Autor Subiect: TARA UNDE SUNT NEVOIT SA TRAIESC.....si unde probabil va creste si copilul meu!  (Citit de 708917 ori)

0 Membri şi 5 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline Laurentiu

INVIDIA

Intr-o zi, vecinul nostru de bloc si-a luat un aparat  de aer conditionat.
Era un  zaduf ingrozitor, dar noi n-aveam aparat de aer conditionat si nici bani 
ca sa ne cumparam unul. Sufeream de caldura si de invidie. Aveam insa o 
biblioteca. Ne-am uitat in ea si am scos cugetarile lui Seneca. Am  citit de
acolo o pagina-doua despre bine si sensul vietii si, desi cald  tot ne era, nu
l-am mai invidiat pe vecin.

Ceva mai tarziu,  vecinul si-a deschis un butic si a inceput sa umble
imbracat la costum  la patru ace. Noi - tot cu blugi.Nu-i nimic - ne-am zis
linistiti,  citind un capitol din Etica lui Spinoza.

Apoi vecinul a aparut  deodata intr-un Megane argintiu. Noi n-aveam nici
bicicleta, dar l-am  dispretuit citind din Phaidon al lui Platon.

Mai tarziu, vecinul a  schimbat Meganul pe Mertan. Nu ne-a pasat, caci si noi
il schimbaseram  deja pe Platon cu Aristotel.

Si-a luat si un 4x4, cel mai mare de pe strada. Noi l-am luat pe Marcus 
Aurelius, care ne-a facut sa zambim impacati.

A mai trecut o vreme  si vecinul si-a luat nevasta noua: blonda, frumoasa,
tanara. Noi - tot  cu cea veche, dar am luat Evanghelia dupa Ioan.

Vecinul si-a  imbracat soata cu o garderoba intreaga si cu blanuri, basca
bijuteriile.  Noi ne-am imbracat spiritul citind din Eclesiast.

In fine,  vecinul s-a mutat intr-o vila la sosea cu gard mare, bodigarzi si 
piscina. Am rezistat si de data aceasta eroic, citind Richard III.

A urmat o a doua vila - la munte. Dupa ce am vazut-o, ne-am consolat cu 
Macbeth.

O a treia - la mare: am recurs la Invierea lui Tolstoi,  al carei efect l-am
consolidat cu Ghilgames, Ghandi si Declaratia de  iubire a lui Liiceanu. Ne-am
simtit cu mult mai bine.

L-au dat la  televizor la o emisiune foarte populara. Ne-am stapanit emotia 
cu o portie de Caragiale.

L-au dat a doua oara cu mare succes:  am fi suferit daca nu ne-ar fi ajutat
Ananda Coomaraswamy, Cartea lui  Iov si Cazul Wagner al lui Nietzsche.
   Asa a trecut ceva mai mult  timp... Vecinul isi lua case, masini, iahturi,
femei.

Noi  raspundeam cu Balzac, Thomas Mann, Hegel,Berdiaev.
   Lupta era  stransa, dar echilibrata.
   In sfarsit, intr-o zi l-au aratat cu  catuse la maini, umflat de DNA.
   Am rasfoit atunci fericiti  Apocalipsa. Dar peste vreo doua saptamani,
vecinul nostru era eliberat  si chiar si-a anuntat candidatura pe listele unui
partid majoritar.

Scarbiti, ne-am uitat in biblioteca. N-am mai vazut nimic. Ne-am uitat 
pentru a doua oara. Nu ne-a venit sa credem. Pentru a treia oara ne-am  uitat cu
atentie.

Acelasi rezultat: citiseram toate cartile.
    Si atunci ne-a cuprins  invidia...
   Popor roman, nu te-ai saturat sa stai pe locul  mortului si sa fii condus de
toti tampitii?
    * Dan Puric *

Va rog sa trimiteti mai departe, e prea frumos si prea
adevarat ca sa  ajunga in cosul de gunoi.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline adrian_r5

Too Old to Rock and Roll: Too Young to Die (© Jethro Tull 1976)

Better Motörhead than Dead :yeah:

Offline adrian_r5

... in continuare se plateste bine parazitismul  :(  :(  :(

Offline shpeedy

Azi de dimineata m-am lovit de una dintre problemele frecvente in aceasta tara: lipsa restului in cazul platii la comercianti.

Potrivit BNR, bancnotele aflate in acest moment in circulatie in Romania au urmatoarele valori: 1, 5, 10, 50, 100, 200 si 500 RON. Mie personal a ajuns sa-mi fie frica sa am in posesie bancnote de 100/200/500 RON pentru ca risc sa nu le pot folosi.

"Dar mai marunt nu aveti ???", "Aaa, pai nu am sa va dau rest ... mergeti dvoastra. sa schimbati...", "Pai cu bani d'astia veniti ???" - sunt expresiile cele mai uzuale de care ma lovesc (azi mi s-a dat aceasta replica la un Snack Attack , care oricum are niste preturi cel putin nesimtite). De fiecare data, imi vine in minte un film clasic cu Gregory Peck si mai ca le-as propune tuturor acestor asa-zisi 'comercianti' sa-mi dea gratis produsul/serviciul achizitionat, daca tot nu-mi pot da restul...
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X

Offline Laurentiu

lipsa restului in cazul platii la comercianti.
Maruntisul il string oamenii ca sa-si platesca datoriile la STAT. :D
Ne-am civilizat si noi; plata se face cu CARD-ul.  ;)

P.S. Daca vrei sa schimbi bani mari in mici, mergi seara la inchiderea magazinelor si poti face tranzactia fara dureri de cap; Ei scapa de facut monetarul in bani marunti, tu scapi de bancnota cu valoare mare. :)
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).

Offline adrian_r5

personal a ajuns sa-mi fie frica sa am in posesie bancnote de 100/200/500 RON pentru ca risc sa nu le pot folosi
... si mie ... da' din alte motive  >:)

Ne-am civilizat si noi; plata se face cu CARD-ul.  ;)
Nu merge intotdeauna :(:(:(

In august 2008 am ajuns la hotel cam pe la ora 17 ... completez formularele si vreau sa platesc (costa 220 Ron) ... mi se spune ca nu se poate cu cardu' asa ca scot 250 Ron (n-aveam mai marunt) ... la care receptioneru' spune "ramin dator 30 lei ca n-am sa va dau rest" ... Initial am ramas cu gura cascata* ... apoi ii spun ca am pt. el o propunere decenta - sa ramin eu dator 20 lei. Nu prea i-a convenit baiatului ... da' asta e ... pina la urma a acceptat ... si a primit banii cind m-am intors de la concert (Iron Maiden) ... iar daca insista cu varianta lui il puneam sa faca proces verbal ca mi-a ramas dator  >:)

* poate n-as fi ramas cu gura in pozitia respectiva ... da' cu vreo 3 saptamini inainte intilnisem la o pensiune niste oameni (dintr-un anumit punct de vedere) cam ciudati - am ajuns seara la ei (facusem rezervare prin E-mail), ne cazam ... vreau si eu sa completez formularele si sa platesc ... mi se spune ca facem treaba asta dimineata la micu dejun ... primim cheia de la camera si de la intrarea la pensiune ... si ne culcam. A doua zi dimineata completez formularele si vreau sa platesc da' mi se spune ca banii ii pot da la plecare ... eu insist sa platesc atunci ... si conform principiului "clientu' nostru - stapinu' nostru" Frau Ziegler cedeaza si imi accepta banii - costa 324 euro pentru 9 zile ... n-aveam marunt asa ca dau 325 euro ... iar Frau ... in ciudatenia ei se intoarce si imi da rest 1 euro. Peste 9 zile aveam sa intilnesc  aici o alta Frau ... la fel de ciudata ... care imi da cheile de la casa ... imi spune ca pot plati la plecare (evident ca eu incapatinat fiind reusesc sa platesc la sosire) ... si imi arata un frigider in care era bere si un caiet in care sa notez cit am baut. Cu timpu' ... am mai intilnit ciudati din astia ... da' tot nu ma pot abtine sa nu ma mir de atitudinea lor  >:D<
« Ultima Modificare: 20.Mai.2011, 12:44:48 p.m. de adrian_r5 »

Offline Laurentiu

Nu merge intotdeauna :(:(:(
Incet, incet ne vom umple de "cartoane" (carduri) plasticate. RATBul vrea sa platim transportul prin card ca sa nu mai tipareasca bilete, model vor lua si altii asa ca in curind se va putea si asta. Pina si la WC vei plati cu cardul. :)
  • Suzuki SX4

Offline adrian_r5

model vor lua si altii asa ca in curind se va putea si asta. Pina si la WC vei plati cu cardul. :)
La Timisoara exista deja un sistem bazat pe carduri contactless.

Pina si la WC vei plati cu cardul. :)
Mi se pare ok ... exista carduri care se preteaza la asa ceva.

Offline hugbear

Comerciantul nu poate refuza plata intr-o valuta in circulatie legala, indiferent de cupiura (bancnota) in care se prezinta (amintiti-va de celebrele plati de impozite in monede mici). Este obligatia legala a comerciantului sa intreprinda demersurile necesare pentru a avea in casa suficient numerar, in cupiurile necesare pentru a da rest. OPC-ul ar trebui sa se ocupe de situatiile astea. Sau cel putin asa stiam io...  B-)
Zuza a IIa (SX4 GS 4WD "Gassy Beast")

„Înțelepții vorbesc când au ceva de spus, nebunii - ca să spună și ei ceva.” ― Platon

Offline sxtelu

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1590
  • Gen: Bărbat
    • În vecinătatea casei memoriale Nicolae Iorga
Deoarece se caută cu ardoare tehnocrat care să salveze patria după sfârșitul lumii prognozat pt. această după-amiază (ștampilat BIBLIA GARANTEAZĂ !), cutez să înaintez și eu o propunere, pe persoană fizică, care chiar dacă prin excedentul de bun simț, inteligență, respect pt. electorat, dicție și alte skilluri - nu echivalează echipa de salvatori încă de serviciu , se poate legal legal constitui ca o alternativă viabilă !

Ceea ce observați în imaginile pe care nu știu să le orânduiesc pe orizontală, reprezintă unica intrare a unui bloc de locuințe (care este !), precum și modul de parcare a unei limuzine nemțăști, pi dizel !
Cum ar veni, 2 instantanee din balcon + unul prin despicătura ușii de la intrarea în bloc și într-un final apoteotic, 3 clipuri electorale cu  panzerul  ce trimite motorină în rezervor nu doar prin conducta de retur ci și prin conducta tur, să moare benzinarii dă invidie...

P.S. Raluca din desenul cu creta pe carosabil are dublă personalitate : pe de o parte este muza lui Mihai Mărginean, pe de altă parte stă la baza temeliei fundamentului copăcelului genealogic a lu` șofioru lu` passat..

"Este mai uşor să înşeli oamenii decât să-i convingi că au fost înşelaţi."

Mark Twain