Cred ca unii sint dirijati spre asa ceva. Doriti un razboi civil? Acolo se va ajunge cind KWJ va fi demis. Deja la protestele ''autorizate'' din ultimile zile se facea chemare la violenta. Asta doriti? Doriti ca in loc sa sarbatorim centenarul Romania Mare, sa devenim o Romanie si mai mica decit sintem?
Nimeni nu e nebun sa-si doreasca un razboi civil. Parerea mea este ca nu se va ajunge acolo. Daca te uiti in Grecia, Franta sau Anglia vei vedea ca protestele de strada pot fi extrem de violente fara ca nimeni sa spuna despre ele ca sunt razboi civil. Daca PSD-ul continua in linia asta ma astept si eu ca protestele pasnice sa dezvolte accente de violenta. De ce? Pentru ca e absolut demoralizator sa vezi ca degeaba iesi in strada de mai bine de un an si jumatate, cand vezi ca partidul de la putere se foloseste de majoritatea parlamentara pentru a legifera mizeriile astea trecand peste toate parerile venite din interior (CSM, opinie publica, mediu de afaceri etc) sau din exterior (UE, Comisia de la Venetia, tari partenere in aliante strategice prin intermediul ambasadelor etc). Dictatura majoritatii este periculoasa pentru cine o practica. Si da, am auzit multi oameni spunand ca protestele pasnice au devenit inutile si ca e nevoie de mai mult. Nu impartasesc opinia, personal nu cred ca violenta poate rezolva lucrurile astea, dar inteleg de unde vine pozitia. Nu uita ca de la vorba la fapta, in astfel de situatii, e de multa ori cale lunga: deocamdata la proteste inca vezi parinti cu copii mici.
Tu personal consideri ca amanarea (sau refuzul) demiterii lui Kovesi este motiv valid de suspendare? Sa fie. Dar daca referendumul de suspendare nu trece eu zic ca normal ar fi sa fie dizolvat sParlamentul. Tu ce zici?
Mai bine cu Tariceanu si ALDE decit cu mandolineru' si corcitura lui de partid.
Sunt de acord cu tine ca Orban si PNL sunt praf. O dovedesc in fiecare zi. Dar ALDE - o adunatura de penali la fel de gretoasa ca PSD-ul? Tariceanu? Serios? Omul care apare langa Dragnea si il sustine ti se pare potrivit sa conduca Romania? Nu mai amintesc de perioada in care a fost prim-ministru si a reusit ca intr-o perioada de crestere economica sa nu faca nimic folositor cu banii respectivi.
P.S. Daca ar fi, pe cine ati pune sa guverneze? Ce program ati avea? Cu ce ministri veniti?
Aici raspund foarte repede si usor: Ciolos cu echipa pe care a avut-o, cu ceva modificari (nu toti ministrii din guvernul respectiv au fost buni, dar unii au fost excelenti). Ba mai mult, echipa s-a extins la oameni adusi in ministere, profesionisti adevarati din mediul privat (nu politicieni de cariera). Cu ei as guverna.
Ce program?
1. Economic: absorbtie masiva de fonduri europene, incurajarea mediului de afaceri, investitia in infrastructura, educatie si invatamant. DEPOLITIZAREA scolilor, spitalelor, a tuturor institutiilor statului. Reformarea aparatului bugetar pe criterii de performanta: cine e bun sa castige bine, cine e adus pe pile si nu stie sa faca nimic sa-si caute de munca la privat.
2. Politic: scoaterea PSD-ului in afara legii drept grup infractional organizat si introducerea punctului 8 de la Timisoara intr-o forma actualizata: nimeni din cei care au condus Romania in ultimii 30 ani, indiferent de partidul din care au facut parte sa nu mai aiba access la functii de stat: in minstere, in primarii etc. Sa vina oameni noi care nu au fost manjiti.
3. Justitie: continuarea reformelor si luptei anticoruptie, indeplinirea criteriilor pentru ridicarea MCV-ului
4. Social: anularea tuturor pensiilor speciale si recladirea sistemului de pensii pe criteriile echitatii si solidaritatii.
Astea asa pentru primii 4 ani si fara sa intru in detalii, ca idei am multe