Autor Subiect: TARA UNDE SUNT NEVOIT SA TRAIESC.....si unde probabil va creste si copilul meu!  (Citit de 700419 ori)

0 Membri şi 8 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline shpeedy

Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X

Online Catalln

Apropo de pilonul II, rog verificati "soldul", la mine e ZERO X-( :dknw:
  • Suzuki Vitara Passion 2015 1.6 VVT 4WD MT
Consum declarat: urban 6,5 L/100 Km; mixt 5,6 L/100 Km; extra urban 5,1 L/100 Km
Consum mixt realizat la

Offline shpeedy

La mine e ok. Imi afiseaza cat am acumulat...

Unde ai? Poate e doar o defectiune tehnica temporara. Eu am la Aegon...

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Online Catalln

NN

Posibil nu stiu,
am trimis un e-mail catre ei sa vedem ce si cum.
Sper sa nu fie ...
Scuze de OFF topic
  • Suzuki Vitara Passion 2015 1.6 VVT 4WD MT
Consum declarat: urban 6,5 L/100 Km; mixt 5,6 L/100 Km; extra urban 5,1 L/100 Km
Consum mixt realizat la

Offline shpeedy

Despre ce e vorba in hotia asta de vor s-o faca:

Ce vom pierde prin suspendarea (si apoi previzibila abrogare si nationalizarea a Pilonului 2).

1. Cati bani pui tu la pilonul 2?
La momentul da fata tu depui 3.75% din salariul brut. In termeni de net asta inseamna circa 100 lei la fiecare 1600 lei pe care ii primesti net. De exemplu la 2500 lei net pui vreo 155 lei lei lunar.

Totalul pe care il dai la pensii (CAS) este de 25% din brut. Adica la Pilonul 1 dai de 5.5 ori mai mult decat la P2. 560 lei pe luna la fiecare 1600 lei pe care ii primesti net.

2. Cati se vor strange pana iesi la pensie?
Asumand un numar de 35 de ani (ca poate mai ai si somaj, si sabatice si ce oi mai vrea tu) si un randament de 3% net asta inseamna circa 110.000 de lei la un salariu net de 2500 lei. Doar la Pilonul 2. Pentru ca e singurul pentru care se poate calcula.

3. Ce se pierde exact?

A. Capacitatea de a lasa mostenire acei bani.

Sa spunem ca mori inainte de pensie. Se poate intampla. Sunt sanse de cel putin 10% sa se intample.
Banii aceia din Pilonul 2 reprezinta proprietatea ta deplina. Ei ar ajunge la copiii tai, la sotie sau poti dispune de ei prin testament sa ii lasi asociatiei pentru protectia iguanelor din Galapagos. La pilonul 1 nu se intampla acest lucru. (Pensia de urmas e alta chestie).

B. Capacitatea de a decide cine sa iti administreze banii.

Acesti bani din P2 sunt administrati de niste fonduri private. Foarte prudent. Majoritatea banilor sunt investiti in titluri de stat si obligatiuni de stat. Se percep niste comisioane de administrare. Daca totusi ti se pare ca randamentul in alta parte este mai mare sau comisioanele sunt mai mici te poti muta cu ce ai acumulat la alt fond.
Nu vad cum ai putea sa schimbi statul.

C. Previzibilitatea
La Pilonul 2 stii foarte clar cati bani ti se vor intoarce inapoi.
La stat nu. La stat esti dependent de evolutia economica din momentul cand iti primesti pensia, nu de evolutia economica din anii in care ai muncit.
Iar la noi, decreteii, asta se va vedea foarte pregnant. Eu am 40 de ani acum. In anul in care m-am nascut ('77) s-au nascut circa 420.000 de copii.
Cand cei nascuti in '77 vor avea 70 de ani, varsta de 40 de ani o vor avea cei nascuti in 2007. Atunci s-au nascut 210.000 copii. Din care este foarte posibil ca cei mai inteligenti si muncitori sa fie pe alte meleaguri.

(Spre comparatie in '47 - adica cei care au acum 70 de ani, s-au nascut tot vreo 420.000, cam cat in '77)

D. Transparenta
In fiecare zi la P2 poti intra pe site-ul administratorului de fond ca sa vezi cati ai strans, cat sunt comisionele, cat e randamentul.
La P1 nu poti face acest lucru. La P1 nu sunati, ca iese Dragnea din cand in cand si ne spune ca totul e glorios si o sa fie magnific. Sau alti politicieni ce se vor succeda.

E. Garantia
La P2 exista o garantie a banilor depusi. Vei primi cel putin atatia cat ai depus.

So, din punctul meu de vedere, discutia nu este despre privat vs stat. Este despre aceste 5 principii.

Intai statul ar trebui sa rezolve aceste chestiuni la P1 (ca si aia sunt banii nostri - si chiar mai multi, e vorba de mai mult de 5 ori decat dam la P2 - CAS-ul total fiind 25%).

Si abia apoi putem discuta cine e mai bun administrator.

Cum vad eu lucrurile e cam asa. Acum ni se iau niste bani. Cei mai multi fara vreo siguranta ca vedem ceva inapoi care sa corespunda sumelor date. (Pe calculele mele ar trebui ca la un net de 2500 lei pensia de stat prin P1 sa fie cel putin tot atat - adica un echivalent al lui 2500 lei actual, calculand pe o medie de viata de 80 de ani. Asumand acelasi nivel al randamentelor ca la P2.)
Acum vor sa isi bata joc si de catimea aia nenorocita pe care o putem urmari (si care ar reprezenta un plus de circa 550 lei pana la 80 ani la o contributie pe un salariu net de 2500 lei).

The following users thanked this post: fireburn, toma

Offline enicky

• Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline shpeedy

Asta e 'modus-operandi' la nenorocitii astia - lanseaza o ditamai bomba, dupa care - fctie. de reactia societatii - o re-cheama/anuleaza, urmand s-o implementeze in timp, prin diferite actiuni mai mici, aparent fara legatura intre ele, dar cu acelasi obiectiv final ca bomba initiala...

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Offline toma

Asta cu eroare materiala a devenit scuza cea mai des folosita - daca nu cumva a fost o eroare de comunicare.

Adevarul simplu este ca au ramas fara bani, bugetul nu poate duce tot ce trebuie sa plateasca asa ca banii de acolo le-ar mai da un respiro de cateva luni in care fie mai inventeaza niste taxe fie se retrag de la guvernare dand vina pe ficus si pe statul paralel: "noi am crescut salariile si pensiile dar "agenturili" nu ne lasa sa guvernam". 
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

The following users thanked this post: shpeedy

Offline enicky

Asta cu eroare materiala a devenit scuza cea mai des folosita - daca nu cumva a fost o eroare de comunicare.......... luni in care fie mai inventeaza niste taxe
  Daaa, pai nu este prima data ! Dupa ce vad reactia societatii, o dau pe "oroare" ! Cele 102 taxe "populiste" .....si Romania invadata de "rablele" din UE.
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline ...

Metoda clasică: vor să mărească taxele cu 10%, anunţă cu tam-tam că vor mări taxele cu 20%, lumea comentează, iese în stradă şi se bate cu pumnul în "PET", aşa că guvernaţii cedează şi anunţă apoi că le vor mări doar cu 10%, că "este" şi ei oameni.
Deocamdata soldul meu la NN Pensii este întreg, tocmai ce-am verificat.