Autor Subiect: TARA UNDE SUNT NEVOIT SA TRAIESC.....si unde probabil va creste si copilul meu!  (Citit de 700304 ori)

0 Membri şi 14 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline NicNic

[...]
Am o intrebare: cum se face ca in Romania, una dintre cele mai sarace tari din Europa, profitul bancilor straine in Romania este de cateva ori mai mare decat in tarile de origine sau in alte tari ? Oare are legatura cu dobanzile practicate la creditele pe care le iau firmele si persoanele fizice ?

Probabil ca in Romania, instabilitatea economica permite aceste oscilatii cu amplitudine mai mare in jurul punctului de echilibru (de normalitate, sa zicem). Daca economia ar fi mai "sanatoasa", cu siguranta si profitul unor domenii s-ar reduce la valori similare cu cele din tarile vestice, unde situatia generala nu permite astfel de exagerari.

Acelasi profit mare il pot avea si intreprinzatorii locali. Chiar ma intreb cum au reusit unele persoane din Romania (mai ales politice) sa stranga averi spectaculoase in anii de dupa '89.

Faptul ca bancile sau multinationalele se comporta in Romania conform regulilor stabilite de societatea romaneasca nu inseamna automat ca ele sunt vinovate pentru starea societatii.



  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!
 
The following users thanked this post: shpeedy, toma

Offline f.cristi

Faptul că în România este haos si vid legislativ a convenit până acum. Cand apar reglementări noi nu mai convine.
Apropos, ati vazut ca determinarea indicelui Robor nu are nimic de a face cu regulile de funcționare pe piata interbancară ?

Offline NicNic

In Romania este haos. Nu vid legislativ.
Avem legi care uneori se bat cap in cap. Apoi, administrativul le aplica dupa ureche.

Iar faptul ca legile se schimba mai des decat e cazul, uneori inainte de a-si produce vreun efect, este un factor de destabilizare economica mai mare decat saracia.

Asa mi-as dori sa se stipuleze prin Constitutie niste planuri cincinale, poate chiar decenale.
Si orice guvern ar fi sa aibe obligatia de a administra cu respectarea lor ... 

  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!
 

Offline enicky

....Probabil ca in Romania, instabilitatea economica permite aceste oscilatii cu amplitudine mai mare in jurul punctului de echilibru (de normalitate, sa zicem)
  Presupun ca ai vrut sa spui instabilitate politica, ca economic de ce am fi instabili, pentru ca "greii" din economia romaneasca nu mai sunt demult autohtoni ! Cine destabilizeaza, fermele afectate de gripa porcina (si aviara), firmele de constructii care nu mai au fierari-betonisti, chioscurile de colt de strada care d-abia isi intretin familia...etc. ?
 
   Cat despre articolul de mai sus imi rezerv dreptul de a astepta comentariile celor mai tineri("gimnaziali" la '89) si poate voi pune cateva intrebari...
  Bine, corect ar fi fost ca autorul sa ne spuna si sursa de inspiratie a scrierii sale.... :dknw:
 
 L.E. A, pardon @NicNic, vad ca ai rectificat... :)
« Ultima Modificare: 20.Ian.2019, 09:48:26 p.m. de enicky »
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip
 

Offline NicNic


 L.E. A, pardon @NicNic, vad ca ai rectificat... :)

??? Nu inteleg la ce te referi cand spui ca am rectificat.
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!
 

Offline enicky

  Pai initial ai mentionat "instabilitatea economica", (pe care eu n-o vad, ar trebui sa vedem niste "caderi", falimente, etc.), apoi ai subliniat ca nu se aplica(corect) legile si se schimba des, lucru cu care sunt de acord.
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip
 

Offline toma

Apropos, ati vazut ca determinarea indicelui Robor nu are nimic de a face cu regulile de funcționare pe piata interbancară ?

Uitatul la Antene dauneaza grav intelectului:

Citat
Senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunțat că îi va chema, pe 29 ianuarie, la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și pe Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței pentru a da explicații despre calcularea indicelui ROBOR. El a susținut că indicele în funcție de care sunt calculate ratele la bănci este "aranjat și trucat printr-o înțelegere între băncile comerciale, cu știința și cu implicarea directă a Băncii Naționale".
[...]
De asemenea, acesta a vorbit despre un raport al unei investigații începute 2008 și încheiate în 2011, însă care nu a fost finalizat cu nicio rezoluție.
"Investigația a început în 2008 și s-a terminat în 2011, însă s-a terminat cu nicio rezoluție. Nu a fost tras nimeni la răspunde și nici nu a fost clasată din lipsă de probe. Trebuia să existe un ordin al președintelui de închidere a acestei investigații să știm că nu este nimic acolo. Pur și simplu a fost mușamalizată și ținută la dosar. Dacă aceste documente fac obiectul cercetării altor instituții ale statului, e perspectiva lor. Eu fac acest demers doar din perspectiva interesului public. Poate găsi aceste documente la Consiliul Concurenței sau la Comisia economică, le pot prezenta oricând”,

In realitate:

Citat
Într-un comunicat de presă transmis HotNews, Consiliul Concurenţei spune că investigatia privind comportamentul băncilor în perioada octombrie – noiembrie 2008, pe fondul disfuncţionalităţilor înregistrate de piaţa monetară (apogeul crizei financiare internationale), a fost finalizată în 2013, cu respectarea procedurilor legale și nu au fost descoperite dovezi privind o posibilă înțelegere între bănci.

Pe parcursul investigaţiei, autoritatea de concurenţă a aplicat două sancţiuni procedurale băncilor BRD –Groupe Société Générale SA (19 milioane lei) şi Raiffeisen Bank SA (14 milioane lei) pentru refuzul de a se supune inspecţiei inopinate şi, respectiv pentru furnizarea de informaţii inexacte. Cele două sancțiuni au fost confirmate de instanță, mai spune instituția.

"Acțiunile derulate de reglementator, Banca Națională a Rominiei, din acea perioadă nu aveau legătură cu obiectul investigației derulate de Consiliul concurenței. Reamintim că doar în anul 2010 a fost modificată legislația, preluându-se prevederile europene prin care se impune obligația folosirii ROBOR că referință pentru stabilirea dobânzilor. Regretăm că nu am fost contactați pentru a reaminti aceste detalii și, astfel, am fi evitat dezinformarea populației", adaugă Consiliul Concurenței.

Cat despre calculul ROBOR:
Citat
Piața ROBOR funcționează de mai bine de 10 ani si acum s-a trezit dânsul să spună că e manipulată. (....) A venit cu mailuri de acum 10 ani. Face un lung șir de confuzii și reintrepretări și încearcă sa lanseze o confuzie totală a declarat, la Digi 24, purtătorul de cuvânt al BNR.

El a mai spus că senatorul ALDE are "probleme de înțelegere a pieței" și că mecanismul pentru ROBOR este unul extrem de transparent, fiind comunicat în permanență de BNR.


Cine doreste sa-l cunoasca mai bine pe domnul senator:

Educaţie şi formare
Studii
1997 Colegiul Naţional de Apărare
Utilizarea tehnicii de calcul în activitatea de management AROMAR
Curs de perfecţionare în managementul modern AROMAR
1993 Institutul de Construcţii Bucureşti

Experienţă profesională
Activitate
2016 senator-prezent
2012-2016 deputat Colegiul 1 Braşov
2008-2012 consultant de specialitate în domeniile infrastructură şi fonduri europene
2001-2007 S.C.ROECCO 2001 SRL-Director
1999-2001 Misterul Muncii şi Protecţiei Sociale -Director general
1994-1999 RELITE S.R.L
1993-1994 I.M.F Bucureşti-inginer

Mai multe detalii aici: https://www.senat.ro/FisaSenator.aspx?ParlamentarID=243a7a5f-3c91-49d9-931c-fef93b6bcaa7

Hm, oare chiar stie despre ce vorbeste?


Pentru cine nu stie cu ce se mananca ROBOR:

Citat
Cum se calculează indicele Robor
Cum se stabilește Robor? În pofida a ceea ce se crede, Robor nu este stabilit de Banca Centrală a României și nici măcar de băncile comerciale. Este calculat de Reuters pe baza operațiunilor efectuate de zece bănci comerciale și doar este comunicat de BNR. Procesul de stabilire zilnică pentru dobânda Robor se numește „fixing”.

Conform regulamentului, rata Robor pentru fiecare scadență este calculată de Reuters ca medie aritmetică a ultimelor rate cotate de fiecare participant(bancă) la „fixing” pentru depozitele atrase într-un interval de 15 minute înainte de fixing, după eliminarea extremelor.

Pachetul de bănci participante la „fixing” se stabilește la fiecare șase luni.

„Robor este un produs al dumneavoastră, al pieţei, care a ajuns o problemă a noastră, a Băncii Naţionale. Noi îl calculăm (ca să-i dăm credibilitate), pe baza unui regulament de piaţă aprobat de BNR, dar cu datele dumneavoastră”, spunea zilele trecute guvernatorul BNR bancherilor, explicând totodată pentru public mecanismele de calcul.

Însă tot atât de adevărat este și faptul că ratele practicate de bănci una față de alta variază în funcție de cantitatea de lei de pe piață. Aici în mod periodic BNR injectează lichiditate pe piață prin operațiuni numite Repo, ajutând la menținerea unor valori scăzute ale Robor.



Citat
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata medie a dobânzii la care se împrumută între ele instituțiile bancare din România în moneda națională (lei/RON). Acest indicator este stabilit de către Banca Națională a României pe baza informațiilor furnizate de primele 10 bănci cele mai active pe piață.

Dobânda ROBOR este calculată pentru aceeași zi, ziua următoare, precum și pentru termene de o săptămână, 1, 3, 6, 9 și 12 luni.[1] Indicii cei mai utilizați de bănci pentru stabilirea nivelului dobânzilor variabile la credite sunt ROBOR 3M (la 3 luni) și ROBOR 6M (la 6 luni), la care se adaugă marja băncii.

Cea mai mică valoare înregistrată vreodată de indicatorul Robor 3M a fost pe 27 septembrie 2016 și pe 14 octombrie 2016: 0,68%. [2] O valoare mica a indicelui Robor este corelată cu o rata mai mică pentru creditele contractate in lei.

https://adevarul.ro/economie/bani/analizA-robor-calculeaza-aexplodat-1_59d3bcb65ab6550cb8c78441/index.html


  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain
 
The following users thanked this post: costin_bad

Offline NicNic

Asta nu e rectificare, eventual ii spui completare, detaliere, clarificare.
Economicul este legat de politic in orice societate. Daca mentionezi una din ele, e aproape imposibil sa nu te gandesti si la cealalta.
« Ultima Modificare: 20.Ian.2019, 10:11:47 p.m. de NicNic »
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!
 

Offline shpeedy

Pentru a evita inflamarea acestui topic, conform Regulamentului, il informez pe @shpeedy ca a încălcat prevederile art. 4.3, iar pe @f.cristi il rog sa se abțină de a răspunde provocării, în baza aceluiaș articol.

Va rog sa rămânem la idei, nu la persoane. Multumesc.


Articolul 4.3 Pe acest forum se discuta ideile, nu persoanele sau preferintele personale si subiective ale acestora. Sunt interzise atat initierea de, cat si raspunsul sau aderarea la discutii in contradictoriu pe subiecte privind gusturi sau obiceiuri personale sau privind in totalitate persoana in cauza. In cazul in care unui utilizator ii este atacata o opinie personala subiectiva sau in mod direct propria persoana acesta nu trebuie sa raspunda in mod public ci prin reclamarea atacului catre moderatori prin folosirea optiuni de raportare catre moderatori; in caz contrar culpa va fi comuna.

Discutia mea a fost cu referire la ideile enuntate prin diferitele postari ale colegului pe acest forum - pornesc de la premisa ca este major (si vaccinat), deci responsabil pentru ideile exprimate. Unde ar fi jignirea/atacul la persoana?

Dintre toate postarile de pe topic, m-as fi putut simti atacat (si raspunde in consecinta) la cele cu apelativ (protestatarii lui hashtag, hastagienii), dar am realizat ca - in cazul unei persoane careia-i vin in minte, ca prime surse de informare, televiziunile - e cam greu sa polemizez pe teme oarecum abstracte cum ar fi principii, sistem de valori, stat de drept, comportament civic. Drept urmare, am zis sa incerc o discutie constructiva in aria convingerilor cu privire la mediul privat/multinationale...

Trecand peste incercarile de atac strict la persoana  a catorva persoane (aici si pe alte topic-uri, indiferent de subiect) pe care le sesisez, dar, de cele mai multe ori, ma fac ca nu, tin sa precizez ca acele venituri sunt facute si prin contributia mea.

Parerea mea (in baza celor observate pe parcursul interactiunilor): cu putina atentie, ai fi observat ca - in ciuda intrebarilor repetate pe aceleasi subiecte - in general ti s-a raspuns, chiar si in ciuda bravadei (nepotrivite, zic eu) cu parcul auto detinut de-a lungul anilor (ceea ce venea oarecum in contradictie cu intrebarile, dar trecem peste...). Daca, in conditiile date, tu tot sesizezi atacuri la persoana...

Si pt. ca tot ii placea cuiva mult expresia win-win, in momentul cand comerciantul isi trage de partea sa de la 2win in sus e clar ca in partea cealalta nu se mai poate vorbi despre asa ceva.

Pe ce te bazezi cand avansezi respectivul 2win (whatever that means)? Ai habar despre costurile de functionare, despre costurile cu salariile pentru 24 de angajati, despre chirie, despre eventualele costuri cu finantarea? Daca pentru tine 1.1% profit net la cifra de afaceri pe 2017 suna a 2win sau cartel/intelegere... nush' ce sa zic... Citisem undeva un articol cum ca adoptarea ideilor despre conspiratii ii face pe unii sa se simta mai speciali - sper sa nu fie cazu'...

Si da, ma deranjeaza foarte mult cartelurile, monopolurile si intelegerile.

Bine ar fi sa ai si ceva dovezi in acest sens... La modul meu de intelegere, in cazul unei marci precum Suzuki care are o cota relativ mica de piata in Romania, nu vad cam ce intelegeri ar face dealerii intre ei, in conditiile in care fiecare trage de turta lui.

Dar nu le plang de mila multinationalelor.

Deci inteleg ca nu poti oferi un raspuns cu privire la experienta ta cu multinationalele (si nici nu le vezi vreo legatura cu nivelul tau de trai)?

Am o intrebare: cum se face ca in Romania, una dintre cele mai sarace tari din Europa, profitul bancilor straine in Romania este de cateva ori mai mare decat in tarile de origine sau in alte tari ? Oare are legatura cu dobanzile practicate la creditele pe care le iau firmele si persoanele fizice ?

1. Primele intrebari ar fi: de ce este Romania printre cele mai sarace din Europa? Ar putea avea o legatura cu managementul defectuos (sa nu spun anti-national / cu rea-credinta) al PSD - direct sau prin interpusi - in mare parte din ultimele 3 decenii?
2. Cand spui profitul bancilor, ai luat in calcul si anii trecuti cand aveau pierderi datorate creditelor toxice (ne-platite)? Le stii p'astea cu provizioane, credite ne-performante? Ai luat in calcul si pretul platit de bancile straine la stabilirea in Romania (vorbesc de cele cu achizitii de banci locale)? Ori faptul ca atunci cand sunt pe profit, acestea banci platesc taxe si impozite statului roman? Te-ai intrebat cumva cum (daca) transforma statul roman respectivele incasari in ceva sustenabil? te-ai gandit cumva ca dobanzile ar trebui sa ia in calcul si costurile cu riscurile asociate functionarii intr-o tara bananiera cum e Romania (in care alianta care a castigat alegerile si-a schimbat singura 3 guverne in decurs de 2 ani)?

Acuma, sa trecem la fapte:
- focusul actualei puteri este sa scape de condamnarile si acuzatiile de coruptie (si nu numai) prin subjugarea justitiei - asta se face ori cu  atacuri la legislatie, ori prin crearea de organizatii cu oameni obedienti (si ticalosi, as adauga);
- fara un minim studiu de impact, au eliberat pe strazi peste 11,000 de infractori condamnati si au blocat dosare in lucru pentru multi altii dintre ei; asta concomitent cu reducerea efectivelor de patrulare, dar cu cresterea dotarilor pentru echipamente anti-protest (asa cum se face intr-o democratie). Mai nou, am auzit ca ar trebui sa ne hotaram - ori ramanem cu infractorii pe strazi si ne aparam fiecare cum putem, ori acceptam amnistia.
- in doi ani de zile s-au chinuit sa faca pace sociala cu o parte a populatiei (mariri salariale pentru bugetari, mariri de pensii, mariri de pensii speciale, cumulari de pensii), toate astea cu reversul blocarii tuturor altor investitii - banii pentru astea: de la companiile de stat care nu mai au bani de reparatii/investitii (sa spun cum avem cartiere intregi in Bucuresti fara apa calda si caldura pentru ca RADET-ul nu mai are bani si incep sa crape toate tevile ne-schimbate cu anii?) si cu imprumutari de te miri unde la niste dobanzi din ce in ce mai mari, imprumuturi pentru care nu stiu cine va plati?
- avem un guvern plin de incompetenti agramati, dar care - culmea - se potrivesc in orice minister;
- pentru ca bruma de crestere economica se duce in pensii si salarii si nu in investitii / in ceva care sa produca SUSTENABILITATE pe termen lung, cursul bineinteles ca este in crestere, influentand totul, inclusiv creditele - platim rate mai mari la credite;
- contributiile la pilonul 2 de pensii sunt amenintate, pentru cei din cosntructii fiind chiar anulate;
- mediul de afaceri este intr-un haos total din cauza recent-lansatei legislatii, ce loveste pana si in companiile de stat strategice (energie - vezi scandalul cu minerii);
- aplicarea legii nu stiu pentru ce se mai face - chiar ieri, intr-un Bucuresti destul de lejer, am vazut cum regulile elementare de trafic au ajuns de rasul curcilor; de mortii de pe sosele nici nu mai aduc vorba.

Pentru astia care va tot plangeti ca se face politica prea multa pe forum: chestiile de mai sus ne afecteaza intr-o masura mai mica sau mai mare, mai devreme sau mai tarziu, vietile tuturor. Ele sunt rezultatului politicii. Daca le semnalez, asta inseamna ca fac politica?

@gabineg - intreb pentru un prieten: cand - in conditiile factuale sus-mentionate - avem colegi ce se incapataneaza sa spuna ca lucrurile merg bine, jignind astfel inteligenta multora dintre noi, asta poate fi considerat atac-la-persoana?!
« Ultima Modificare: 20.Ian.2019, 11:12:07 p.m. de shpeedy »
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X
 
The following users thanked this post: costin_bad

Offline steph

Ti-am mai zis ca iti apreciez rabdarea?  :pardon:
S-Cross `18 / Vitara `19 / ex Swift `14

 
The following users thanked this post: shpeedy