În ultimul timp sunt tot mai multe referiri în spațiul public cu privire la Pilonul II de pensii, că se desființează, că nu se desființează, că se modifică, că nu se modifică etc.
Dincolo de faptul că eu nu văd oportună în acest moment schimbarea sistemului de pensii, cel puțin în ceea ce priveşte existența acestor piloane, este până la urmă un apanaj al celor de la guvernare, indiferent cine sunt aceștia, de a propune eventuale modificări legilor actuale. Dar până când aceste eventuale modificări se cristalizează și parcurg cadrul legal pentru a avea caracter de lege rămâne întrebarea ce facem cu legile actuale? Ori tocmai acest aspect constat că lipsește din dezbaterea publică.
Adică, avem o lege în vigoare ce prevede că procentul contribuției la Pilonul II trebuia să ajungă în 2016 la 6%. Nu doar că cei ce trebuiau să aplice această lege nu au respectat prevederile ei dar au acționat contrar legii, procentul a fost redus la 3,75%. Nu răspunde nimeni pentru încălcarea legii?
Un alt exemplu, bugetul învățământului, există o lege ce prevede că acesta trebuia de mult să ajungă la 5% din PIB.
Pentru ce mai dezbatem și aprobam legi dacă acestea sunt încălcate chiar de aceleași instituții ale statului ce le-au emis? Aceste legi nu prevăd și sancțiuni? Nu e nimeni răspunzător de neaplicarea lor?