Autor Subiect: Ce uleiuri folositi?  (Citit de 42372 ori)

0 Membri şi 5 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline pinkhelmet

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 34
  • Gen: Bărbat
    • Mangalia
Re: Ce uleiuri folositi?
« Răspuns #50 : 22.Apr.2011, 07:19:48 p.m. »
Ok, multam fain. Am vazut un sticker pe masina cu Helix dar aveam o nelamurire legata de indice.
  • Suzuki Jimny 1,3 vvt 2008
Out of my mind...
Back in 5 min.

Offline unde

« Răspuns #51 : 26.Apr.2011, 12:00:13 p.m. »
 Uitati-va in manualul masinii, pt ca in functie de zona geografica indicele uleiului poate sa difere.
Suzuki Jimny 1.3i 2004

Offline pinkhelmet

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 34
    • Mangalia
« Răspuns #52 : 27.Apr.2011, 09:46:18 a.m. »
Am o carte germana care prefera 5w30 si apoi insira ca posibile toate uleiurile produse vreodata de mintea si mana omului; de aceea am intrebatcu ce vine de la mama (nu ce se potriveste). Al meu venit din Germania a avut Shell Helix dar cred ca il voi trece pe Mobil (am mers pe Mobil la Ford 150.000km fara probleme).
Multumesc pt. informatii.
  • Suzuki Jimny 1,3 vvt 2008
Out of my mind...
Back in 5 min.

Offline unde

« Răspuns #53 : 28.Apr.2011, 09:53:37 a.m. »
 Again... cu ce vine de la "mama" e mai putin important si foarte probabil e un ulei mai subtire de rodaj. 5w30 e un ulei prea subtire pentru  verile noastre. Eu folosesc acum 5w40.
Suzuki Jimny 1.3i 2004

Offline razvy_gl

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 25
« Răspuns #54 : 21.Aug.2012, 10:13:38 a.m. »
Salutare!
imi poate spune cineva cat ulei intra la un Jimny motor 1.5 diesel,
am auzit mai multe variante si nu stiu care e cea buna. 3.2 litri sau 4.9 litri?
Mc mult!
Razvy_gl _ Jimny  1.5 Diesel
0755 454 635

Offline unde

« Răspuns #55 : 21.Aug.2012, 02:52:53 p.m. »
 Sigur nu intra 3.2l, pentru ca in ala pe benzina intra 4.3 - 4.5
 Pune 3l si apoi verifica cu joja.
Suzuki Jimny 1.3i 2004

Offline razvy_gl

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 25
« Răspuns #56 : 21.Aug.2012, 08:03:52 p.m. »
cu siguranta asa am sa fac, dar totusi vroiam sa stiu aproximativ, sa nu cumpar mai mult decat trebuie, daca stie cineva!
Razvy_gl _ Jimny  1.5 Diesel
0755 454 635

Offline tdd70

• Full Member
  • Mesaje postate: 217
« Răspuns #57 : 23.Aug.2012, 12:37:54 a.m. »
Revin la subiectul acesta cu noi informatii si ceva nelamuriri...
Mai intai informatiile: cum spuneam mai sus, masina a venit cu ulei 10W40 semisintetic. La primul schimb de ulei a primit tot 10W40. Dupa perioada aferenta cand a venit iar timpul reviziei am zis sa pun 5W40. Inainte sa schimb uleiul, am masurat cu joja sa vad daca a pierdut ceva ulei. Uimire mare si bucurie in acelasi timp: pierderi zero, adica dupa vreo 9000 km nivelul de ulei era pe maxim. In fine, am schimbat tipul de ulei, am pus 5W40 cum ziceam, cand a venit timpul de revizie, adica pe la vreo 8000 km, iar am masurat nivelul de ulei si din nou uimire: nivel ulei la jumate. Initial m-am gandit ca poate mecanicosul care a inlocuit uleiul nu a pus suficient si a sustras din el, ca nu am stat sa il verific. Ideea e ca masina merge bine, nu are probleme, motorul invarte rotund, are putere, are tractiune, pe eava de esapament nu scoat fumuri de alte culori decat ce trebe sa scoata. A venit timpul de revizie din nou, dupa vreo 7500 km, am stat langa mecanic (altul decat cel de la revizia precedenta, alt service), si am vazut ca omul a pus ulei fix pana la nivelul maxim (controlat cu joja). Ei, de la revizia asta, ultima, am fost de 2 ori la munte, odata pentru 9 zile si inca o data pentru 4 zile iar in rest masina a vazut doar asfalt. Dupa 1500 km de la revizie, verificat nivel ulei: stupoare, nivel mai mic cu vreo 2mm (verificat 3 zile la rand dimineata, la rece, cu masina parcata in locuri diferite, m-am gandit ca poate nu statea pe suprafata perfect plana). In fine, tocmai ma gandeam sa schimb setul motor, simeringuri supape si ma rog, tot ce inseamna asta.
Astazi am mers in targ sa iau niste consumabile pentru o masina de la firma, acolo am vb cu un nene care vindea si i-am explicat ce mi se intampla. Tipul mi-a zis asa: masina cand e noua, la motoarele cu rulaj pana in 100.000 km spre exemplu, se pune ulei mai subtire, gen 5w40, cum am pus eu acum. Dupa ce motorul face 100.000 km (nu cu asa exactitate), se poate pune la motor ulei tip 10w40, care e mai vascos decat 5w40.
Acum nelamuririle: aveti idee daca e corect ce mi-a zis nenea asta? Cica daca treci de la un ulei full-sintetic la unul semi-sintetic nu este problema mare, dar omul zicea ca nu e recomandat sa treci de la ulei semi-sintetic la ulei sintetic (adica exact ce am facut eu), pentru ca pot aparea probleme de genul celei de mai sus.
Acum iar am o dilema: sa schimb setul motor cum aveam de gand sau sa astept pana fac iar cu masina numarul de km pentru revizie (ma gandeam ceva pe 7000km, acum am 1500) si sa pun iar 10w40, sa vad daca mai papa ulei?
Si acum astept parerile voastre. Eu inca nu imi fac griji de masina pentru ca totul este in regula cu ea, chiar am inceput sa ma mai linistesc cu privire la temerile mele. Ma temeam ca poate are motorul ceva, dar ideea e ca se cam "pupa" cu ce zicea omul ala. Cat timp am avut 10w40 pe masina, nu s-a pierdut gram, acum cu 5w40 papa incet, cate putin si sigur. Deci???
Bucuresti, 43 ani, Jimny stock-2002, 1328cmc, 82CP, M13A, ABS, AC,

Offline Laurentiu

« Răspuns #58 : 23.Aug.2012, 08:53:41 a.m. »
Cat timp am avut 10w40 pe masina, nu s-a pierdut gram, acum cu 5w40 papa incet, cate putin si sigur. Deci???
Pune in motor uleiul prescris de constructor si vezi ce se intimpla. Nu mai schimbati uleiurile dupa ureche.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline unde

« Răspuns #59 : 23.Aug.2012, 11:07:05 a.m. »
Acum nelamuririle: aveti idee daca e corect ce mi-a zis nenea asta? Cica daca treci de la un ulei full-sintetic la unul semi-sintetic nu este problema mare, dar omul zicea ca nu e recomandat sa treci de la ulei semi-sintetic la ulei sintetic (adica exact ce am facut eu), pentru ca pot aparea probleme de genul celei de mai sus.
Acum iar am o dilema: sa schimb setul motor cum aveam de gand sau sa astept pana fac iar cu masina numarul de km pentru revizie (ma gandeam ceva pe 7000km, acum am 1500) si sa pun iar 10w40, sa vad daca mai papa ulei?
Si acum astept parerile voastre. Eu inca nu imi fac griji de masina pentru ca totul este in regula cu ea, chiar am inceput sa ma mai linistesc cu privire la temerile mele. Ma temeam ca poate are motorul ceva, dar ideea e ca se cam "pupa" cu ce zicea omul ala. Cat timp am avut 10w40 pe masina, nu s-a pierdut gram, acum cu 5w40 papa incet, cate putin si sigur. Deci???

E corect tot ce ti s-a intimplat si mecanicii au dreptate. Lipseste doar un mic detaliu: nr de km ai masinii tale (macar aia de pe bord).
 Observatiile mele:
 - daca la tine consuma uleiul 5w40, dar nu pe cel 10w40, inseamna ca masina ta are peste 100.000 km sau pe acolo. Eu folosesc la a mea 5w40 full sintetic si (inca) nu consuma ulei  (kilometrajul de pe bord indica 72.000+).
 - uleiul 5w40 e foarte ok iarna, primavara si toamna, dar vara poate fi depasit foarte usor in conditii de vara arida, cum a fost vara asta spre exemplu. Mai e de luat in calcul si faptul ca motorul M13A e unul de turatie (consumul de ulei se petrece in special in conditii de ture mari) si merge destul de cald (vara trece de 90 de grade). Personal vara asta am evitat drumurile pe caldura mare, prefer sa merg ori dimineata foarte devreme ori seara/noaptea, exact din motivul asta.
 - pentru motorul M13 constructorul prevede viscozitatile 5w30, 10w30 si 10w40. Primele 2 nu sint deloc bune pentru verile noastre, cind temperatura exterioara poate depasi usor 30 de grade.

Later edit: nu-i nevoie deloc sa schimbi setul motor. Daca sint duse semeringurile de la supape iti va consuma ulei oricum/orice. Motorul tau e bun, doar ca nu mai e tocmai nou.
 Eu schimb uleiul la 7500 de km sau 1 an.
« Ultima Modificare: 23.Aug.2012, 11:33:11 a.m. de unde »
Suzuki Jimny 1.3i 2004