Autor Subiect: TARA UNDE SUNT NEVOIT SA TRAIESC.....si unde probabil va creste si copilul meu!  (Citit de 700323 ori)

0 Membri şi 4 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline shpeedy

Mie?
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X
 

Offline steph

Dap. Sa explici cu subiect si predicat, fapte, dovezi logice si exemple concrete iar si iar .... unor oameni care ne-am prins deja ca fac clic doar la expresii gen bomba, atomica serii, exploziv etc ... asta e dovada de rabdare dusa la extrem. :D 
S-Cross `18 / Vitara `19 / ex Swift `14

 

Offline enicky

  Citatele date se calca unul pe altul pe picioare :
Citat
Cum se stabilește Robor? În pofida a ceea ce se crede, Robor nu este stabilit de Banca Centrală a României și nici măcar de băncile comerciale.
Citat
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata medie a dobânzii la care se împrumută între ele instituțiile bancare din România în moneda națională (lei/RON). Acest indicator este stabilit de către Banca Națională a României pe baza informațiilor furnizate de primele 10 bănci cele mai active pe piață.
Citat
Piața ROBOR funcționează de mai bine de 10 ani si acum s-a trezit dânsul să spună că e manipulată. (....) A venit cu mailuri de acum 10 ani. Face un lung șir de confuzii și reintrepretări și încearcă sa lanseze o confuzie totală a declarat, la Digi 24, purtătorul de cuvânt al BN
Robor este un produs al dumneavoastră, al pieţei, care a ajuns o problemă a noastră, a Băncii Naţionale. Noi îl calculăm (ca să-i dăm credibilitate), pe baza unui regulament de piaţă aprobat de BNR, dar cu datele dumneavoastră”, spunea zilele trecute guvernatorul BNR bancherilor,.."
 
Citat
Însă tot atât de adevărat este și faptul că ratele practicate de bănci una față de alta variază în funcție de cantitatea de lei de pe piață. Aici în mod periodic BNR injectează lichiditate pe piață prin operațiuni numite Repo, ajutând la menținerea unor valori scăzute ale Robor.
  Ce sa intelegem, ca daca BNR nu injectează lichiditate pe piață, ROBOR creste ?!
Intreb si eu pentru un prieten...
 :-))
  @steph, unii pricepem mai greu, nu te supara...
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip
 

Offline steph

  @steph, unii pricepem mai greu, nu te supara...

Nu e vorba de priceput mai greu. Si personal nu te vad psd-ist ... mai curand undeva intre tabere :) Dar recunosc, vedem lucrurile destul de diferit.
S-Cross `18 / Vitara `19 / ex Swift `14

 

Offline toma

Interventiile BNR pe piata monetara si valutara sunt determinate de indeplinirea rolurilor pe care aceasta institutie le are:


Citat
- elaborarea şi aplicarea politicii monetare şi a politicii de curs de schimb;
- autorizarea, reglementarea şi supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit, promovarea şi monitorizarea bunei funcţionări a sistemelor de plăţi pentru asigurarea stabilităţii financiare;
- emiterea bancnotelor şi a monedelor ca mijloace legale de plată pe teritoriul României;
- stabilirea regimului valutar şi supravegherea respectării acestuia;
- administrarea rezervelor internaţionale ale României.

Banca Naţională a României are dreptul exclusiv de emisiune, fiind singura instituţie autorizată să emită însemne monetare, în baza unui program de emisiune dimensionat în funcţie de nevoile reale ale circulaţiei băneşti.

Banca centrală are competenţa exclusivă de autorizare şi reglementare în domeniul bancar şi este responsabilă cu supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit, în scopul asigurării funcţionării şi viabilităţii sistemului bancar.

Banca Naţională a României ţine în evidenţele sale contul curent general al Trezoreriei statului, deschis pe numele Ministerului Finanţelor Publice. Prin lege, este interzisă finanţarea directă a instituţiilor publice de către autoritatea monetară sau accesul privilegiat al acestora la resursele instituţiilor financiare.

Din decembrie 2015 BNR este autoritate națională de rezoluție pentru sectorul bancar.

BNR este pe langa toate acestea si un actor important in ce priveste stabilitatea financiara:

Citat
Stabilitate financiară - Rolul BNR

Stabilitatea financiară este un bun public global, caracterizat de nonrivalitate și nonexcludere. Acest bun public nu poate fi oferit în mod exclusiv de către piață, banca centrală și alte instituții ale statului având un rol important în asigurarea stabilității financiare. De asemenea, dat fiind caracterul de economie deschisă al României, este necesară o abordare transfrontalieră, prin coordonarea politicilor din acest domeniu, în vederea atingerii stabilității financiare pe plan național.

Rolul BNR în menţinerea stabilităţii financiare
Banca Naţională a României are un rol intrinsec în menţinerea stabilităţii financiare, date fiind responsabilităţile ce rezultă din dubla sa ipostază de autoritate monetară şi prudenţială. Atribuţii subsumate obiectivelor de stabilitate financiară sunt exercitate atât prin reglementarea şi supravegherea prudenţială a instituţiilor aflate sub autoritatea sa, cât şi prin formularea şi transmiterea eficientă a măsurilor de politică monetară şi supravegherea funcţionării în condiţii optime a sistemelor de plăţi şi decontări de importanţă sistemică. Totodată, este necesară identificarea riscurilor şi vulnerabilităţilor întregului sistem financiar, în ansamblul său şi pe componentele sale, deoarece monitorizarea stabilităţii financiare este preventivă. Apariţia şi dezvoltarea unor disfuncţionalităţi, precum evaluarea incorectă a riscurilor şi ineficienţa alocării capitalului, pot afecta stabilitatea sistemului financiar şi stabilitatea economică.

Cooperarea în domeniul stabilităţii financiare
Cooperarea dintre Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Guvern s-a intensificat treptat, pe măsură ce sistemul financiar românesc, în ansamblul său, a devenit mult mai dinamic şi complex, determinând întrepătrunderi la nivel instituţional. Astfel, a devenit necesară conlucrarea dintre autorităţile naționale, pentru a asigura transparenţa şi integritatea sistemului financiar în ansamblu şi a componentelor sale, precum și respectarea și consolidarea cadrului legal aplicabil în domeniul stabilității financiare.

Pe plan internațional, ca urmare a efectelor semnificative ale crizei financiare globale, evidențiate și prin transmiterea riscurilor între sistemele financiare naționale (efect de contaminare transfrontalieră), s-a pus un accent sporit pe conceptul de stabilitate financiară și pe necesitatea unei cooperări internaționale strânse în domeniul stabilității financiare. Astfel, la nivel european a fost înființat, în anul 2010, Comitetul European pentru Risc Sistemic (CERS), care împreună cu alte trei autorități europene de supraveghere sectorială (Autoritatea Bancară Europeană, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe și Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale) constituie Sistemul Financiar de Supraveghere Europeană. Spre deosebire de autoritățile europene de supraveghere sectorială, CERS se concentrează pe identificarea riscurilor sistemice și pe stabilirea politicilor macroprudențiale la nivelul Uniunii Europene, cu scopul de a salvgarda stabilitatea sistemului financiar european în integritatea sa. În cazul în care sunt identificate riscuri de natură sistemică, CERS poate emite recomandări și avertismente adresate statelor membre în vederea diminuării acestor riscuri.

Ca urmare a Recomandării CERS/2011/3 privind stabilirea mandatului macroprudențial și desemnarea autorității macroprudențiale, în România a fost înființat, în baza Legii nr. 12/2017 privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național, Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială. Banca Națională a României, în calitate de membru al CNSM, poate supune discuției în cadrul ședințelor Consiliului general al CNSM materiale de analiză și propuneri de acțiune în domeniul stabilității financiare și al politicii macroprudențiale, conform ariei sale de responsabilitate. Avertizările și recomandările adoptate de CNSM au ca obiectiv limitarea riscurilor și vulnerabilităților identificate la nivelul sistemului financiar național și pot fi adresate BNR și ASF, în calitatea acestora de autorități naționale de supraveghere financiară sectorială. De asemenea, CNSM poate emite recomandări adresate Guvernului în scopul menținerii stabilității financiare.

Banca Națională a României și-a întărit continuu relațiile de cooperare în domeniul stabilității financiare și al politicilor macroprudențiale cu autoritățile europene și internaționale competente (Banca Centrală Europeană, Comitetul European pentru Risc Sistemic, Autoritatea Bancară Europeană, Comisia Europeană etc.), prin consultările periodice care au loc cu privire la implementarea politicilor macroprudențiale și prin participările reprezentanților băncii centrale la reuniunile periodice ale grupurilor de lucru organizate de structurile europene și internaționale.



Asa cum am mai scris pe aici, politica BNR pe termen mediu si lung incepe sa intre in coliziune cu politica Guvernului pe termen scurt. Guvernul ar dori acum inflatie, ROBOR mic, curs prost, poate inca niste devalizari de banci pe modelul BANCOREX etc.

BNR nu agreeaza toate acestea prin urmare ce fac politicienii? Emit acuzatia: BNR e mana in mana cu bancile (despre care stim deja ca sunt "rele", nu mai trebuie dovedit) prin urmare lucreaza impotriva omului obisnuit, deci BNR e rau! Independenta BNR si in mod deosebit a guvernatorului acestei institutii sta in gat PSD-ALDE asa cum le sta in gat orice lucru pe care nu-l pot controla ei in beneficiul propriu.

Acum tu ce crezi? PSD-ALDE lucreaza pentru noi si ar fi bine sa controleze BNR-ul sau e de dorit ca BNR-ul sa-si pastreze independenta si sa-si vada mai departe de treaba. Eu zic ca in ultimii ani a facut o treaba buna, mult mai buna ca orice Guvern.


PS1: cred ca confuziile alea legate de ROBOR vin din termeni folositi eronat. Nu BNR stabileste, BNR calculeaza (nici macar asta ca de fapt Reuters calculeaza). Eu zic ca daca citesti cum este calculat ROBOR intelegi ce face BNR. Trebuie doar sa te informezi mai in detaliu si sa tragi concluzia cu propria judecata
PS2: BNR poate influenta ROBOR prin injectia de lichiditate dar nu stiu in ce masura. Presupun ca e asemanator cursului valutar: BNR il poate influenta, dar nu-l poate stabili.
« Ultima Modificare: 21.Ian.2019, 12:32:48 a.m. de toma »
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain
 
The following users thanked this post: costin_bad, shpeedy, Soimu

Offline gabineg

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 14538
  • Thanked: 3483 times
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
Acest topic a devenit locul unui "dialog al surzilor", o parte dintre colegi încercând zadarnic sa convinga o altă parte ca are dreptate si invers. Ca urmare, topicul se închide pana la calmarea spiritelor.
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice
 

Offline toma

Sa trecem de la politica la ceva care se potriveste mai bine cu titlul, tara in care traim:

Nevricoși, pe net cutreieram

Oare ce e in neregula cu "noi"???

  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain
 

Offline ...

Nu noi, altii sunt de vina. Mereu. :)
 

Offline ariciul

Si asta pentru ca la noi ASA se rezolva problemele!
  • Suzuki Vitara 1.6 Passion allgrip
 
The following users thanked this post: ..., Costique, gelum

Offline Meltdown

BAM!
4,76 RON =  EUR
  • 2017 SX4 S-Cross 1.4 TURBO 140CP 6MT AllGrip Passion Energetic Red Pearl
 
The following users thanked this post: Soimu