de la mare prin satele din Dambovita se vindeau pe la porti struguri si pepeni din Grecia cu pretentia ca sunt romanesti
- cunostinte de ale mele, mici producatori agricoli: "daca vrei rosii pt. tine si copil ia din partea aia" sau "nu lua deloc"  ;)

Offline enicky

tineri care sa faca acesta activitate ca pe o afacere proprie, din care sa castige si sa isi asigure traiul si viitorul.
   Nu stiu cat de materialisti sunt tinerii de la tara, eu inclin sa cred ca au alta mentalitate...

Cat despre tineri, da, am intalnit o familie, aveau in jur de 30 de ani, vindeau rosii de acasa, pentru ca erau singuri, dar crede-ma ca am ramas impresionat de gospodaria lor : casa, curtea, utilaje, animale si gradina. Erau din Adunatii-Copaceni.

@f.cristi daca toata mafia din Romania s-ar rezuma la 5 babe in fiecare piata care fac "trafic" de ...marar si patrunjel eludand fiscul(si facand fifty-fifty cu propietarul marfii!), atunci noi am fi in fruntea tarilor din fostul bloc comunist, adica am avea si autostrazi si PIB mare, deci noi am trai mult mai bine!
   Chiar, scuza-mi expresia, pui botul la articolul ala de cacao?! :-))
   Si ...fiecare padure cu uscaturile ei, iar recomandarea ar fi sa nu mai opresti pe sosea sa iei marfa, (daca poti, .... mai si treci cu o roata peste vreun sac cu ardei! :-)))mergi la piata, gasesti tu un "colorat" de unde sa cumperi. :-))

Offline f.cristi

daca toata mafia din Romania s-ar rezuma la 5 babe in fiecare piata care fac "trafic" de ...marar si patrunjel eludand fiscul(si facand fifty-fifty cu propietarul marfii!), atunci noi am fi in fruntea tarilor din fostul bloc comunist, adica am avea si autostrazi si PIB mare, deci noi am trai mult mai bine!
Tocmai, ca nu se rezuma la 5 babe/piata ci e cam plina piata de astfel de babe si mosi bagati la inaintare. Cu 1-2 agricultori (relativ) cinstiti si corecti nu se face primavara.
Si in piata exista aceleasi tipuri de intelegeri tip cartel precum cele dintre marii retaileri.

Chiar, scuza-mi expresia, pui botul la articolul ala de cacao?! :-))
Tu mai pui botul la mitul babutei de la tara care vine sa vanda un ou, o rosie, o sticla de lapte pe cat nu face nici biletul de autobuz ? Mai sunt si cazuri din-astea, dar la atata populatie ce sanse ai tu sa prinzi asa ceva ?

Offline enicky

....ci e cam plina piata de astfel de babe si mosi bagati la inaintare.
    Maama, e plina tara de mafioti-pensionari !! :-O :-))

Gata, azi n-am voie sa polemizez !! :)