In aceasta logica, ce alternative ar avea onor Presedintele? Eu le vad pe urmatoarele:
1. Sa refuze sa promulge, mergand pe ideea ca nu intelege care e treaba cu Codu' asta Fiscal si nu vrea sa se complice cu responsabilitatea promulgarii lui.
2. Sa promulge Codul, bazandu-se exclusiv pe cei care i l-au inaintat spre promulgare ("Las' ca stiu ei ce au bagat in Codu' ala) - e si asta o posibilitate dar ar fi impotriva Constitutiei, in care prerogativele Presedintelui nu sunt de decor/de fatada (desi in situatia actuala nu suntem departe de acest statut).
Alternativa la logica de mai sus, alternativa care sa garanteze functionarea in bune conditiuni a Institutiilor Statului ar fi ca in jurul Presedintelui sa fie o 'armata' de consilieri de incredere pentru fiecare domeniu in parte, consilieri capabili sa-i explice pe intelesul lui ce reprezinta si care sunt implicatiile fiecarei situatii in care este implicata Institutia Prezidentiala.
Parerea mea...
Ideal ar fi ca aceşi consilieri să fie competenţi, nu rude, prieteni ori foşti colaboratori cum s-a mai întâmplat.
Variantele sunt cele definite de tine, constituţionale dar să nu uităm contextul:
- Proiectul a fost supus dezbaterii publice luni de zile;
- A trecut prin Parlament cu cvasiunanimitate de voturi;
- Opinia majoritară este favorabilă noii legi;
- Onor preşedintele nu promulgă în aceste condiţii Codul fiscal. Retrimite textul la Parlament cu nişte observaţii generale din galeria drobului de sare. Procedural, observaţiile trebuie să fie punctuale şi
doar aceste observaţii trebuiesc rediscutate în Parlament iar nu tot textul de lege;- Surprinzător
membrii noului pnl care iniţial au votat codul descoperă că s-au înşelat. Precum tăticul lor care reevalua la 180
0 de la o zi la alta;
- Şi mai surprinzător ( ori ba! ) Herr preşedinte promulgă Codul de procedură fiscală, adică un text de lege subsecvent, în cea mai simplă logică juridică, acelui Cod fiscal anterior nepromulgat !
Curat constituţional dar ilogic. De aceea eu sper să nu am vreun accident, mâine îmi cumpăr calciu+D3 şi ceva vitamine şi aştept să văd cine şi-a aplicat o teslă între ... gânduri cu această ocazie.
P.S. Cu siguranţă noul Cod fiscal este imperfect dar chiar aşa stând lucrurile, poate avea un afect benefic mediului economic.