@enicky: prin
educatie/bun-simt/capacitate de a progresa/capacitatea de a dialoga/decenta inclin sa cred ca am reusi - pe termen scurt - sa nu mai facem aceleasi (si aceleasi) alegeri (cu implicatii negative) de fiecare data, iar pe termen mediu/lung sa crestem niste lideri care sa se ridice macar la nivelul nostru...
Cat priveste partea cu privilegiile alesilor nostri, eu chiar as fi curios sa-ti aud explicatiile legate de faptul ca
un primar (sau ministru, sau parlamentar, sau președinte)" nu mai este "un simplu cetățean". Daca tu - in calitate de alegator - crezi acest lucru, pai fraier ar fi reprezentantul tau - ales sau numit - sa nu se comporte ca atare. Si ne mai miram de ce suntem unde suntem...
In alta ordine de idei, mi se pare de-a dreptul uimitor cum ne revoltam la tot felul de nimicuri balcanice - cine pe cine nu a invitat, cine a pupat mana cui, cine pune un pret mare pe parcare, care este credibilitatea unor condamnati penal, dar chestii mai profunde cum ar fi, de exemplu,
viitorul pietei de IT (o piata ce - de bine, de rau - s-a format si are o contibutie importanta la bugetul tarii, acelasi buget din care se platesc pensii, salarii, asistenta sociala, servicii medicale samd) nici macar o ridicare de spranceana nu merita...
@gabineg: cred ca am putea vorbi de slaba calitate a oamenilor din politica, in general...
@dAlex: defineste, rogu-te, "bucuresteni"...
In decursul timpului, ca orice mare oras, Bucurestiul a fost un magnet - voluntar sau involuntar - pentru multi oameni, mai buni sau mai rai, mai cu bun-simt sau mai nesimtiti, dupa cum
constatase si Moise Guran... Eu recunosc ca sunt nascut si crescut in Bucuresti si nu am avut vreodata vreun re-sentiment la adresa celor veniti in Capitala, dar pot spune ca la unii dintre cei veniti din alte zone ale tarii am recunoscut un comportament ce se poate constitui intr-o posibila explicatie la dilema ta (in cele ce urmeaza vorbesc de oameni cu diplome, ajunsi in pozitii bune in mediul privat, unde se presupune ca exista profesionalism):
- oameni - tineri - care au ajuns in Bucuresti cu mentalitatea ca trebuie sa reuseasca cu orice pret in
jungla bucuresteana, jungla ce in multe cazuri este creata tot de oameni veniti din afara Bucurestiului, dar care s-au ghidat pe aceeasi mentalitate, atata doar ca au ajuns cativa ani mai devreme in Bucuresti;
- de ce trebuie sa reuseasca cu orice pret? pai in primul rand pentru ca nu prea au la ce sa se-ntoarca acasa - parintii/bunicii au avut grija, prin alegerile facute in ultimii 25 de ani, sa distruga cam toate posibilitatile cuiva de a creste respectabil in urbea natala; in al doilea rand, respectivii parinti/bunici au imprimat - unii voluntar, altii involuntar - mentalitate in sub-constientul copiilor veniti in Bucuresti ca orice este permis pentru interesul propriu, indiferent de reguli. Am vazut asta la oameni veniti din Teleorman, din Giurgiu, din diferite judete din Oltenia sau Moldova. Doamne fereste, nu spun ca toti cei veniti din respectivele zone ar avea aceasta mentalitate, intrand in contact si cu foarte multi oameni de calitate, cu un bun-simt exceptional si cu o ambitie iesita din comun de a se depasi in primul rand pe sine in diferite etape ale vietii;
- daca in acesti oameni - care ajung destul de sus pe scara sociala - sistemul de valori gresit ramane acelasi impregnat in subconstient in cei 7 (18) ani de acasa (indiferent de cata educatie au primit dupa acesti ani), bineinteles ca se ajunge ca Firea sa fie o alegere acceptabila...