Autor Subiect: TARA UNDE SUNT NEVOIT SA TRAIESC.....si unde probabil va creste si copilul meu!  (Citit de 700403 ori)

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline shpeedy



Vin si la noi, mai ales dupa ce redobandesc cetatenia romana. Unii raman, majoritatea o zbughesc spre Occident si concureaza cu ai nostri "masteranzi in bancomate".

Daca noi mergem pe stereo-tipuri, ce pretentii sa avem de la altii?!

O (mica) parte din cei plecati in afara granitelor lasa de dorit din perspectiva respectului pentru lege si pentru munca - nu mi se pare corecta aceasta generalizare pentru emigratia romaneasca...



Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X
 
The following users thanked this post: Utilizator_Anonim

Offline ...

Nu e stereotip, ci Weltanschauung-ul meu, bazat pe meseria mea.

Asa cum un client nemultumit indeparteaza 10 clienti prospectivi, asa si un roman/moldovean infractor convinge indirect un vestic ca suntem majoritar infractori. Sa nu mai zic de reprezentantii oficiali: asa reprezentanti, asa popor. Cum ar spune Aeneas, daca ar vedea ce-au ajuns urmasii lui: "duralube sed picior de lemn"

Uitandu-ma in curtea (tara) mea, suntem tot mai putini minoritari la capitolul civism.

 

Offline shpeedy

Weltanschauungen-ul...

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X
 

Offline f.cristi

nu numai in țările sărace
Tari sarace? Like in Africa/South-East Asia?
Asa am scris ?
Din cate imi amintesc, in articolul respectiv se vorbea de tari precum Italia, Germania si Japonia, tari in care ai unde sa vezi boom-uri si crah-uri economice.

Offline ...

Weltanschauungen-ul...
Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Nu e la plural termenul. Dar pot sa il actualizez: WeltanSchengen-ul.
 
The following users thanked this post: shpeedy

Offline toma

Amendă uriașă de 87 milioane de lei pentru Auchan, Carrefour și Cora, plus furnizori. Consiliul Concurenței acuză fixarea prețurilor

Citat
Consiliul Concurenței a amendat cu o sumă totală de 87 milioane de lei (18,8 milioane de euro) principalele trei lanțuri de supermarketuri – Auchan, Carrefour și Cora – precum și patru companii producătoare sau distribuitoare de alimente, potrivit unui comunicat al instituției conduse de Bogdan Chirițoiu. Motivul amenzii drastice este fixarea prețurilor între retailerii Auchan, Cora și Carrefour și furnizorii acestora, în perioada 2010-2016.

Consiliul Concurenţei a constatat că în anumite cazuri preţurile de vânzare la raft nu se stabileau conform regulilor de piaţă prin raportul dintre cerere şi ofertă, ci furnizorul şi retailer-ul stabileau un pret fix sau minim pentru revânzarea produselor către consumatorul final. Această practică conduce la preţuri mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputând să scadă preţul sub limita stabilită cu furnizorul.

Companiile sancționate sunt:

1. Auchan Romania SA 36.563.004 lei (7,84 milioane euro)

2. Carrefour România SA 26.995.645 lei (5,79 milioane euro)

3. Romania Hypermarche (Cora) SA 12.410.834 lei (2,66 milioane euro)

4. Quadrant-Amroq Beverages SRL 5.984.053 lei (1,28 milioane euro)

5. Star Foods EM SRL 3.930.920 lei (843.599 euro)

6. Strauss România SRL 1.785.767 lei (383.236 euro)

7. Nelson Prod SRL 43.113 lei (9.252 euro)

Daca Auchan, Carrefour si Cora stiam cine sunt, despre ceilalti o scurta cautare releva ca:

Citat
Quadrant Amroq Beverages (QAB) este o companie producătoare de băuturi răcoritoare din România. QAB este îmbuteliatorul și distribuitorul Pepsi (din 1992), Prigat (din 1994), Lipton Ice Tea, Kick și al apei minerale Perla în România și Republica Moldova.
Compania deține o fabrică de sucuri la Covasna și una la București. QAB mai are o fabrică pentru producția de doze metalice, în Caransebeș, și o fabrică pentru apele minerale Perla, la Sâncrăieni.
În iulie 2006, PepsiCo a preluat controlul companiei, pentru suma de 98 de milioane de dolari (80 milioane euro)

Citat
Star Foods este o companie din industria alimentară din România. Compania deține o fabrică de chipsuri și alte snacskuri sărate în orașul Popești-Leordeni (județul Ilfov). Star Foods Romania a fost achiziționată de PepsiCo în noiembrie 2004. Este cel mai mare producător de chipsuri din România. Deține marca de chipsuri Lay's. Compania desfășoară și activități de distribuție pentru alți producători alimentari, cel mai mare partener fiind Chipita. Chipita este cel mai mare jucător pe segmentul croissantelor ambalate din România, cu brandul "7 Days".

Star Foods și-a început activitatea în România în 1993, inițial cu distribuția, dar ulterior a început și producția. În 1999, compania a vândut linia de croissante companiei elene Chipita. În Bulgaria, Star Foods a achiziționat la începutul lui 2008 un producător local de semințe și alune ambalate, Penelopa.

Citat
Strauss (fostă Strauss-Elite) este o companie internațională din industria alimentară, cu sediul în Israel. Grupul a rezultat în urma fuziunii, în 2004, a companiei Strauss, cu activități în industria alimentară, cu grupul israelian Elite, grupul fiind redenumit în Strauss în anul 2007. Compania produce cafea, băuturi pe bază de lapte, sucuri de fructe, precum și snacks-uri și dulciuri.
activează pe piața cafelei de peste 80 de ani și este prezent în 13 țări.

Compania este prezentă și în România, unde deținea o cotă de 33% din piața de cafea în august 2008, cu brandurile Elite și Selected. Este cel mai mare jucător de pe piața autohtonă a cafelei, iar în anul 2008 a lansat și lanțul de cafenele Doncafe Brasserie&Espresso Bar. Brandul DonCafe a fost cumpărat de grupul Strauss în mai 2008 de la compania italiană Doncafe. Elite România a fost înființată în anul 1995, când a investit în construcția unei fabrici de procesare a cafelei în București.
 

Citat
NELSON PROD SRL - firma din Timisoara, producator de inghetata si lipie libaneza.

  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain
 
The following users thanked this post: Utilizator_Anonim

Offline f.cristi

Pt. ca unii se faceau ca nu pricep ce vreau sa zic si ca sunt rau ca ma iau de binefacatorii economiei romanesti:

"Consiliul Concurenţei a constatat că în anumite cazuri preţurile de vânzare la raft nu se stabileau conform regulilor de piaţă prin raportul dintre cerere şi ofertă, ci furnizorul şi retailer-ul stabileau un pret fix sau minim pentru revânzarea produselor către consumatorul final. Această practică conduce la preţuri mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputând să scadă preţul sub limita stabilită cu furnizorul."
Pe o piata financiara "bananiera" sau din "jungla salbatica" a Romaniei mecanismele teoretice ale economiei de piata nu au aproape nimic de-a face cu realitatea.
Si da, ma deranjeaza foarte mult cartelurile, monopolurile si intelegerile.

As vrea sa stiu si eu unde este win-win-ul aici.

Offline toma

Hai sa-ti raspund:

1. Toate companiile comerciale din lumea asta au ca scop profitul. Faptul ca unele dintre ele fac lucruri lipsite de etica nu ar trebui sa fie o surpriza. Protectia cetateanului o fac institutiile statului ca de aia platim taxa de protectie impozite la stat. Te las pe tine sa spui daca in cazul de fata statul a protejat eficient cetatenii sau nu.

2. Cum discutia in care ne-am contrazis era legata de multinationale si firme cu capital strain sunt curios care este raspunsul tau la urmatoarea intrebare: Daca ar fi un lant de supermarket-uri exclusiv romanesc consideri ca nu ar face asa ceva? Tot in cazul unui lant de supermarket-uri exclusiv romanesc crezi ca ar oferi conditii mai bune angajatilor, preturi mai bune clientilor si conditii mai bune producatorilor?

3. Punctual in acest caz (nu stiu daca controlul a acoperit toata activitatea comerciala a supermarket-urilor respective) cat la suta din ce vinde un supermarket reprezinta aceasta intelegere ilegala? Adica din miile de produse cate au fost cu pret fixat artificial mai mare?

Generalizarile pe care le faci sunt, dupa parerea mea, gresite si paguboase. In cazul in care capitalul strain se retrage din tara te rog sa-mi argumentezi economic cum va fi asta o imbunatatire pentru Romania. Imbunatatire pentru Romania va fi atunci cand statul (prin toate institutiile lui) va lucra mai bine in interesul cetateanului. 

Food for thought: e mai logic sa te revolti impotriva statului ca nu-ti protejeaza eficient drepturile sau asupra unor companii comerciale?

Nu in ultimul rand: ai sesizat Consiliu Concurentei in privinta service-urilor de reprezentanta deoarece consideri ca sunt organizate in cartel care tine artifical preturile ridicate? Daca da, cu ce rezultat? Daca nu, de ce nu?


A nu se intelege ca tin partea marilor lanturi de magazine. Consider ca fac multe lucruri necurate, care ar trebui drese. Dar fac asta pentru ca statul le da voie (fie prin lipsa de control, fie prin coruptia functionarilor sai, fie prin legi proaste, fie prin incompetenta crasa). Vina principala o vad a statului.

Personal, prefer sa cumpar de la magazinul de la parterul blocului chiar daca pretul este mai mare decat la supermarket. De ce?
 - pentru ca daca vecinul care detine magazinul are bani, e bine pentru toata comunitatea locala
 - pentru ca da de lucru altor oameni din cartier, angajatii lui
 - pentru ca daca eu sunt clientul lui, probabil in cazul in care imi deschid si eu o afacere la un moment dat si el o sa fie clientul meu
 - pentru ca marile lanturi de magazine ucid micul antreprenor local si asta nu e bine pe termen lung

De la supermarket cumpar cat mai rar, in general produsele facute de alte corporatii: detergent, produse de igiena, produse de curatat etc.
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain
 
The following users thanked this post: shpeedy, macold

Offline Costique

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 2537
  • Thanked: 1298 times
  • Gen: Bărbat
  • Schimbarea vine, ca vrei, ca nu vrei...
    • Göteborg
Eu unul gasesc aberanta chestia. Firmele care fac volume mari de vanzari au o marja mai mare si de fapt , producatorii cumpara spatiul de raft.
Eu unul zic ca ce vedeti este o chestie marca praf in ochi pentru ca pretul intodeauna il face propietarul marfii. Care daca nu vinde , ramane cu marfa si trebuie  sa plateasca locatia. Cam asa se fac toate preturile in lume, de catre propietarul marfii. Ca si cum Consiliul a decis ca propietarul trebuie sa-si vanda marfa in pierdere daca n-o vinde imediat... si ca retailerul are voie -stai, nu, este OBLIGAT- sa schimbe pretul fara acordul propietarului marfii si schimbarea sa fie la latitudinea retailerului, numai sa vanda marfa... Va spun, chestia asta pute a propaganda de la mare distanta dar cum vad spirite incinse, ma abtin de la mai multe comentarii. Parca si vad demonstratiile -"speculantii", "Traiasca PSD, dusmanul speculantilor!", "URA!"...
Ia spuneti , cum calculeaza consiliul cand trebuie sa scada pretul, pe baza a ce? Care metodologie? Numai cand ma gandesc la asta imi vine sa rad...
Cum nu cred ca au avocati prosti, nu cred ca vor pierde . Binenteles ca Consiliul nu da nici un ban celor ce pierd din activitatile comerciale.
Si aici sa nu scrie niciunul din cei care n-au stat macar o zi in galantar sa vanda ceva al lor...
Stiit ce sunt outleturile? Marfa nevanduta se retrage, nu se vinde in aceeasi locatie la pret mai mic , asa cum sugereaza Consiliul...Eu de exemplu am un outlet de inghetata si tarte in apropiere, al producatorului...dar in magazin pretul e acelasi de  cand il stiu!
« Ultima Modificare: 31.Ian.2019, 11:13:20 p.m. de Costique »
  • Suzuki Vitara S AT -> Peugeot 3008
 
The following users thanked this post: toma

Offline f.cristi

Aceste MARI companii (nu vorbim de cartelul pietarilor din piata centrala) au actionariate si manageriate din niste state care ne dau noua diverse lectii de morala, pe justitie, pe politici fiscal-monetare si economice...Sunt curios daca in tarile de origine sau prin alte state nonbananiere europene au astfel de practici. Eu n-am auzit.
Daca a protejat statul cetatenii ? Daca e pasiv (si lasa sa guverneze bunul simt, legile economiei de piata, cererea-oferta) de ce nu se baga, daca se baga sar de c.r in sus #hastagienii. Dar ce, aceste companii sunt caini de lupta ? Ca si cum clientul ar fi pus numai pe furat.
Firmele romanesti ? Mai al dracu. Aveam pretentia de la aceste companii straine pt. ca provin din tari cu alta mentalitate. De curand am avut un scandal intr-un mall (mai era un client nemultumit) la un mare magazin romanesc de jucarii (cu reprezentare nationala): indiferent in care magazin de-al lor am intrat (cam de 2-3 ori/luna) aproape de fiecare data patesc ca pretul de la casierie sa fie mai mare decat pretul de la raft pe motivul "incurcarii preturilor" la raft. M-am prins demult de smecherie si mai intai verific pretul la casierie. Dar am "muscat-o" de multe ori, mai ales cand aveam copilul langa mine, ca de, cum sa mai dai inapoi.
Alt exemplu: am mers cu sotia la tarabagiul din bazar ca sa vedem niste perdele. Si cand incercam sa frunzarim niste modele patroanca artagoasa mai sa ne dea peste mana. In momentul ala mi-am luat talpasita si am dat fuga la un magazin mare de bricolaje si, chit ca am dat mai mult pe perdele, nu mi-a mai dat nimeni cu pliciul peste mana.
Zi tu ca nu e mai usor sa injuri statul, primarul cand te fura o firma, cand ploua, ca e ger s.a.m.d.
Punctul 3 - are importanta ? Pt. mine nu.
Avand in vedere si cele spuse mai sus nu, nu-mi pare rau deloc de buticurile de la coltul blocurilor. Nu m-am simtit niciodata respectat, conditiile in general sunt insalubre si, cel mai important, iesi mai jecmanit decat o fac market-urile amintite. Da, inteleg, buticarul n-are rulajul si puterea market-ului de negociere a preturilor dar nici preturi de 2-3x mai mari decat in market nu tolerez. Valabil si pt. pietari (mitul cu babuta de la tara care vinde si ea un patrunjel e doar o baba morgana - mai stiti babuta aia coborata dintr-un nu stiu ce ML ca sa vanda pe trotuar ca sa nu plateasca taxe in piata ?). La ora actuala nu stiu daca am 1% din cumparaturi facute la coltul blocului si 5% facute cu cash.

In concluzie, nu am pretentia de la marii jucatori straini de piata din Ro decat sa aplice aceleasi practici ca in tara lor de origine.