Autor Subiect: TARA UNDE SUNT NEVOIT SA TRAIESC.....si unde probabil va creste si copilul meu!  (Citit de 667855 ori)

0 Membri şi 4 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline enicky

..... se afirma ca pana in '89 comunismul a fost o experienta pozitiva si de succes?
             Ei, hai sa nu exageram, ca  n-"a fost chiar o experienta pozitiva si de success",  dar in partea "sociala" se vorbea mult de "grija fata de om", si prin prisma acestei sintagme se intamplau si lucruri bune ca : lipsa somajului, toata lumea avea o casa de locuit(propietate sau cu chirie la stat), invatamant gratuit si structurat atat pt. cei mai slabi(scoli profesionale) cat si pt. cei buni, salarii echilibrate in raport cu preturile, etc., iar la un moment dat cele "positive" le dominau pe cele "negative".
      Dintre cele negative, pe scurt putem enumera : intelectualitatea era marginalizata, oamenii de stiinta, inventatorii nu erau apreciati si stimulati, lipsa libertatii de comunicare si de miscare (doar in CAER), functia ocupata se obtinea prin pile si relatii nu prin competente, minciuna era la nivel maxim, iar de concurenta nu putea fii vorba.  Asta asa pe scurt....
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip
 

Offline gabineg

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 14411
  • Thanked: 3403 times
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
Mai pune si libertatea cuvantului... :fluier:
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice
 

Offline aleksanders

Aveai casa dar fara caldura, apa calda si presiune la gaze.
Aveai loc de munca si sefi prosti pusi pe pile ce stergeau pe jos cu tine.
Aveai bani si nimic de cumparat, iar cand prindeai ceva, te omorai cu tiganii la cozi.
Vroiai un produs nou - luai numai produse autohtone si alea cu interventii si timp de asteptare.
Lista e lunga...
  • vitara-spirit 1.6 vvt 4x4 2015
http://www.suzuki-club.ro/forum/index.php?topic=5810.msg220737;topicseen#new2015 Spirit 4x4 1.6 VVT benzină - Suza - prima japoneza din viata mea
 

Offline sxtelu

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1590
  • Thanked: 41 times
  • Gen: Bărbat
    • În vecinătatea casei memoriale Nicolae Iorga
Aveai loc de munca si sefi prosti pusi pe pile.

La acest capitol excelează epoca postdecembristă - trebuie să recunoaştem ! Doar că imbecilii se numesc tehnocraţi în aceste vremuri şi recită din opera licuriciului, nu din creaţia vreunui conaţional. Fiind un privilegiat al sorţii deoarece îmi pot câştiga pâinea dintr-o profesie care îmi place, pot privi stânga - dreapta şi mai sus la ai mei colegi de generaţie, dintre care unii ocupă funcţii importante în stat. Şi care duc mai departe "tradiţiili" pentru care blestemam  în tinereţe gerontocraţia vremii şi juram, poştind un chiştoc de ţigară, că nu vom face ce / cum fac  ei.
« Ultima Modificare: 31.Mar.2016, 04:18:57 p.m. de sxtelu »
"Este mai uşor să înşeli oamenii decât să-i convingi că au fost înşelaţi."

Mark Twain
 
The following users thanked this post: Laurentiu

Offline Cristi Borcos

    Asa ca pe mine sa ma scutiti cu ce rau era inainte si ce bine e azi!

    Colega @miaunica pare sa aiba dreptate in ce spune, asta si datorita modului articulat in care se exprima. Postul ei are valente reale de pamflet.
    Si eu am trait destul pe vremea aia, terminam stagiatura in 89 si pastrez multe dintre senzatiile acelei vieti.
    Am totusi o intrebare pentru colega @miaunica, o intrebare pe care mi-am pus-o mie insumi de cateva ori si la care mi-am dat si un raspuns (in final si destul de greu!)
    Daca (ipotetic) ai putea sa alegi dintre 2 situatii, pe care ai alege-o: sa-ti cresti copilul in acele vremuri (anii 85-90), sau sa ti-l cresti acum?
    Raspunsul ma astept sa fie referitor la binele copilului (nu neaparat la parinti), raportat la cele 2 situatii.
    Multumesc.



    • Suzuki Vitara S 1.4T, 6MT
     

    Offline miaunica

      Daca (ipotetic) ai putea sa alegi dintre 2 situatii, pe care ai alege-o: sa-ti cresti copilul in acele vremuri (anii 85-90), sau sa ti-l cresti acum?
      Raspunsul ma astept sa fie referitor la
    binele copilului (nu neaparat la parinti), raportat la cele 2 situatii.

    Cu mana pe inima iti spun ca as prefera anii 85-90.
     Eu am doua fete 3 si 13 ani-clasa aVIa. Cea mica iese din discutie, dar pe cea mare inca o iau de la scoala, nu ca nu s-ar descurca (a stat singura in casa de la 6 ani) , ci din cauza nesigurantei din jur.
    Educatie: aveam toti un singur rand de manuale, nu 10 si proaste, Ana avea mere si nu o lama care taie, omida nu-si facea operatii estetice pt ca se credea urata ( da, astea sunt manualele, nu e gluma). Suntem in anul de gratie 2016. Stii cand a fost revizuit ultima data manualul de romana? Putin prin 2002. Stii ca manualul de matematica este depasit 200% de programa, nerevizuit, astfel incat lucreaza dupa culegeri?!
    Prima sedinta cu parintii, in fiecare an scoatem niste sute de lei din buzunar pt culegeri si caiete speciale...invatamant gratuit pe dracu!
    In facultate invatai sa termini cu note bune, ca primeai dupa note repartitie.
    Acum orice maimutoi are facultate si daca nu e in stare sa ia BAC-ul , face studiile peste hotare, ca are taticu destui bani!
    Hai sa luam o lucrare a lu'Tovarasu: Palatul National al Copiilor...Nu mai sunt in stare nici sa intretina ce li s-a dat pe de-a moaca! Aceleasi bancute si parchet pe care am topait si eu acu 25-30 de ani!
    Eu am mers in tabere cu scoala, n-am venit nici cu paduchi, nici cu e-coli, nici cu enterocolite si rotavirusuri!...de astea am aflat si ca exista mai incoace, inainte sa ma pun la clocit cu nr.2 :D
    Si se pleca si-n afara, dar trebuia sa muncesti si sa fii bun, sa ai performante!
    Dupa ce sa-mi para rau: dupa tablete si smart etc-uri?! As prefera sa se joace la scara blocului decat sa faca sedinta pe whats app intre ei! Cand ii povesteam intr-o seara de "elastecul", "examenul", "frunza"si "portofele"vorbeam dialect mongol cu ea!
    Da, e un acces mai facil la informatie, e tehnologie, dar nu e copilarie!
    Lucrurile evolueaza si noi trebuie sa ne adaptam ca sa facem fata, asta-i viata si parca-i mai usor de digerat cu Prada  ;)

    [/list]
    cainii au stapan...pisicile au anturaj
     
    The following users thanked this post: Laurentiu

    Offline Cristi Borcos

    OK, ai dreptate, dar viitorul fetitei cum s-ar prefigura?
    Sa-ti dau cateva posibile optiuni: daca e stralucita/tocilara- mergea la Medicina sau la Drept.
    Daca e average, mergea la ASE - nu ca s-ar da in vand dupa economie neaparat
    Daca n-are nici o pasiune deosebita dar nici prea stralucita nu e- mergea la Politehnica, mai o Chimie industriala, mai un Utilaj Tehnologic, pe unde se intra mai usurel. Si ajungea o inginera fara vocatie precum vice-sefa mea de promotie (Mecanica) care a mai terminat si cu 9,8+ si care nu stia ca suruburile pot fi si pe-o parte si pe alta.
    Eu insumi am avut ca tema la examenul de stat motorul MAN 256 CP, pe care nemtii il inventasera prin anii 50. :-?
    Jungla de azi, cu toate ca are multe bube-cum bine le-ai enumerat- parca le ofera astora tineri cel putin un start de-la-egal-la-egal cu alti copii din lume.
    De discutat sunt multe, atat de multe de cateodata mi-e si teama sa ma lansez in astfel de polemici, de frica sa nu-mi pierd/uit argumentele :-))
    • Suzuki Vitara S 1.4T, 6MT
     
    The following users thanked this post: gabineg, shpeedy

    Offline Laurentiu

    Daca (ipotetic) ai putea sa alegi dintre 2 situatii, pe care ai alege-o: sa-ti cresti copilul in acele vremuri (anii 85-90), sau sa ti-l cresti acum?
    De ce sa ne legam de anii grei in care s-au facut eforturi sa devenim independenti financiar si sa nu vorbim de anii '60 -'70?

    Anii '80-'90 au fost intr-adevar niste ani mai grei dar i-as prefera celor de azi. "Socialismul" nu m-a intoxicat cu initium in piine (romanii sint cobaii Europei in acest experiment - http://www.expunere.com/romania-este-otravita-prima-tara-din-lume-pe-care-se-experimenteaza-fungicidul-cancerigen-initium.html ), nu m-a amagit cu "rosii" injectate cu culoare ori carne de pasare injectata cu tot felul de steroizi si apa, nu mi-a dat piine cu tot felul de emulgatori, laptele era lapte si nu doar apa "varuita", nu eram supusi experimentelor farmaceutice si nici importatori de produse expirate sau ajunse la limita expirarii. Salamul era cu soia dar era natural. Azi, tot ce se arunca inainte e tocat si vindut "hot dog". Cite din produsele lactate de azi vad laptele? Meritau toate astea singe de copil? Meritau toate astea lacrimile parintilor care si-au ingropat copiii? NU. M-as lasa oricind pagubas de traiul de azi pt cel de ieri.

    Am fost mereu pt a merge inainte, spre mai bine dar sa inaintez scufundindu-ma in rahat, mai bine ramin in zona unde macar pot sa respir.
    « Ultima Modificare: 31.Mar.2016, 06:05:17 p.m. de Laurentiu »
    ANTENA 3 e aici. MEREU va fi (SI) aici.
    Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
    S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!
     

    Offline Lerua07

    • Vitara 2015, spirit 1.6 benzina, allgrip, TM, alba,
    Multumeste-te cu putin, pentru ca putinul nu-ti va lipsi niciodata !
     

    Offline Laurentiu

    1. Aveai casa dar fara caldura, apa calda si presiune la gaze.
    2. Aveai loc de munca si sefi prosti pusi pe pile ce stergeau pe jos cu tine.
    3. Aveai bani si nimic de cumparat, iar cand prindeai ceva, te omorai cu tiganii la cozi.
    4. Vroiai un produs nou - luai numai produse autohtone si alea cu interventii si timp de asteptare.
    Lista e lunga...
    1. Nu neaga si nici nu a negat nimeni ca au fost si ani mai grei insa au avut un scop social si nu doar pt furturi in detrimentul norodului. Ni s-a cerut (poporului) sa fim intelegatori si sa acceptam situatia de criza. Prostimii i s-au taiat salariile si pensiile in schimb unora, bugetari fiind le-a crescut averea ca nu mai stiau ce sa faca cu banii. Vezi normal lucrul asta?

    2. Si in ziua de azi se gasesc tot felul de sefi, asa zisi patroni doar cu 4 clase si "scoala" vietii la activ care-si tine angajatii pe un salar minim pe economie cu zeci de ore peste program; macar daca ar sti sa se comporte civilizat cu acestia.

    3. Cu o mica spaga te descurcai si nu ramineai "pe dinafara". Azi si cu spaga data ramii cu buza umflata. Inainte daca ti se punea patape ceva, se mai putea ameninta conducerea cu reclamatii la partid sau sindicat. Azi cui ii mai reclami ceva? Ajungi sa vorbesti singur precum difuzorul ca nu se mai uita nimeni la tine.

    4. Inainte se gasea marfa straina calitate 1-a in magazine si nu ca azi toate ciurucurile aruncate de altii. Cei care lucrau in import-export cunosteau meserie. Nu-si permitea nimeni sa-si bata joc de munca lui.

    Ca sa faci o comparatie intre "ieri" si "azi" lista e intr-adevar lunga. Au fost si bune si rele insa tragind o linie (concluzie generala), in ziua de azi majoritatea populatiei o duce greu, sub limita unei vieti decente.

    Uite ce porcarii din import mananca romanii...
    Poate unii dintre cei ce sustin sistemul actual, se simt bine si cu asa ceva.

    <<Seful unui magazin PROFI, dezvaluiri infioratoare: „Mi s-a cerut sa vand carne SPALATA cu detergent”>>
    http://www.aktual24.ro/seful-unui-magazin-profi-dezvaluiri-infioratoare-mi-s-a-cerut-sa-vand-carne-spalata-cu-detergent/
    « Ultima Modificare: 31.Mar.2016, 07:24:22 p.m. de Laurentiu »
    ANTENA 3 e aici. MEREU va fi (SI) aici.
    Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
    S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!