0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.
In schimb am mari rezerve la afirmatia ca "BNR si C.C. si-au facut treaba" ! Treaba cui ?? Acest domn(capabil de altfel), care sta in fruntea BNR inca din copilarie, cu un "spate" cat Marele Zid, dirijeaza practic si economia si viata romanilor.
"Daca dobanda de politica monetara ramane mult in urma inflatiei, apare presiune pe curs, banca centrala va trebui atunci sa intervina vanzand valuta si scotand astfel lei din piata, iar dobanda va ajunge oricum sa creasca in aceste conditii. Diferenta este ca, in cazul unei lipse de reactie imediata la cresterea inflatiei se creaza volatilitate in piata din cauza lipsei de incredere a pietelor, iar exemplul Turciei arata, din nou, ca este mult mai mare costul recastigarii increderii. Daca, insa, BNR reactioneaza si comunica pietei ca vede ca fiind doar temporara aceasta crestere a inflatiei, impactul pe randamentul titlurilor de stat va exista, dar va fi limitat. Daca nu reactioneaza, volatilitatea anticipata de piata va duce mult in sus randamentele titlurilor de stat. O banca centrala care reactioneaza la timp prin majorarea dobanzii la cresterea inflatiei reduce costurile pentru intreaga economie diminuand volatilitatea, costurile imprumuturilor pe termen lung, iar in final si dobanzile", a explicat recent Dan Bucsa, economist-sef in cadrul Unicredit.
Guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, recomandă bancherilor să majoreze sumele remunerate pentru economiile persoanelor fizice, înainte să dea sfaturi BNR, susţinând că România tinde să iasă din clubul ţărilor europene în privinţa dobânzilor la depozitele noi la termen date populaţiei, aflate la un nivel scăzut, sub 1%. El a răspuns celor care doresc majorarea dobânzii-cheie la 4-5%, în condiţiile în care dobânzile sunt real negative în urma creşterii inflaţiei, că dobânda din România este cea mai mare din Europa şi ar fi stimulat intrarea capitalurilor speculative.