Autor Subiect: TARA UNDE SUNT NEVOIT SA TRAIESC.....si unde probabil va creste si copilul meu!  (Citit de 700360 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline ...

Tarantino is so last Tuesday...Bradley Cooper e regizorul The Shit acum, eroul de mai sus fiind perfect pentru A Star is Born!
 

Offline rexkrokiDAU

Tarantino ar rezolva totul intr-o baie de sange... si castiga personajul pozitiv.

Fiind in Balcani, Kusturica consider ca ar fi muuult mai potrivit!

Pentru că tot suntem latini, se potrivește până la urmă mai bine ceva de genul Sicario  :)

Offline toma

Tot despre ROBOR, cum poate fi manipulat indicele ROBOR de către Banca Națională a României sau de către băncile comerciale românești?

Citat
E normal că băncile să coteze dobânda la credite raportat la o dobândă de piață medie, altfel consumatorul nu știe dacă dobânda oferită de bancă este mică sau mare.

După cum desigur știți, Banca Națională a României nu face decât să calculeze acest indice- ROBOR- pe baza fixing-ului zilnic venit din partea a 10 bănci. BNR nu are cum să manipuleze ROBOR-ul în sine, îl poate doar influența prin dobânda politicii monetare, dar asta este cu totul altceva, este politică monetară, nu calculul unui indicator statistic. Deci BNR nu intră în ecuație.

Cine poate cosmetiza ROBOR-ul sunt băncile. Dar, ca asta să se întâmple, trebuie să fie complicitate între toate băncile care fac fixing, sau cel puțin cele mai mari. Cum ar fi un cartel. S-a întâmplat asta în trecut? Desigur, chiar acum 10 ani când băncile mari din Londra au fost prinse oferind fixing-uri umflate pe LIBOR, ca să obțină mai mulți bani din credite. Practic acele bănci au măsluit rata LIBOR. De fapt, șeful băncii la care am lucrat (pasaj editat de mine- DP), a demisionat în urma scandalului. Asta după ce membrii Parlamentului britanic l-au “prăjit” (grilled, in textul original) ore și ore într-o comisie de investigație. Toate băncile implicate -și nu erau puține- au plătit niște amenzi de le-a ajuns. Deci de putut se poate, dar cu condiția că băncile să lucreze la unison întru măsluirea dobânzii din piață.

Personal mi-e greu să cred că băncile Dvs mari- BRD, BCR, Transilvania etc, la cât de pestrițe sunt că acționariat și cultură - ar avea curajul să manipuleze ROBOR-ul, mai ales știind ce au pățit cei care au măsluit LIBOR.

Dar putem analiza treaba și numeric, că să fim mai obiectivi. În primul rând, luând date de la BNR, putem vedea că ROBOR la 3 luni este corelat cu dobânda de bază BNR în proporție de 97%, din ianuarie 2003 și până în decembrie 2018. Asta este normal. Dacă corelația ar fi fost mică, atunci clar băncile ar fi cotat dobânzi care nu reflectă politica monetară și ar fi fost suspect.

Mai important, cel mai corect mod de evaluare a corectitudinii ROBOR este analiza evoluției diferenței dintre ROBOR la 3 luni și dobânda BNR. Dacă ROBOR ar fi considerabil peste dobânda BNR, ar însemna doar 2 lucruri. Anume: (1) ori nu e lichiditate în piață interbancară, (2) ori băncile umflă artifical ROBOR (ceea ce și sunt acuzate că fac). Ei bine uitând-ne la această diferență de dobândă, ROBOR-BNR, la nivel de serii lunare, vedem că maximul a fost de 11.9% în octombrie 2008. Nici nu e de mirare – atunci dobânda BNR era 10.25% pe când media zilnică ROBOR 3 luni a fost de 22.15%.

De ce? Pentru că sistemul financiar era în colaps și nici o bancă nu dădea bani cu împrumut altei bănci decât la acel nivel de ROBOR cu mult peste dobânda politicii montare. Dar cu excepția acelui episod, și mai ales din 2011, când lucrurile au început să reintre în normal după criză, ROBOR a fost mai degrabă mai mic decât dobânda BNR! Mai precis, media diferenței lunare dintre ROBOR și dobânda BNR în perioada ianuarie 2011-decembrie 2018 a fost de -0.43%. Din iunie anul trecut, ROBOR a fost peste dobânda BNR, dar cu un procent total în normele trecutului (+0.68%), reflectând condițiile pieței. Aș fi înțeles dacă, nefiind criză și BNR oferind lichiditate amplă în piață, și ROBOR ar fi cu 3-5% peste dobândă BNR, să afirmăm că băncile umflă artificial dobânda. Dar nu este cazul.
O deviație de nici un procent este acceptabilă, mai ales că, după cum spuneam, per total ROBOR a fost mai mic decât dobândă BNR.

Finalmente, mai este și argumentul tranzacțiilor interbancare. Volumul mediu zilnic de tranzacții interbancare e mic în România- circa 1200 milioane lei. Dar acest volum de fapt a crescut în ultimii ani. El era doar 500 milioane în medie, în 2016. Corect ar fi să comparam acest volum cu PIB-ul, și să vedem cum se compară cu alte țări, dar intuitiv aș spune că în țara Dvs volumul e mic, ceea ce reflectă nivelul redus de dezvoltare a sistemului bancar, nu o anomalie. Însă cum spuneam, dacă ne uităm la istoria lui, în ultimii 2 ani el a crescut și este aproape de media din anii 2007-2015, minus episoadele de lipsă de lichiditate de după criză. Ce vreau să spun este că (1) dacă volumul de tranzacții interbancare tot scădea în timp, la o pantă de -45 de grade să zicem și (2) ROBOR era persistent peste dobânda BNR și poate tot mai mare față de BNR, atunci aș fi înțeles argumentul Ministerului Dvs de Finante, dar așa nu.

Realitatea este că volumul tranzacțiilor, și așa neimportant în logica necesității unui idicator general de dobândă a pieței, este, istoric vorbind, la medie, dar, și mai important, ROBOR nu este semnificativ peste dobânda BNR. Așadar, nu văd evidența unui abuz al ROBOR-ului.”

Sursa aici.

Explicatiile sunt logice si plauzibile... daca doreste cineva sa le contrazica cu argumente tehnice chiar sunt curios sa citesc si o altfel de parere.

  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain
 

Offline f.cristi

Dincolo de acest limbaj tehnic (care pe mine ma depaseste si, sunt convins, pe multi altii de pe aici desi il promoveaza) pe mine ma mira faptul cat de multi "avocati" ai bancilor si multinationalelor se gasesc pe aici, ca si cum bancile sunt niste virgine nevinovate si ailalti sunt banditii pusi numai pe jafuri. Mai ca-mi vine sa plang de grija bancilor  :-((

Offline toma

Dincolo de acest limbaj tehnic (care pe mine ma depaseste

Te rog sa-mi spui ce din explicatia respectiva nu ai inteles si voi incerca sa-ti explic.

si, sunt convins, pe multi altii de pe aici desi il promoveaza

Nu imi sta in caracter sa vorbesc despre lucruri pe care consider ca nu le inteleg.  Te rog sa fii cu bagare de seama cand faci afirmatii din astea pentru ca nu le tolerez.

pe mine ma mira faptul cat de multi "avocati" ai bancilor si multinationalelor se gasesc pe aici, ca si cum bancile sunt niste virgine nevinovate si ailalti sunt banditii pusi numai pe jafuri. Mai ca-mi vine sa plang de grija bancilor  :-((

Tu poti sa-i plangi de mila lui Dragnea daca ti se pare mai potrivit. Fiecare isi face alegerile in viata dupa cum crede de cuviinta.

Insa in discutiile pe care incercam sa le avem aici as prefera sa polemizam cu argumente rationale.
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain
 

Offline f.cristi

Tu poti sa-i plangi de mila lui Dragnea daca ti se pare mai potrivit.
Da, "Betmen", "betmen"...

Offline toma

Deci ce nu ai inteles si ai nevoie sa-ti fie explicat?

Ca sa discutam punctual despre subiectul ROBOR, despre care am postat eu.
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain
 

Offline f.cristi

Pe o piata financiara "bananiera" sau din "jungla salbatica" a Romaniei mecanismele teoretice ale economiei de piata nu au aproape nimic de-a face cu realitatea. Nu se pun de acord ei profesori sau doctori in economie si crezi ca poti explica tu ce se intampla pe piata financiara ? Pt. ca e o regula: nu exista (aproape) nicio regula. Si trebuie judecat la nivel de macroeconomie, nu o chestie decuplata din ansamblu.

PS: se poate sa nu plang de mila nici bancilor, nici lui Dragnea, nici lui Claus nici...cui mai vrei tu ?

Offline NicNic

  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!
 

Offline f.cristi

Si, ale cui cifre sunt adevarate ?