Autor Subiect: TARA UNDE SUNT NEVOIT SA TRAIESC.....si unde probabil va creste si copilul meu!  (Citit de 700427 ori)

0 Membri şi 14 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline Costique

• Hero Member
  • Mesaje postate: 2537
  • Gen: Bărbat
  • Schimbarea vine, ca vrei, ca nu vrei...
    • Göteborg
Vad ca multe probleme mai avem. Capcana e sa generalizati. Asa cum am scris putin imi pasa cum isi spun cei ce conduc tara (m-am fript rau), problema este ca n-au absolut nici o idee despre o Romanie a viitorului. Tot ce am scris e conex cu asta, ca nu va inchipuiti ca nu va afecta Romania ce se intampla in jur. Poate vom fi protejatii Rusiei in 100 de ani iar Vaticanul se muta in America de Sud. Iar chinezii vor avea o carte de jucat. Beleaua este ca sunt la concurenta cu India acum pe langa rusi...de aia rasa galbena mai are pana sa domine. Colegii chinezi ai unui prieten i-au spus sa nu se ia dupa ce vad la TV caci este si propaganda. De fapt lucrurile accelereaza in China si pozitia de lider mondial va fi sub semnul intrebarii curand. Vom vedea cum fac ei politica externa (in Africa au dat si chix, au avut revolte si au avut muncitori chinezi ucisi de localnici).
Sa stiti ca absolut toate curentele filozofice si politice au sutinatori si toti actioneaza intens incercand sa modeleze EI viitorul celorlalti. Functie de cine castiga, avem progres sau regres (depinde de cine prezinta "realizarile") sau in ce pozitie se afla observatorul (merele din ograda vecinului sunt mai frumoase nu?).
"The future is uncertain and THE END is always near."
Jim Morrison
  • Suzuki Vitara S AT -> Peugeot 3008

Offline toma

Asta e o pozitie mult mai nuantata cu care pot rezona :) bun citatul de incheiere
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

Offline AT

"The future is uncertain if you don't involve".
Poate la asta ar trebui sa se gandeasca romanii de aici si de oriunde s-ar afla.

• Suzi Quatro (spirit 1.6 vvt 4x4 2015) - Probably the first owner of New Vitara in Romania -

Offline Silfax

Si nu vad de ce sa le multumesc celor care au venit cu capital in tara, pt. ca n-au cumparat de la magazinul meu, si nu si-au renovat/construit casa cu materiale de la depozitul meu, al tau, etc. E clar ca "investitiile" lor n-au generat nici locuri de munca, sau cel putin nu au avut ca rezultat ridicarea nivelului de trai al cetateanului de rand. Iar criza noastra a fost generata de alte motive, nu din cele care au cauzat-o in occident.

Sar peste prima parte a comentariului pentru ca l-as cita pe @Toma... generalizezi si nu este concludent, dar am sa-ti demonstrez faptul ca iti scapa mecanismul economic al banilor mentionati:

Cumparand produse/servicii (din orice magazin/firma din tara), se plateste tva, din cota de profit se platesc impozite (CAS 15,8%, sanatate 5,2%, indemnizatii 0.85%, somaj 0,5%, asig accidente munca 0.15-0.85%, fond creante sociale 0,25%, iar pe ce iti ramane, impozit pe profit 16% ; total 45-46%), se platesc salariile angajatilor (16,5% taxe). Daca se consuma produse si se pun in opera (adica se construieste, asa cum se intampla in f multe cazuri), se dezvolta o multime de ramuri pe orizontala si asta inseamna locuri de munca si taxe catre buget. Deci am eu rugamintea aceasta, macar de a consulta pe cineva care stie economie, inainte de a te pronunta.

M-as fi asteptat sa ridici la fileu o chestie mai delicata fata de aceste volume monetare aduse de afara; si anume ca ar fi generat si mai mult aport daca produsele/serviciile achizitionate ar fi ale unor companii autohtone. Da, asta este o chestie care doare si care se vede in deficitul de cont curent al Romaniei.

Deci acum poti spune linistit "Multumesc".... nu doare. :)
  • S-Cross Elegance benzina 4x2

The following users thanked this post: shpeedy, toma

Offline enicky

@Sifax, daca tot mai citat, poate si citesti ce am scris : "n-au generat nici locuri de munca, sau cel putin nu au avut ca rezultat ridicarea nivelului de trai al cetateanului de rand".
    Calculele care le faci tu le-am tot facut si eu vreo 16 ani :), iar din vocabular nu-mi lipseste "va rog, ma scuzati si multumesc", important e sa am motive sa le folosesc.
    Ce n-am inteles eu din graficul publicat mai sus, dar si din informatiile din presa sau alte surse, care metioneaza sumele respective, este urmatorul fapt : concetatenii nostri cand se intorc in tara raporteaza la vama sau la o alta autoritate a statului suma de bani cu care s-au intors (de Craciun sau de Paste) in tara, si cat va cheltui pe bunuri de consum, ce suma va lasa bunicilor pt. copii, s.a.m.d. ?? A dat western union sau bancile situatii din propria activitate(de "transferuri oficiale") din care sa reiasa sumele de bani transferate in Ro de persoane fizice precum si destinatia acestora?? Nu prea cred. S-a dus un ziarist si a intrebat si apoi a facut o statistica? :-? Care e sursa acestor date atat de exacte?
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline Silfax

@enicky, corect era sa citezi intreaga ta fraza: "E clar ca "investitiile" lor n-au generat nici locuri de munca, sau cel putin nu au avut ca rezultat ridicarea nivelului de trai al cetateanului de rand." Cat de clar este? De unde asa o afirmatie categorica? Eu am venit cu o argumentatie bazata pe cifre si model economic. Si imi pare rau ca nu stii, dar orice institutie financiara ce desfasoara operatiuni de transfer monetar pe teritoriul romaniei, este obligata sa raporteze BNR, inclusiv provenienta si destinatia sumelor. Deci BNR este sursa informatiilor si nu statistica ziaristilor.
  Am afirmat ca se poate considera suma reala ca fiind mult mai mare, pentru ca in general (mai ales in perioada 2007-2012) se evitau comisioanele de transfer care erau mari, iar banii erau adusi in tara sub forma de cash. Cat despre destinatia banilor in tara, nu stiu cu cate persoane plecate din tara ai avut contact, dar nu este tarziu sa mergi in cea mai apropiata localitate rurala si sa intrebi babele de la biserica ce au facut cei din tara cu banii trimisi de rudele plecate la munca in strainatate. Vei constata cu uimire ca una dintre destinatiile acestor sume, au fost locuintele. Construirea acestora, sau modernizarea celor existente. Deci chiar si ignorand aportul descris de mine din achizitia de bunuri, parte din aceste sume s-au dus in motoarele de crestere economica. Cat a insemnat asta ca si locuri de munca si au contribuit la "ridicarea nivelului de trai"? Nici Mafalda nu stie, mai ales ca acest lucru s-a suprapus cu criza economica, dar in mod cert a atenuat aceasta criza. Cu atat mai mult cu cat aceasta criza a fost una de lichiditati, iar cash'ul trimis de ei a fost o gura de aer pentru sistemul bancar.
Si raman la opinia mea.... pentru cele de mai sus le poti multumi linistit, nu este de ajuns sa ai un vocabular, ci sa si-l folosesti. No offence. :)
  • S-Cross Elegance benzina 4x2

Online NicNic

Oare cata vreme ne mai trebuie ca sa nu mai facem astfel de gesturi?
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Offline rexkrokiDAU

Ceea ce nu se intelege este ca pe ei (cu exceptia celor ce au copii p-aici) nu-i mai intereseaza de origini, decat doar sa ...ne arate cat de bine au evoluat ei .
   Si ei te dojenesc pe tine ca n-ai realizat cat ei, ca ti-ai luat casa cu imprumut pe 20 de ani, etc.
   Si nu vad de ce sa le multumesc celor care au venit cu capital in tara, pt. ca n-au cumparat de la magazinul meu, si nu si-au renovat/construit casa cu materiale de la depozitul meu, al tau, etc. E clar ca "investitiile" lor n-au generat nici locuri de munca, sau cel putin nu au avut ca rezultat ridicarea nivelului de trai al cetateanului de rand.

Eu nu stiu ce experiente ai tu cu cei plecati in lumea larga dar par desprinse dintr-un film de fictiune.
Poate doar pe cei fara copii si parinti in Romania sa nu-i mai intereseze ce se intampla acasa dar marea majoritate a restului isi ajuta daca pot rudele din tara. Rudele astea nu sunt oare cetateanul de rand de care spui? Iar rudele astea nu platesc si ele cumparaturile la buticul din colt sau la supermarket, nu merg si ele la stomatolog sa-si puna dintii, nu isi renoveaza si ele casa sau locuinta de la bloc, nu simt ajutorul cand trebuie sa plateasca iarna factura la gaz sau cumpara o masina de lemne de foc (deh, nu toata lumea beneficiaza de incalzire subventionata), nu isi platesc taxa la facultate sau cazarea ca nu au prins camin, nu isi schimba vechea Dacia 1310 cu o masina mai de doamne ajuta, nu isi fac si ele un concediu etc?
Iar referitor la cumpararea unei case cu credit pe 20 de ani, ai impresia ca in alte locuri e altfel, nu trebuie sa faci credit daca vrei sa ai ceva al tau?

Offline enicky

Cu atat mai mult cu cat aceasta criza a fost una de lichiditati, iar cash'ul trimis de ei a fost o gura de aer pentru sistemul bancar.
Si raman la opinia mea.... pentru cele de mai sus le poti multumi linistit, nu este de ajuns sa ai un vocabular, ci sa si-l folosesti.
            Respect pt. cei care stau printre straini, stiu ca nu e usor, stiu ca sunt sate pline cu vile... goale, au aratat chiar si la tv., dar cei care ar trebui sa le multumeasca sunt " sistemul bancar." si statul roman, care a primite impozite si taxe din banii intrati in tara.
       In RO insasi acest sistem bancar a generat "criza economica".
       Iar " locuintele" pe care si le-au construit ei (P+1,P+2), nu-mi pot face eu in aceasta viata.
       Evident ca acesti bani de care faci vorbire au intrat la ...bugetul statului, cu care eu n-am absolut nicio legatura(nici macar plata salariului), si deci foarte "linistit" n-o sa le multumesc niciodata acestor oameni !

Eu nu stiu ce experiente ai tu cu cei plecati in lumea larga dar par desprinse dintr-un film de fictiune..... nu trebuie sa faci credit daca vrei sa ai ceva al tau?
       @Rex. nu e deloc fictiune ce spun, sunt atitudini ale unor oameni (unul chiar ruda f.apropiata) care radeau la auzul cuvantului credit la banca, care imi povesteau cu "mandrie" despre "sistemul" din vest si superioritatea lui fata de cel romanesc(parca eram eu vinovat de birocratie), de cei 780 de euro ajutor de somaj versus cel din romania de 50 de euro(eu eram vinovat si pt. asta), masina care o are n-o va aduce in RO ca aici e taxa de prima inmatriculare, eu tot masina aia de spalat de acum 2 ani o am, n-am mai schimbat-o?  "Si carnea de ce e asa scumpa, ca la noi ca in Bruge e mai ieftina?" "Voi luati numai pulpa, ca noi luam doar muschi?" "La voi doar tigarile sunt mai ieftine".
      Si vrei sa iti mai dau citate? In "fictiunea" asta sunt o ruda si un amic(vecin). Dar daca vrei iti dau exemple si din "perlele" celorlalti "ex romani". Asa am avut eu "norocul" ! :)
Normal ca veneau cu bani, schimbau la casa de schimb(e curs mai bun ca la banca!) si mai cumparau una-alta.
      Evident ca aceste situatii au avut un the end !
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline Costique

• Hero Member
  • Mesaje postate: 2537
  • Gen: Bărbat
  • Schimbarea vine, ca vrei, ca nu vrei...
    • Göteborg
Nu cred ca puteti blama diaspora ca nu isi cheltuie banii in tara  - va inselati, in vreme ce onor conducatorii si restul populatiei cumpara produse de import la greu. Adica romanii din tara sunt aia care genereaza deficitul si nu aia din dispora. Cumva ati pervertit tot procesul economic ca sa justificati "cuiul" ce-l aveti impotriva disporei dar va inselati amarnic. Din cauza ca educatia si conducatorii sunt de proasta calitate , romanii cand au bani incep sa cumpere produse de import pentru ca n-au incredere in calitatea autohtona. Nu blamez ca vor de banii lor sa-si ia cei mai bun. Si poate ca suntem si fuduli,  citeam ca facem cele mai scumpe cadouri raportati la tarile europene. Romanii din tara si nu numai (sunt prea sarac sa-mi cumpar lucruri ieftine!), nu altii.
Cand am cazuri de familii tinere care sunt sustinute de parintii pensionari care au pensii mai mari decat salariul copiilor, cand 75% din populatia sub 25 de ani nu lucreaza legal (de asta cine nu vrea nu face facultate de a ajus  Facultatea o panarama - un mijloc facil al politicienilor de a ascunde somajul tinerilor), cu ce construim viitorul si pentru cine? E absurd sa-si inchipuie cineva ca avem ceva cu pensionarii dar firesc era copii sa-si intretina parintii pensionari si nu invers.
Cat succes a avut campania "Produs in Romania"? Aici si pe carne scriu "carne suedeza" ! Cartofi suedezi! Mere suedeze! Si le au pe toate de peste tot si nu se oftica nimeni caci si ei vand altora din alte zari.
Si cu creditele, nu stiu ce va spun aia dar sigur indruga prostii, poate sunt in zona euro dar aici in Suedia dobanzile sunt de la 5 la 12% ! Adica ca si in tara. In zona Euro dobanzile sunt spre 0 acum dar asta nu va tine la nesfarsit. Sa va spun eu cati straini au imprumutat 10.000 de euro ,au cumparat casa cu 2.000 si le-au revandut cu 100.000 devenind milionari in tranzitia romanesca? Doar noi n-am stiut ce se intampla...Si acum imi amintesc de unul care  cumparat 4,5 ha in marginea orasului cu 10.000 de dolari in 1992...Aveam salariul de 75 dolari echivalent...
Si din impozite sunt platite toate "drepturile" din Romania care se intorc inntr-un fel sau altul in venitul tau asa ca iarasi aplici economia in mod convenabil dar nereal. Eu am o masina si o casa in tara si platesc impozite. Si mai am si locurile "de veci" ale parintilor...Nu consum dar platesc abonament la radio si electricitate, nu? Si tu nu incaseszi nimic niciodata de la vreunul ce lucreaza la acele companii? Numai cine nu are propietati nu plateste lunar cate ceva, nu conteaza de e in tara sau nu. Toate casele alea goale genereaza venit fara nici un consum pentru comunitatile locale.
« Ultima Modificare: 08.Ian.2017, 12:32:16 p.m. de Costique »
  • Suzuki Vitara S AT -> Peugeot 3008