Autor Subiect: TARA UNDE SUNT NEVOIT SA TRAIESC.....si unde probabil va creste si copilul meu!  (Citit de 667862 ori)

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline Laurentiu

...un maistru putea avea masina si o familie de ingineri de abia trageau matza de coada [...] Se fura pe rupte iar maistrii erau descurcareti si in astea.
Maistrii se descurcau nu furau. Ei faceau pontajele muncitorilor, ei ii invoiau cind era cite o problema, lor li se dadea cota parte dintr-un cibuc, se puteau pune bine cu sefimea facindu-le (prin intermediul celor din subordine) anumite servicii "gratis". Degeaba spun unii ca nu se muncea in acea "epoca" insa erau prea multe "angajamente" (stat, sefi, prieteni/cunostinte, "my self") in timp destul de scurt (8 ore). Nu cred ca exista nimeni de pe aici sa nu fi apelat la cineva sa-i faca ceva la un pret mai subtire decit unul oficial (o piesa la strung, o rectificare, o balama pt o usa de sura la tara, un zvor, o reparatie etc). Haideti sa nu fim nici ipocriti si nici mai catolici decit papa. Cine lucra direct cu muncitorul sau omul (client), daca nu cistiga prea mult macar mai pica cite ceva (o invoire, o ciocolata). Cei care stateau la un birou si lucrau in proiectare ori departe de astfel de "surse de venit", se limitau doar la salariu. Asta era si inca este si acum, viata. Parintii mei nu au fost ingineri. Au lucrat in cadrul TESA ca tehnician si dactilografa insa nu pot spune ca mi-a lipsit (copil fiind) ceva dintr-o viata decenta.
« Ultima Modificare: 31.Mar.2016, 10:13:22 p.m. de Laurentiu »
ANTENA 3 e aici. MEREU va fi (SI) aici.
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!
 

Offline mibotez

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 4
  • Thanked: 4 times
  • Gen: Bărbat
  • Vitara AllGrip 1.6 VVT Spirit AT Cool White Pearl
    • Bucuresti
:)  si poti sa ne relatezi de ce ai plecat si mai ales de ce te-ai reintors? Eu am prieteni din generatia mea care au plecat si cam bun plecati au ramas, mai vin o data pe an sau chiar la doi in vizita. Unii nici atat!
Asa este si cu generatia mea (am absolvit facultatea in 1984) - nu stiu sa se fi repatriat vreunul, deocamdata. Ce-i drept, unii dintre ei se gindesc citeodata sa se intoarca la pensie. Am cunoscut citiva romani de generatii mai vechi ca mine, care s-au retras la pensie in Romania.

Am lucrat initial in Olanda si dupa citiva ani m-am transferat cu serviciul in UAE (Dubai) de unde am incheiat contractul in decembrie 2015, dupa 15 ani petrecuti prin strainatate. Initial am plecat din motive profesionale (cariera si posibilitatea de a calatori prin lume) si mai putin din motive materiale (cistigam OK in Romania cind am plecat).

Anii au trecut repede si nu m-am gindit niciodata sa emigrez - poate daca as fi trait intr-o tara care permitea naturalizarea dupa o perioada de timp as fi gindit altfel.

Am pastrat legatura acasa, venind in fiecare an vara in Romania, in concediu. Ce-i drept, nu am stat la curent cu politica dar am votat intotdeauna la alegerile prezidentiale, pe principiul: oricine in afara de candidatul cu ascendenta FSN/FDSN/PDSR/PSD, partid pe care il voi considera intotdeauna vinovat de ratarea momentului istoric 1990 al Romaniei.

Cred ca toate parerile exprimate aici despre trecut si prezent sint perfect valide: fiecare dintre noi ne raportam la trecut si la prezent prin prisma formarii, a asteptarilor noastre de la viata si, mai ales, de la raportul individ-stat.
 
Generatia mea (aveam 30 de ani in 1989) are inevitabil un "split personality": in 1989 eram deja "formati" de sistemul vechi dar, spre deosebire de parintii nostri, prinsesem reforma invatamintului de la inceputul anilor 70, reforma care a dus la formarea unor buni specialisti (cel putin in domeniul tehnic/ingineresc). Asta ne-a oferit o competitivitate pe piata globala a muncii, mai ales pentru cei care s-au tinut de scoala si de cele doua limbi straine obligatorii.
In acelasi timp, am fost suficienti de tineri in 1990 ca sa facem "tranzitia" la timp. Eu unul m-am desprins de lucrat la stat in 1991, convins fiind ca deciziile luate in 1990 privind reorganizarea intreprinderilor de stat vor pune pe butuci economia. Din pacate, nu m-am inselat prea mult.
Din acest motiv, generatia mea (probabil) nu face distinctia dintre stinga/dreapta, in sens politic traditional. Ne putem integra relativ usor, atit intr-o tara cu accente social-democrate (majoritatea tarilor vest-europene, Canada etc.) cit si una mai "darwinista" economic (SUA). Acesta, cred eu, este motivul pentru care colegii mei de facultate nu s-au intors (cel putin deocamdata) - copiii nostri insa (care au acum spre 30 ani) sigur nu se vor mai intoarce.

Cred ca nu exista o tipologie unica a emigrantului. Cei care pleaca acum au alta motivatie decit cei ca mine, si toti sintem diferiti de cei care au "scapat" inainte de 1989.
Am intilnit cam toate tipologiile prin strainatate: veteranii fugiti inainte de 1989, cei care au plecat la inceputul anilor 90 (majoritatea deziluzionati de perioada 1990-1992, anii "pacatului originar") si cei ca mine, plecati la inceputul anilor 2000.

Din cite am reusit sa observ, generatia care pleaca acum (majoritatea nascuti dupa 1989 sau care erau prescolari la revolutie) are o mobilitate mai mare, o motivatie diferita (se spune despre Millennials ca sint motivati de "Instant Gratification" mai mult decit cei de dinaintea lor).
Cred ca, spre deosebire de generatia mea, se vor misca si reintoarce mult mai usor/repede si, probabil, vor produce schimbari radicale in Romania in viitor.

Indiferent de motivele emigratiei (economica sau permanenta), situatia in care a intrat de-acum Romania este "unsustainable" pe termen lung. Daca emigratia continua, evident piata muncii in Romania va intra in colaps. Daca piata muncii in Uniunea Europeana devine mai restrictiva si oamenii vor fi fortati sa se intoarca, atunci...nici nu vreau sa ma gindesc la ce se va intimpla  #:-S

Scuze pentru raspunsul amplu...
« Ultima Modificare: 31.Mar.2016, 10:29:54 p.m. de mibotez »
  • Suzuki Vitara AllGrip 1.6 VVT Spirit AT Cool White Pearl
 
The following users thanked this post: gabineg, shpeedy, aleksanders, ariciul

Offline Lerua07

@mibotez.... ai mare dreptate. Cvasimajoritatea celor care aveau in jurul varstei de 30 de ani in 89 care au plecat in afara aveau studii superioare si au plecat ptr ca erau foarte buni specialisti (inainte de 89 in facultati se facea cu adevarat carte, nu ca acum cand universitatile au ajuns fabrici de diplome si .... de bani) si  ptr ca erau dezamagiti de "noii" politicieni care nu erau decat esalonul 2 al celor de dinainte de 89. Asa este , PSD a facut (si face in continuare) cel mai mare rau acestei tari, iar cei care au venit la putere dupa ei decat au definitivat dezastrul. Acum cei tineri au alte motive ptr care pleaca in afara : "creierele cenusii" ptr ca afara au castiguri materiale muuuuult mai mari decat in tara , iar cei fara studii inalte ptr un loc de munca pe care nu-l gasesc aici si ptr ca nu au nici o perspectiva in tara. Mai este o categorie ceva mai restransa..... cei care au plecat scarbiti fiind de mizeria din politica romaneasca.
  • Vitara 2015, spirit 1.6 benzina, allgrip, TM, alba,
Multumeste-te cu putin, pentru ca putinul nu-ti va lipsi niciodata !
 

Offline enicky

@mibotez.... ai mare dreptate..... Asa este , PSD a facut (si face in continuare) cel mai mare rau acestei tari, iar cei care au venit la putere dupa ei decat au definitivat dezastrul.
              Helloooo, suntem in 2016 bre ! astia de la psd sunt nemuritori??!!! :-)). In '89 da, psd-ul era esalonul 2 de comunisti, dar acum? Cred nu vedem padurea de uscaturi, sau invers !! Am si uitat cine a taiat 25% din salariile medicilor, profesorilor  si altor bugetari, precum si pensile ? De pdl a auzit cineva? Aripa "tanara" a psd-ului. Vad ca nu prea ! Cum sa mai avansam cand o dna blonda a facut sali de sport si parcuri la capu' satului, in loc sa le traga apa la satenii aia, sa nu se mai duca la wc in fundul curtii ? Le-a facut teren de sport in panta, doar casele se mai fac in panta .
      N-am absolut nicio legatura cu niciunii, dar sa nu le punem in carca unora, ce-au facut altii. Acum, ce-i drept, toti(guvernantii) sunt patroni si n-au nicio intentie sa ridice salariul minim pe economie ca sa nu mai plece romanul din tara lui.
      Chiar daca s-a "pierdut startul" in '90, dar de atunci si pana acum sunt .....25 de ani.....se puteau face muuuuult mai multe. Noi poporul am mers totdeauna pe votul negativ.... si n-am sanctionat niciun partid,( nici macar pe psd), ba mai mult, am pus botul la gargara lor politica.
      Un singur sistem avem in tara asta, care merge bine, si erau gata-gata sa-l faca praf si p-asta ! Acum iar ii da suturi, vad. Va intrebati care? Eu cred ca SMURD-ul.
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip
 
The following users thanked this post: Laurentiu

Offline Lerua07

enicky, cei din psd nu sunt nemuritori dar nici nu vom scapa prea curand de ei.... uitate care este grosul electoratului lor si vei intelege de ce, plus ca partidele care le fac opozitie in 2016 , in frunte cu pnl, sunt toate.... varza. Cat despre marirea (semnificativa - undeva la 600-700 euro/luna) salariului minim nu se poate face prin masuri administrative (Hotare de Guvern). Acesta ar trebui sa creasca pe baza de cerere-oferta din piata. Si oricum , deocamdata, de cresterea lui nu vor beneficia cei indreptatiti ptr ca :
1. cei care muncesc in multinationale (mai putin cei din comert si turism) castiga deja mult mai mult;
2. De crestere vor beneficia in primul rand bugetarii (care... cam 50% din ei.... deja iau salarii nemeritate);
3. majoritatea celor care lucreaza acum pe salariul minim sunt angajati la SRL-uri fara putere financiara. Daca maine s-ar face salariul minim 500 euro/luna in maxim 6 luni cred ca minim jumatate din aceste srl-uri s-ar inchide si s-ar pierde cel putin un milon de locuri de munca.
Cat despre votul negativ si "pus botul" la gargara politica, ptr ca tot vin alegerile locale, spune-mi si mie un politician de marca care merita votat. Eu nu stiu.... nici unul !!! :-S
Cum sa-i sanctionam prin vot  :baston: cand toti (indiferent de culoarea politica) sunt ... o apa si-un pamant ?  :-?
  • Vitara 2015, spirit 1.6 benzina, allgrip, TM, alba,
Multumeste-te cu putin, pentru ca putinul nu-ti va lipsi niciodata !
 
The following users thanked this post: ariciul

Offline Laurentiu

Un singur sistem avem in tara asta, care merge bine, si erau gata-gata sa-l faca praf si p-asta ! Acum iar ii da suturi, vad. Va intrebati care? Eu cred ca SMURD-ul.
  :good:   :clap:
ANTENA 3 e aici. MEREU va fi (SI) aici.
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!
 

Offline enicky

enicky,
2. De crestere vor beneficia in primul rand bugetarii (care... cam 50% din ei.... deja iau salarii nemeritate);
3. majoritatea celor care lucreaza acum pe salariul minim sunt angajati la SRL-uri fara putere financiara.
.....sa-i sanctionam prin vot 
             Vad ca ai incercat sa ma combati asa systematic, dar daca citeai cateva din postarile mele anterioare ti-ai fii amintit ca am fost si in privat si in "system", ceea ce pt. mine cel putin e un mare avantaj, pt. ca am inteles si cum e la stat si cum e in privat.
        1. Cu mici exceptii (pe care le trambiteaza cu patos cate o televiziune), iti spun cu mana pe inima ca bugetarii au salarii mici (pe care tu n-ai lucra probabil, dar lui ii e frica de somaj si de copiii de-acasa!). Am vecini (soti si sotie, fosti colegi de servici pe vremea lu' ceasca), d-abia au reusit sa se angajeze in primaria de sector si el ia o mie si ea 1300 cu studii sup., e mult. Fa socoteala cat au avut cand li s-a taiat 25%. In ministerul de care apartin eu sunt aceleasi salarii, si cred ca si in altele la fel. Poate la finante sunt mai mari. Asa ca nu te mai mira ca atunci cand ai o problema si ajungi la "ghiseu" si esti servit cum esti servit. Si vine cetateanul si zice : " de ce va dau impozite, ca sa ma serviti". Ai zis de multinationale : avem des contact cu ele, vin la noi sa ne implementeze programe, consultanta si am ramas uimit de stilul de lucru, sa nu zic lent, dar cel putin mediocru pe care il au.
          Dar revenind la bugetari, cum vrei sa mearga bine sistemul cand el este f. prost platit ? De ce fug oare medicii si asistentele, ei ? Eu nu discut aici de numele grele pe care le vedem seara la tv. cu bratari la maini, eu discut de  functionarul de rand, prost platit, stresat de sefi si clienti, in birouri mici si neaerisite, prezent la ora 8 si plecand la ora 18, 19 chiar 20, si care ore suplimentare nu I se platesc, si are si el copil de luat de la gradi si alte probleme. Si mai sunt multe argumente !!
          2. Dragul meu si eu am avut srl,nu poti sa-l duci ca n-ai "putere finaciara" fa-ti P.F.A. dom'le si pune c....u la treaba. Am fost la atatea pensiuni prin tara cu 10-20 de camere si sot+sotie faceau rezervari, curatenie, mancare, spalau/calcau lenjerii si fara angajati. Un amic isi face restaurant-pizzarie, angajeaza 7 oameni +contabili, si el statea tot timpul in birou, nici macar nu supraveghea activitatea, ce sa mai zic sa si munceasca ! L-am untrebat, el ce face, iar raspunsul a fost scurt: "eu sunt patron"!.
          Alt ex.: baiatul meu se angajeaza pe timpul fac. la o firma de paza ca "electronist' sa le monitorizeze softurile si sist. de alarma, pe 700lei. Eu am zis "asa putin?" El a zis ca oricum nu va sta mult la ei. Dar intr-o zi, mergand amandoi cu masina, imi arata vila patronului, o imensitate ! Si-o fii platit el taxele, nu zic, dar si-a furat proprii angajati !! SRL-u sarac ( cu cota unica...) si patron bogat ! :-? 
          Da,  marirea salariul minim pe economie se face numai prin HG !! Nu poti sa-l dai, inchide srl-ul si angajeaza-te! Din proprie initiativa patronul f. rar iti mareste salriul, stai linistit.  Culmea e ca salariile nu pot creste, dar preturile cresc constant, euro sta de ani buni intre 4,3-4,6, si totul se scumpeste !!!
          Eu nu vreau sa polemizez, doar ca spre deosebire de tine cunosc si viata marii majoritati a bugetarilor. Eu am avut ceva noroc c-am scapat de legea lor de salarizare, ca altfel...... Vorba unui classic in viata, "Traim in Romania..."
« Ultima Modificare: 01.Apr.2016, 10:56:24 a.m. de enicky »
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip
 
The following users thanked this post: ariciul

Offline ocoleanui

@enicky

Perfect punctat .
Ai dreptate in ceea ce spui aproape in totalitate .
In Romania majoritatea ''patronilor '' FURA .
In Romania coruptia a fost la un nivel alarmant (acum parca parca e mai binisor )
Fonduri Europene se atrag putini bani (adica aia ne pun banii pe tava si noi nu suntem in stare sa ii luam ???? Da ,deoarece ii furam si pe europeni si nu suntem in stare sa dam cui trebuie proiectele europene )
Evaziune fiscala mare .
Recuperarea datoriilor de la cei condamnati definitiv este in procent de doar 1% ,,,,,1 % deci repet recuperati de stat .
Multi romani NU CUNOSC REALITATEA din tara asta .

Ia uite mai jos ....stie cineva ??? ETc,,,etc
De exemplu, Ioan Becali a fost condamnat în 2012 şi trebuie recuperată suma de 17 milioane lei, dar nu figurează cu niciun fel de bun înscris şi evident că nu se va recupera niciun leu, neavând bunuri înscrie. Un alt caz, Sprânceană Samir (om de afaceri din Craiova-n.r.), 71 milioane lei, de asemenea nu figurează cu absolut niciun bun deşi la începutul procesului a avut bunuri, dar nepunându-se sechestru de la început, nu mai figurează cu bunuri la administraţia financiară"
  • S Cross motor 1,0 an 2018+Swift motor 1,2 an 2021
 

Offline ariciul

Pai nu era Becali pe locul 13 in lista cu mari romani?   =))

E bun de exemplu despre cum se poate fura si prosti oamenii in tara asta!
  • Suzuki Vitara 1.6 Passion allgrip
 

Offline gabineg

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 14411
  • Thanked: 3403 times
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
Era si Mirel Radoi pe 21...  :-((
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice