0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.
Guvernul Petru Groza trece prin Parlament, pe 1 mai 1947, o lege prin care se chemau la plata in termen de doua luni cele mai multe obligatiuni suverane.Printre acestea si Imprumutul Improprietaririi 5% din 1922, renta amortibila, adica titlurile pe care le-au primit latifundiarii dupa Primul Razboi Mondial pentru a le fi luate pamanturile si impartite taranilor care au luptat la Marasti, Marasesti si Oituz.Pentru indeplinirea “actului social”, statul s-a obligat sa achite proprietarilor expropriati valoarea terenurilor cu pretul stabilit de instantele judecatoresti, prin intermediul unor titluri de stat.Iar cei care au avut proasta inspiratie sa se duca sa-si ridice banii au cazut victima stabilizarii monetare din august 1947, cand s-a schimbat o cantitate redusa de lei vechi, in schimbul leilor noi.Dar nici cei care n-au reactionat la primul apel al guvernului prosovietic n-au fost mai norocosi.Pe 7 iulie 1948 s-a emis un nou act normativ prin care se spunea ca urmeaza sa fie rascumparate nu doar rentele amortibile, ci si cele perpetue, in termen de maximum un an de la emiterea legii, „titlurile neprezentate la plata inlauntrul acestui termen" urmand sa se prescrie, iar sumele corespunzatoare sa fie facute "venit la Tezaur”. Si sigur ca si cei care au decis sa-si recupereze sumele in urma „ultimatului” din 1948 au ramas tot fluierand a paguba, pentru ca in 1952 a venit cea de-a doua stabilizare monetara.Asadar, Imprumutul Improprietaririi 5% din 1922 - renta amortibila avea scadenta dupa jumatate de secol, la inceputul anilor ’70. Si nu a fost singurul, pentru ca am amintit deja de Imprumutul Reintregirii si Renta Unificata. (cei care au avut curajul sa imprumute statul pe 30 de ani (Imprumutul Reintregirii din 1941) sau pe 40 de ani (Renta Unificata 4½%-1941 Amortibila) si ar fi trebuit sa incaseze cupoane de dobanda pana in 1970-1980).Dar guvernele instalate de Moscova i-au deposedat abuziv pe fostii mosieri ori pe urmasii lor de resursele pe care trebuiau sa le primeasca la jumatatea perioadei pana la scadenta, acestia ramanand practic si fara bani, si fara proprietati.In fine, prea putini au indraznit sa-si recupereze dupa razboi banii imprumutati statului, fiindca majoritatea titlurilor de stat pe care le-am vazut au cupoanele de dupa 1946 sau 1947 ramase langa talon.
acest instrument de imprumut/economisire al statului (titlurile) exista cel putin de pe vremea lui Ceausescu
Uite Cristi, ca tot te plangi de dobanda bancilor la depozite si ai incredere in actuala Guvernare - poti ajuta bugetul si castiga bani cumparand titluri de stat!CitatEste vorba despre lansarea a trei emisiuni de titluri de stat Tezaur cu scadențe în 2, 3 și 5 ani la dobânzi anuale de 4%, 4,5%, respectiv 5%. Veniturile aferente sunt neimpozabile. Dobanda e mai mare decat cea oferita de banci, nu platesti impozit... e drept ca in functie de inflatie s-ar putea sa nu fie cea mai buna afacere dar cum tu consideri performanta (sau cel putin asa am inteles) actuala guvernare eu zic ca poti face o fapta buna. Sa ne spui si noua de cat ai cumparat.CitatTitlurile de stat pot fi cumpărate:între 4 și 22 februarie 2019 de la unitățile Trezoreriei Statuluiîntre 4 și 21 februarie 2019 prin rețeaua de oficii poștale ale Poștei Române, din mediul urban, și până în 20 februarie 2019 la cele din mediul rural.Veniturile nu sunt impozitate.Potrivit Finanțelor sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. A fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni.Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea, în perioada de subscriere, a unei cereri de anulare. Ulterior, subscrierile sunt irevocabile și nu mai pot fi anulate.Titlurile de stat care sunt lansate în data de 4 februarie 2019 sunt în formă dematerializată și au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă această calitate.Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua pe parcursul anului 2019. În fiecare lună perioada de subscriere va fi de trei săptămâni iar maturitățile vor fi stabilite în funcție interesul manifestat de investitori.
Este vorba despre lansarea a trei emisiuni de titluri de stat Tezaur cu scadențe în 2, 3 și 5 ani la dobânzi anuale de 4%, 4,5%, respectiv 5%. Veniturile aferente sunt neimpozabile.
Titlurile de stat pot fi cumpărate:între 4 și 22 februarie 2019 de la unitățile Trezoreriei Statuluiîntre 4 și 21 februarie 2019 prin rețeaua de oficii poștale ale Poștei Române, din mediul urban, și până în 20 februarie 2019 la cele din mediul rural.Veniturile nu sunt impozitate.Potrivit Finanțelor sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. A fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni.Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea, în perioada de subscriere, a unei cereri de anulare. Ulterior, subscrierile sunt irevocabile și nu mai pot fi anulate.Titlurile de stat care sunt lansate în data de 4 februarie 2019 sunt în formă dematerializată și au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă această calitate.Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua pe parcursul anului 2019. În fiecare lună perioada de subscriere va fi de trei săptămâni iar maturitățile vor fi stabilite în funcție interesul manifestat de investitori.
Ne imprumutam de ani de zile...