Autor Subiect: TARA UNDE SUNT NEVOIT SA TRAIESC.....si unde probabil va creste si copilul meu!  (Citit de 700603 ori)

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline toma

Total de acord cu ce ai scris legat de atributiile bancii centrale... totusi poate am inteles eu gresit ce ai vrut tu sa spui in mesajul anterior:

Citat
In schimb am mari rezerve la afirmatia ca "BNR si C.C. si-au facut treaba" ! Treaba cui ?? 
   Acest domn(capabil de altfel), care sta in fruntea BNR inca din copilarie,  cu un "spate" cat Marele Zid, dirijeaza practic si economia si viata romanilor.

Eu inteleg de aici ca ai afirmat ca:

1. BNR poate dirija in mod direct si independent cat de bine o ducem noi, indiferent de ce vrea, sa zicem, Guvernul sau alte institutii ale statului si mai ales indiferent de ce se intampla in economie.
2. Deasemeni am inteles ca ai spus ca BNR face "jocurile" altcuiva, adica nu apara corect interesele statului roman si ale romanilor sustinand in schimb alte interese. Am putea trai mai bine daca BNR ar avea alta politica.

Daca am inteles corect, atunci cu prima afirmatie sunt in complet dezacord. Banca centrala NU are o putere asa mare. Poate influenta anumite aspecte economice... influenta.
A doua afirmatie, pe care o tot aud vehiculata pe la portavocile PSD, trebuie demonstrata. "Asa a zis Dragnea" (folosindu-se de gura slugilor sale) pentru mine nu este o demonstratie daca nu este insotita si de argumente pertinente, economice.

  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain
 

Offline enicky

  " Banca centrala NU are o putere asa mare."
  Banca centrala este contabilul/trezorierul statului/tarii, care impune/stabileste reguli pentru toti "jucatorii" financiari din piata. Acestor reguli se supun si Statul si populatia si ambii stau cu mana intinsa catre banci "cerand" imprumuturi. Dupa cat sunt de costisitoare aceste imprumuturi, tot asa sunt si "suportabile".
 
  "A doua afirmatie" : ti-am zis ca mergi pe "materialul clientului", adica vezi Robor care urca fara nicio motivatie(creste mai tare ca Fat-Frumos).  Apoi vezi diferenta de 8-10x intre dobanda la depozit si cea la imprumut. Toate in sprijinul interesului cetateanului ! Si mai sunt exemple.
   Ma rog, asta e parerea mea... asa vad eu situatia(si n-am nevoie nici de Dragnea, nici de altcineva ca sa vad cum imi creste rata la banca).
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip
 

Offline rexkrokiDAU

Dacă analizăm mai profund cauzele pentru care ai o rată mai mare e inevitabil să nu ne lovim și de componenta numită inflație.

Offline Leutz

BNR intr-adevar NU are o putere asa mare si nu reglementeaza, legifereaza ... etc. chiar asa cum s-ar crede. BNR actioneaza in principal prin mecanisme financiare indirecte.

In privinta ROBOR, BNR nu il impune/decide, ci il calculeaza transparent pe baza datelor venite din piata. Legarea dobanzii practicata de catre banci de indicii *BOR este decizie a executivului, din perioada ~2010. Inainte de momentul respectiv nu exista nici o reglementare; bancile stabileau dobanda dua algoritmi proprii, iar BNR nu avea ce sa le faca.

Acum e mai bine decat atunci, insa dobanzile tot piata le influenteaza in mod esential, iar BNR poate doar sa faca ajustari prin interventii indirecte. In acest articol e o analiza buna a ultimului "incident" legat de dobanzi, de la sfarsitul anului trecut. Se explica acolo:
1. motivele saltului dobanzilor (nu e chiar Fat-Frumos), in care politica fiscala nefericita a guvernarii actuale joaca un rol important.
2. Mecanismele prin care BNR a intervenit pentru ca acum, as we speak, dobanzile sa nu fie la cer.


Si pentru ca in postarile anterioare s-a simtit o atitudine anti-BNR pronuntata, coroborata cu ideea ca aceasta ar face jocurile 'cuiva', iata si inca doua articole care explica cum si de ce masa slab instruita a populatiei (si incet-incet poate si cea mai bine instruita) e ghidata gradual catre astfel de convingeri:
- o analiza de Moise Guran
- o analiza de Cristian PAntazi

Deci inainte de a manifesta o convingere sau alta, aveti grija sa nu cumva, pe nesimtite si fara intentie, sa faceti ... treaba cuiva.

In legatura cu articolele citate mai sus, e posibil ca fiecare dintre autori sa fie subiectiv din diverse motive. Ceea ce nu e subiectiv este dezastrul institutional, fiscal-economic s.a.m.d. in care tara se afla in momentul de fata , sub orcarmuirea actualei puteri. Cifrele din piata sunt cifre si nu pot minti pe nimeni: salarii, inflatie, curs valutar, investitii de stat, fonduri de pensii, buget de stat ...
In curand scadenta va veni si BNR, oentru ca tot vorbim de ea, nu va mai putea frana in nici un fel fenomene inevitabile in aceste conditii.
  • SX4 AWD MT 2.0 - 2007 / Outlander AWD CVT 2.4 - 2019
 
The following users thanked this post: shpeedy, toma

Offline toma

@enicky, dupa ce citesti articolul asta cu atentie imi spui ce ai inteles legat de ROBOR si BNR.

Parerea mea este ca privesti foarte simplist lucrurile, fara sa intelegi niste mecanisme economice. Nu cred ca BNR duce o politica impotriva cetateanului...
"Capcana" cea mai mare pe care trebuie sa o gestioneze BNR este ca nu totdeauna ce e bine pentru politica monetara a unei tari pe termen mediu si lung este bine pentru toti cetatenii acestei tari pe termen scurt. Deasemeni cred ca activitatea lor este ingreunata de, ca sa folosesc o sintagama celebra, "topaiala fiscala" a Guvernelor indiferent ca au fost PSD sau PD.
 In plus, in tot ce spui tu te raportezi la situatia din tara ca la o economie inchisa (de tip comunist) in care Statul si Banca centrala reglementeaza si decid totul iar rezultatele economiei sunt rezultatul direct al acestor politici.


Acum sa luam exemplu tau legat de diferenta intre dobanda la credit si la depozit  (lasand la o parte faptul ca asta e una din sursele de venit a unei banci, nu cea mai importanta cum ai crede):
 - Atunci cand o banca comerciala are mai multi bani in depozite decat are nevoie pentru activitatea de creditare (astea se numeste pompos exces de lichiditate) va scadea in mod constant dobanzile la depozite, la noi (ca si in alte tari europene) ajugandu-se la dobanzi "negative" - practic daca depui o suma de bani dupa un an vei avea mai putin bani decat ai depus. De ce sa-i mai tii la banca? Motivul principal este: pentru siguranta. Pana aici totul pare simplu: e bazat pe cerere si oferta - cetateanul are banii, ii pune la banca dar banca nu mai are nevoie de ei asa ca te "descurajeaza" sa faci depozite.
- Cum poate interveni banca centrala in sprijinul cetateanului in acest caz? (Sper ca nu aveai de gand sa raspunzi: pai sa dea o "lege" prin care sa se stabileasca dobanda minima la depozit - ca te trimit inapoi in comunism  :D) Banca centrala poate interveni la dobanda de politica monetara - adica rata dobanzii cea mai inalta la care BNR atrage depozite la termen pe o saptamana, de pe piata monetara. Influenteaza asta dobanda pe care o plateste o banca deponentilor sai: da, dar nu direct si nici imediat! De ce? Pentru ca băncile au inca rezerve foarte mari de depozite şi nu sunt disperate sa isi faca noi rezerve. In plus, marirea salariilor, bani aruncati in piata de Finante, aduce si mai mult exces de lichiditate (culmea nu? ca doar e bine sa creasca salariile).

 - Totusi interventia bancii centrale pentru dobanda de politica monetara are influenta nu doar asupra ce ne interesa pe noi (dobanda la depozit pentru clienti ai bancilor) ci mult mai vaste:
Citat
"Daca dobanda de politica monetara ramane mult in urma inflatiei, apare presiune pe curs, banca centrala va trebui atunci sa intervina vanzand valuta si scotand astfel lei din piata, iar dobanda va ajunge oricum sa creasca in aceste conditii. Diferenta este ca, in cazul unei lipse de reactie imediata la cresterea inflatiei se creaza volatilitate in piata din cauza lipsei de incredere a pietelor, iar exemplul Turciei arata, din nou, ca este mult mai mare costul recastigarii increderii. Daca, insa, BNR reactioneaza si comunica pietei ca vede ca fiind doar temporara aceasta crestere a inflatiei, impactul pe randamentul titlurilor de stat va exista, dar va fi limitat. Daca nu reactioneaza, volatilitatea anticipata de piata va duce mult in sus randamentele titlurilor de stat. O banca centrala care reactioneaza la timp prin majorarea dobanzii la cresterea inflatiei reduce costurile pentru intreaga economie diminuand volatilitatea, costurile imprumuturilor pe termen lung, iar in final si dobanzile", a explicat recent Dan Bucsa, economist-sef in cadrul Unicredit.

Dupa cum vezi deja vorbim de inflatie, curs, randament al titlurilor de stat... o multime de parametri, ca a naiba economia asta e o "tesatura" tare complicata.

Totusi Isarescu (acuzat de unii ca tine partea bancilor in detrimentul omului obisnuit) spune:
Citat
Guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, recomandă bancherilor să majoreze sumele remunerate pentru economiile persoanelor fizice, înainte să dea sfaturi BNR, susţinând că România tinde să iasă din clubul ţărilor europene în privinţa dobânzilor la depozitele noi la termen date populaţiei, aflate la un nivel scăzut, sub 1%. El a răspuns celor care doresc majorarea dobânzii-cheie la 4-5%, în condiţiile în care dobânzile sunt real negative în urma creşterii inflaţiei, că dobânda din România este cea mai mare din Europa şi ar fi stimulat intrarea capitalurilor speculative.


Recunosc insa ca e mult mai usor sa spui: "sa faca domne' BNR-ul ceva!" decat sa-ti bati capul cu probleme din astea care dau dureri de cap numai cand citesti termenii ;) 


« Ultima Modificare: 26.Apr.2018, 04:25:42 p.m. de toma »
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain
 
The following users thanked this post: shpeedy

Offline valmar67

Din punctul meu de vedere, desi nu ma afecteaza prea mult, este ca niste smecheri de la banci au vazut ca au crescut putin salariile si acum au marit si ei dobanzile prin ROBOR. Iar BNR le canta in struna prin declaratii anti guvern(Cum naiba a rezistat Isarescu de mic copil acolo daca nu a cantat cum ii spun bancile, straine, bineinteles). Sa nu ziceti ca sunt PSD-ist sau ceva...dar nu pot sa citesc ceva de la marea somitate Moise Guran, sau alti "academicieni".
  • Vitara passion 1,6 benzina,MT, Allgrip, Horizon Orange Metallic / Cosmic Black Pearl Metallic
 

Offline enicky

  Apreciez reaserch-ul vostru economic, laborios intocmit de altfel !!! :clap:
   
  Astazi cred eu, a fost cea mai interesanta discutie  care s-a postat pe acest topic in ultimul an, cel putin !
 
  Eu nu aveam nici timp(si daca l-as fi avut...), nici rabdarea sa detaliez(mie imi place sintetic!), inclusiv cu articole citate(chiar si scrise de consateanul lui Isarescu) toate aspectele care au generat cresterea dobanzilor, astfel stopand elanul multor tineri casatoriti care au hotarat sa nu mai plateasca chirie, ci rata la un imprumut imobilar !
 
   Chiar daca BNR isi face "job"-ul si "impinsa" de lipsa de lichiditati din piata si de solicitarea mare de credite imobiliare, "raspunde" cu ridicarea nivelului dobanzilor, eu tot nu cred ca cei imprumutati meritau asta !
   Pana la urma fara sa vreti, ati aratat totusi ca BNR si celelalte banci sunt la un loc, un factor decizional(nu stiu daca este cel mai reusit termen) in economie.
  Sper doar sa nu se ajunga iar la situatia de acum zece ani, cand bancile dadeau credite nelimitate cu buletinul, iar romanii (nesabuiti) au ajuns in blocaj. Dl. guvernator sper ca n-a uitat!!
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip
 

Offline toma

@valmar67, mai pun o data link-ul, incearca sa-ti faci timp sa-l citesti, doar asa de curiozitate. Vezi daca ce zice acolo are logica...poate gasesti ceva care nu e corect si il poti combate.
http://www.bancherul.ro/de-ce-cresc-dobanzile-robor-si-de-ce-se-scumpesc-creditele--17732

 Eu nu sunt economist, nici specialist in politici monetare... sunt IT-ist. Scoala m-a invatat ca inainte sa expun o parere despre un subiect tehnic sa incerc sa-l inteleg macar in mare astfel incat ce iese pe gura sa nu fie o ineptie si sa ma fac de ras.

@valmar67 nu spun ca esti pesedist ci doar ca nu inteleg in baza a ce ti-ai format parerea pe care ai expus-o. Fara o argumentatie mai detaliata suna ca ceva spus de catre o persoana care sustine teoria ca Romania si romanii se afla unde se afla nu din cauza lor ci pentru ca o conspiratie oculta exterioara tarii, "strainii", unelteste impotriva noastra. Sunt sigur ca exista interese straine in tara, de capital si nu numai, atat din vest cat si din est, de care trebuie sa ne protejam pentru a o duce mai bine decat acum. DAR, si am scris intentionat cu litere mari, ne aflam unde ne aflam nu din cauza lor ci din cauza ticalosiei unei mici parti dintre noi ajutata de prostia unei mari parti dintre noi. Evident e mai usor sa dai vina pe altcineva decat sa te privesti atent in oglinda si sa te intrebi ce ai gresit si ce poti face mai bine.
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain
 
The following users thanked this post: shpeedy, ...

Offline gabineg

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 14538
  • Thanked: 3483 times
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice
 
The following users thanked this post: shpeedy, toma

Offline chriss

Treaba BNR este sa intervina pe piata sa cumpere/vanda si sa stopeze inflatia .Mai tineti minte pe vremea "chiorului" sau chiar pe vremea lui Ilici de cate ori intervenea BNR-ul? Atunci aveam la guvernare PDL cu presedinte tot PDL, sau PSD cu presedinte PSD,nu? Acum treaba sta invers,si se pare vizibil ca acest magnat de vinuri care s-a imbogatit atatia ani la conducerea bancii nationale face o treaba politica,si e clar pentru cine are ochi si urechi sa vada si sa auda ca cineva saboteaza  guvernarea.Cineva se gandeste ca n-o sa mai ajunga la ravnita putere daca merge treaba spre bine.
Despre Moise Guran nu ma intereseaza, ar fi vrut si el saracul sa prinda un ciolan pe la BNR sau la putere dar...la cata economie stie... e de plans!
  • suzuki vitara PASSION 1.6 allgrip 2017
All grip