Cu riscurile aferente, imi dau si eu cu parerea:
- Autorul respectivului mesaj/respectivei poze, daca e sincer, n-a inteles mare lucru din perioada pre-1989, nici din cea post-1989, si in mod clar nici motivele pentru care i s-ar reprosa ca e "bosorog comunist".
- Mi se pare de-a dreptul hilara 'logica' mesajului - autorul pretinde a nu fi judecat pentru optiunile facute (gresit percepute - detaliez mai jos), in schimb pe final nu se sfieste sa dea verdicte categorice de genul
incult, analfabet, puturos si drogat.
- La modul concret,
PCR avea in 1989 sub 4 milioane de membri (cam 18% din populatie), iar
salariati erau peste 8 milioane -> oricum ai lua-o, erau sub 50% raportat la populatia activa (=salariati), cam departe de cei 90%; oricum ar fi, a fi membru de partid sau nu, inclin sa cred ca nu a avut aceeasi importanta in vremea lui Ceausescu, ca in vremea lui GG Dej.
- A fi recunoscator Partidului pentru faptul ca ti-a dat locuinta denota o ne-incredere in fortele proprii - oare daca nu era comunismul unde am fi locuit ? In hrube/pesteri ? Sau poate am fi avut fiecare o casa cu ceva pamant in jur in loc de cativa mp intr-o cutie de chibrituri cu x etaje...
- Recunosc ca nu inteleg frustrarea de a fi catalogat drept "bosorog comunist", daca - prin prisma optiunilor facute/mentalitatii aplicate in viata - respectivul autor se inscrie in profil. In urma cu 25 de ani, a existat o mana de oameni catalogata drept "golani" doar pentru ca au deschis ochii si au gandit altfel. Respectivii oameni
si-au purtat cu mandrie 'titulatura' dobandita - chiar daca
au platit in consecinta, unii chiar cu viata (ceea ce eu personal consider a fi mai grav decat admonestarea verbala de care se plange autorul). De data mai recenta, unii sunt catalogati drept "basisti" si la fel au ajuns sa-si poarte cu mandrie 'titulatura'.
- Cand spuneam la inceput ca autorul n-a inteles de ce i se reproseaza ca ar fi "bosorog comunist", ma refer la legatura dintre 'titulatura' si apartenenta la PCR - cu exceptia cazurilor in care ar fi fost un tortionar/securist/nomenclaturist/profitor sub orice forma al sistemului samd, nu consider ca i se poate reprosa cuiva a fi "bosorog comunist" prin prisma alegerilor facute in viata pre-1989. In schimb, optiunile post-1989 poate fi o cauza a respectivei catalogari...
- O alta greseala pe care o face autorul este sa bage la gramada generatia care in 1989 era la nivel de scoala generala/liceu cu cei nascuti post-1989 - sunt doua generatii complet diferite, cu sisteme de educatie si de valori diferite.
- Daca s-ar aplica acelasi mod de gandire 'absoluta' precum cea a autorului, s-ar putea spune ca - in calitate de persoana adulta si cu drept de decizie dupa 1989 (spre desosebire de cei care erau inca copii in acele vremuri) - este strict responsabilitatea lui ca din generatiile ajunse acum la maturitate unii poate sunt asa cum singur sustine, dar nu ne ajuta acest punct de vedere, nu ?!
Parerea mea...