0 Membri şi 14 Vizitatori vizualizează acest subiect.
[...]Am o intrebare: cum se face ca in Romania, una dintre cele mai sarace tari din Europa, profitul bancilor straine in Romania este de cateva ori mai mare decat in tarile de origine sau in alte tari ? Oare are legatura cu dobanzile practicate la creditele pe care le iau firmele si persoanele fizice ?
....Probabil ca in Romania, instabilitatea economica permite aceste oscilatii cu amplitudine mai mare in jurul punctului de echilibru (de normalitate, sa zicem)
L.E. A, pardon @NicNic, vad ca ai rectificat...
Apropos, ati vazut ca determinarea indicelui Robor nu are nimic de a face cu regulile de funcționare pe piata interbancară ?
Senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunțat că îi va chema, pe 29 ianuarie, la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și pe Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței pentru a da explicații despre calcularea indicelui ROBOR. El a susținut că indicele în funcție de care sunt calculate ratele la bănci este "aranjat și trucat printr-o înțelegere între băncile comerciale, cu știința și cu implicarea directă a Băncii Naționale".[...]De asemenea, acesta a vorbit despre un raport al unei investigații începute 2008 și încheiate în 2011, însă care nu a fost finalizat cu nicio rezoluție."Investigația a început în 2008 și s-a terminat în 2011, însă s-a terminat cu nicio rezoluție. Nu a fost tras nimeni la răspunde și nici nu a fost clasată din lipsă de probe. Trebuia să existe un ordin al președintelui de închidere a acestei investigații să știm că nu este nimic acolo. Pur și simplu a fost mușamalizată și ținută la dosar. Dacă aceste documente fac obiectul cercetării altor instituții ale statului, e perspectiva lor. Eu fac acest demers doar din perspectiva interesului public. Poate găsi aceste documente la Consiliul Concurenței sau la Comisia economică, le pot prezenta oricând”,
Într-un comunicat de presă transmis HotNews, Consiliul Concurenţei spune că investigatia privind comportamentul băncilor în perioada octombrie – noiembrie 2008, pe fondul disfuncţionalităţilor înregistrate de piaţa monetară (apogeul crizei financiare internationale), a fost finalizată în 2013, cu respectarea procedurilor legale și nu au fost descoperite dovezi privind o posibilă înțelegere între bănci.Pe parcursul investigaţiei, autoritatea de concurenţă a aplicat două sancţiuni procedurale băncilor BRD –Groupe Société Générale SA (19 milioane lei) şi Raiffeisen Bank SA (14 milioane lei) pentru refuzul de a se supune inspecţiei inopinate şi, respectiv pentru furnizarea de informaţii inexacte. Cele două sancțiuni au fost confirmate de instanță, mai spune instituția."Acțiunile derulate de reglementator, Banca Națională a Rominiei, din acea perioadă nu aveau legătură cu obiectul investigației derulate de Consiliul concurenței. Reamintim că doar în anul 2010 a fost modificată legislația, preluându-se prevederile europene prin care se impune obligația folosirii ROBOR că referință pentru stabilirea dobânzilor. Regretăm că nu am fost contactați pentru a reaminti aceste detalii și, astfel, am fi evitat dezinformarea populației", adaugă Consiliul Concurenței.
Piața ROBOR funcționează de mai bine de 10 ani si acum s-a trezit dânsul să spună că e manipulată. (....) A venit cu mailuri de acum 10 ani. Face un lung șir de confuzii și reintrepretări și încearcă sa lanseze o confuzie totală a declarat, la Digi 24, purtătorul de cuvânt al BNR.El a mai spus că senatorul ALDE are "probleme de înțelegere a pieței" și că mecanismul pentru ROBOR este unul extrem de transparent, fiind comunicat în permanență de BNR.
Cum se calculează indicele RoborCum se stabilește Robor? În pofida a ceea ce se crede, Robor nu este stabilit de Banca Centrală a României și nici măcar de băncile comerciale. Este calculat de Reuters pe baza operațiunilor efectuate de zece bănci comerciale și doar este comunicat de BNR. Procesul de stabilire zilnică pentru dobânda Robor se numește „fixing”.Conform regulamentului, rata Robor pentru fiecare scadență este calculată de Reuters ca medie aritmetică a ultimelor rate cotate de fiecare participant(bancă) la „fixing” pentru depozitele atrase într-un interval de 15 minute înainte de fixing, după eliminarea extremelor.Pachetul de bănci participante la „fixing” se stabilește la fiecare șase luni.„Robor este un produs al dumneavoastră, al pieţei, care a ajuns o problemă a noastră, a Băncii Naţionale. Noi îl calculăm (ca să-i dăm credibilitate), pe baza unui regulament de piaţă aprobat de BNR, dar cu datele dumneavoastră”, spunea zilele trecute guvernatorul BNR bancherilor, explicând totodată pentru public mecanismele de calcul.Însă tot atât de adevărat este și faptul că ratele practicate de bănci una față de alta variază în funcție de cantitatea de lei de pe piață. Aici în mod periodic BNR injectează lichiditate pe piață prin operațiuni numite Repo, ajutând la menținerea unor valori scăzute ale Robor.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata medie a dobânzii la care se împrumută între ele instituțiile bancare din România în moneda națională (lei/RON). Acest indicator este stabilit de către Banca Națională a României pe baza informațiilor furnizate de primele 10 bănci cele mai active pe piață.Dobânda ROBOR este calculată pentru aceeași zi, ziua următoare, precum și pentru termene de o săptămână, 1, 3, 6, 9 și 12 luni.[1] Indicii cei mai utilizați de bănci pentru stabilirea nivelului dobânzilor variabile la credite sunt ROBOR 3M (la 3 luni) și ROBOR 6M (la 6 luni), la care se adaugă marja băncii.Cea mai mică valoare înregistrată vreodată de indicatorul Robor 3M a fost pe 27 septembrie 2016 și pe 14 octombrie 2016: 0,68%. [2] O valoare mica a indicelui Robor este corelată cu o rata mai mică pentru creditele contractate in lei.
Pentru a evita inflamarea acestui topic, conform Regulamentului, il informez pe @shpeedy ca a încălcat prevederile art. 4.3, iar pe @f.cristi il rog sa se abțină de a răspunde provocării, în baza aceluiaș articol.Va rog sa rămânem la idei, nu la persoane. Multumesc.
Trecand peste incercarile de atac strict la persoana a catorva persoane (aici si pe alte topic-uri, indiferent de subiect) pe care le sesisez, dar, de cele mai multe ori, ma fac ca nu, tin sa precizez ca acele venituri sunt facute si prin contributia mea.
Si pt. ca tot ii placea cuiva mult expresia win-win, in momentul cand comerciantul isi trage de partea sa de la 2win in sus e clar ca in partea cealalta nu se mai poate vorbi despre asa ceva.
Si da, ma deranjeaza foarte mult cartelurile, monopolurile si intelegerile.
Dar nu le plang de mila multinationalelor.
Am o intrebare: cum se face ca in Romania, una dintre cele mai sarace tari din Europa, profitul bancilor straine in Romania este de cateva ori mai mare decat in tarile de origine sau in alte tari ? Oare are legatura cu dobanzile practicate la creditele pe care le iau firmele si persoanele fizice ?