Autor Subiect: TARA UNDE SUNT NEVOIT SA TRAIESC.....si unde probabil va creste si copilul meu!  (Citit de 699920 ori)

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline shpeedy

Fara nici o suparare atit timp cit se pastreaza discutia in limita bunului simt.  Cred ca un singur numar (5 milioane - un sfert de tara) de romani plecati la munca in strainatate, spune multe. Citi dintre acestia au plecat de bine si citi au plecat de rau, te las pe tine sa tragi concluzia. Am mai spus-o si o repet: discutia o port la modul general si nu la "cunoscuti". Ar fi interesant totusi un raspuns de la userii forumului plecati daca si cind au de gind sa se reintoarca in tara.

 http://oliverbenson.com/un-sfert-din-romania-emigrat-chiar-si-congo-guyana-vietnam-sau-botswana/#_


Intrucat nu-mi mirosea a bine preluarea integrala (inclusiv cu foto) pe respectivul blog a unui articol din singura sursa citata, iar cifra de 5 milioane nu-mi suna a nimic cunoscut din ce mai citisem in ultimii ani, am gasit o sursa - mai credibila, zic eu - care avanseaza o cifra la jumatate - Peste 2,3 milioane de români au emigrat în ultimii 25 de ani. Acuma, nu neg ca multi romani au plecat de pe urma inchiderilor marilor angajatori din anumite zone (mine/ fabrici/uzine) sau de pe urma aderarii la UE si deschiderii granitelor, dar unii au fugit si de pe urma mineriadelor orchestrate de Iliescu&Co din anii '90 sau de coruptia generalizata din regimul Iliescu/Nastase de la inceputul anilor 2000...

             Am lecturat postarile voastre, si nu stiu daca v-ati dat seama, dar, intr-o mare masura, aveti amandoi dreptate !!
        Imi dau seama ca sunteti de varste diferite, cu o diferenta destul de mare intre voi, unul are amintiri inca vii din epoca comunista, celalalt explica facilitatile sistemului actual.
            Eu n-as fi asa de dur cu @Laurentiu (era sa scriu dom' profesor :) ), pt. ca nu cred ca are "o doza mare de inadaptabilitate", mai degraba are o frustrare ca ceea ce ne-am dorit noi sa obtinem 1989 nu s-a realizat, decat intr-o mica masura, asteptarile noastre fiind inselate de toate guvernele formate din ex-comunisti si ex-ofiteri de securitate, care au avut o singura preocupare : inavutirea personala obtinuta prin "privatizari", "vanzari" si multe alte tipuri de "tunuri" si "tepe" trase chiar la "locul de munca", adica   Statului Roman. Personal cred ca sunt apropiat de varsta(doar) de @Laurentiu intru-cat cunosc f.bine ce spune el.
        Eu am fost si angajat(pana in '89) si angajator (dupa), acum sunt in "sistem", si facand comparatie intre perioadele istorice prin care am trecut pot spune ca tinerilor le este muuult mai greu acum, pe de-o parte, iar pe de alta parte, foarte multe "lucruri" bune, sanatoase pe vremea comunistilor au fost pur si simplu distruse.
        Asa ca discutia poate continua......

Personal, mi se pare important sa inveti din greseli si - pe cat posibil - sa nu le mai repeti (ori daca le repeti, sa nu mai ai pretentii sa se schimbe ceva in bine).

Asteptarile de care vorbesti au fost inselate pentru ca si in 1990, si - asa cum a constatat si colegul @ariciul - in 1992, multi au ales calea neo-comunismului (comunismului cu fata umana). Daca nu murea Senioru' (=Corneliu Coposu) in 1995, si in 1996 cred ca iesea Iliescu&Co., iar acum poate eram satelit al Moscovei, poate putin mai rau decat Republica Moldova pentru ca nu exista o sora mai mare care sa mai traga - din-cand-in-cand - de ea.

Personal, consider ca metehnele societatii actuale romanesti nu au aparut in ultimii 10 ani sau in ultimii 25 de ani, ci in mult-laudatul comunism romanesc, pe calea construirii SSMD-ului de care vorbea @gabineg. Dupa deschiderea din anii '70, in timpul inchiderii din anii '80, romanii au trebuit sa invete sa se descurce - la limita legii - pentru a supravietui. Inainte de '89, aceste derapaje - la limita/cu incalcarea legii - erau trecute cu vederea in anumite limite (de asta nu erau atat de vizibile), peste aceste limite fiind drastic pedepsite. Dupa '89, in conditiile unui capitalism salbatic si pe fundamentele unui haos legislativ si de aplicare a legii inlesnite de (si in folosul) cei care au acaparat puterea, s-a ajuns la starea de fapt actuala. Posibilitatea ca aceste lucruri sa nu se intample, ar fi fost un start corect - cu respectarea Proclamatiei de la Timisoara - in 1990; sincer sa fiu, posibil ca numai o mana forte pentru cativa ani de zile ne-ar fi dezbarat - ca natie - de proastele obiceiuri invatate in comunism...

@miaunica: inclin sa cred ca doar in Bucuresti mergeau lucrurile rau...   :(
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X
 

Online gabineg

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 14537
  • Thanked: 3483 times
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
@miaunica, ai posibilitatea sa-ti verifici amintirile de copil cu aspiratiile de adult facand cate-un concediu aici sau aici;-)
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice
 

Offline shpeedy

Cuba am inteles ca e chiar OK dpdv turism. Iar despre Coreea de Nord, se poate mai ieftin citind cartea lui Adelin Petrisor (imi scapa acum titlul - revin cu detalii).

Sent from my LG-H818 using Tapatalk

Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X
 

Offline miaunica

Jur ca-n Cuba as merge!  :)
cainii au stapan...pisicile au anturaj
 
The following users thanked this post: sxtelu

Online gabineg

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 14537
  • Thanked: 3483 times
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
Acolo au doua tipuri de moneda nationala: una pentru localnici si cealalta pentru turisti. Daca ai din cea pentru turisti e OK.
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice
 

Offline enicky

...... Posibilitatea ca aceste lucruri sa nu se intample, ar fi fost un start corect - cu respectarea Proclamatiei de la Timisoara - in 1990; sincer sa fiu, posibil ca numai o mana forte pentru cativa ani de zile ne-ar fi dezbarat - ca natie - de proastele obiceiuri invatate in comunism...
            Este adevarat ca am pierdut startul mergandu-se pe neo-communism, tinand "fata mare incuiata in casa", care a "zburat"  drept in ghearele Conventiei Democrate  venite la putere in '96, cand dl. Pantis a si praduit romtelecom-ul(probabil cea mai profitabila firma din Romania la momentul respectiv), si cand a inceput "marea privatizare",  impotriva careia n-am nimic, ba sunt pentru, dar cu conditia sa nu se faca "cu buldozerul". Din '96 si pana 2004 s-au pensionat pe caz de boala cateva milioane de fosti angajati, luati la puricat dupa 2005, ca "mancau" banii statului. Iar buldozerul a ras totul,  lasand pe toti fara locuri de munca,   si prostimii i s-a dat niste certificate pe care isi luau cate un televizor sau aspirator. Asa s-a facut privatizarea in tara noastra !
« Ultima Modificare: 31.Mar.2016, 11:04:37 a.m. de enicky »
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip
 

Offline migabi

Eu nu prea am prins din comunism, eram mic, cam 11 ani la revolutie si am 2-3 amintiri cam suspecte legate de subiect. Pt mine tranzitia de la '89 e destul de interesanta: de ce alegerile facute (din '89) sunt nefericite in conditiile in care se afirma ca pana in '89 comunismul a fost o experienta pozitiva si de succes?
SX4 SE m16a awd 2011
 

Offline Laurentiu

Eu nu vad legatura intre inainte si dupa 89 in citatul de mai sus.
Iar votul inainte de 89 nu avea nici un sens.
Legatura este si inca una foarte mare dar neobservata de multi: romanii doreau o schimbare. Se dorea o schimbare sociala gen M. Gorbaciov. Se putea observa o imbunatatire a vietii rusilor, o libertate (nu prea mare dar totusi exista) in comunicare, se vedea un inceput de democratie ceea ce la noi inca nu se intrezarea. Cetateanul roman din acea perioada (anii 80) nu-si dadea seama ca Ceausescu dorea sa ramburseze intreg imprumutul FMI-ului, sa raminem independenti dpdv financiar iar asta necesita un efort destul de mare, o "stringere a curelei" din partea populatiei. Lipsa de comunicare ("Dar în acele vremuri lumea bună gă­sise o metodă eficientă de-a "dialoga" cu şeful partidului şi-al statului. Ne­mu­­lţumirile ajungeau la Ceau­şes­cu ocolind pe la München, de unde emi­tea postul Radio Europa Liberă, fi­nanţat de Statele Unite ale Americii. Cum făceau să intre în legătură cu o ins­tituţie de presă considerată duş­man al regimului, unii n-au lămurit nici în ziua de azi. Cum făceau, cum nu făceau, cert este că metoda a fost practicată cu succes. - http://jurnalul.ro/scinteia/special/cine-sunt-disidentii-romani-din-evidentele-europei-libere-523703.html ) dintre aparatul de conducere si masele largi, au dus la situatia de la sfirsitul lui '89. Daca s-ar fi stiut ce urmareste Ceausescu, ar fi fost o schimbare pasnica de conducator si nu una datorata unui nenorocit de pastor reformat ungur (care a dus la varsare masiva de singe). Mai tirziu s-a vazut adevarata fata a pastorului si obiectivele (cam ce spunea "artileria grea": destabilizarea si destramarea Romaniei) urmarite de "udemereu".
Ceausescu a dorit o tara fara datorii si cu o independenta financiara.

Citi romanii ii cunosteau imediat dupa revolutie pe Coposu si Cimpeanu? Prea putini ca sa aplece urechea la ceea ce spuneau ei. In politica se intra pe arhicunoscuta intrebare: ce-ai facut in ultimii 5 ani? Daca erai scos din puscarie, erai considerat disident.
« Ultima Modificare: 31.Mar.2016, 01:29:45 p.m. de Laurentiu »
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!
 

Offline sxtelu

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1590
  • Thanked: 41 times
  • Gen: Bărbat
    • În vecinătatea casei memoriale Nicolae Iorga
Jur ca-n Cuba as merge!  :)

Planul meu secret este să mă retrag la pensie în Cuba. Doar că pare a se fi împlinit o profeţie din 1973 a lui Fidel Castro şi anume: "Statele Unite vor reveni în Cuba când vor avea preşedinte un negru iar un sud-american va deveni Papă".
"Este mai uşor să înşeli oamenii decât să-i convingi că au fost înşelaţi."

Mark Twain
 

Offline ocoleanui

@shpeedy

Tara cu un singur gras ( o am azi in rucsac la mine )))))
Este dementiala cartea .

http://www.adelin-petrisor.ro/tag/tara-cu-un-singur-gras/
  • S Cross motor 1,0 an 2018+Swift motor 1,2 an 2021
 
The following users thanked this post: shpeedy