Era la ofertă un MTB X-fact al cărui nume nu l-am reţinut, cadru aluminiu, Vbrake, Shimano Deore (cred !) cu cca 900 ron - faţă de cca 1399 preţ iniţial.
Am mai achiziţionat un SH anul trecut, un Scott mai vechi care arată ok şi funcţionează 100% doar cu roţile în sus
daca e un MTB ar trebui sa aiba 3 caracteristici de top:
1. furca ( de buna calitate - de preferabil blocabila; nu de pe ghidon, e scumpa). chiar daca nu e pe aer, o furca buna ar trebui sa faca fata la denivelari si sa nu iasa uleiul din ea dupa 1 an
2. Frane eficente. De preferabil hidraulice, chiar daca nu sunt Schimano ( iarasi este vorba de pret), recomand un entry level : Tektro Draco 1 sau 2
3. Cadru elastic de aluminiu in tehnologie 6061 - sau mai sus, cine isi permite
Nu sunt adeptul franelor pe janta pt un MTB, daca se uda sau intra noroi......nu mai sunt eficiente aproape deloc; deasemenea nu sunt adeptul folosirii MTB in oras (muncesti mult, datorita cauciucurilor cu crampoane, care se vor toci repede pe coama.
Pentru oras eu recomand o bicicleta de treking / crossway , cu roata de 28inch cu care se poate sari si bordura
In ceea ce priveste deraioarele ( fata /spate) , Deore are avantajul unei schimbari mai rapide fata de Alivio, Altus si a unei greutati mai mici, dar din experienta, va spun ca sunt si mai sensibile la socuri (se poate rupe urechea daca e fortat).
Acestea sunt recomandarile mele pentru amatori, pentru cei profesionisti, recomand MTB big 29er sau un 27.5 pentru teren foarte accidentat. Se pare ca tehnologia a mai avansat iar ungiurile si rapoartele pt biciletele moderne au suferite multe modificari in sensul bun in ultimii ani. Recomand bicilete MTBde buna calitate din seria : Cube, Sott, Canodale, Specialized, Giant si...marca mea preferata: Merida
Sfatul meu este sa te uiti si la bicicletele din magazinele mici , de profil, ale importatorilor.
cat priveste deraiorul de folii care nu schimba: trebuie sa te uiti atent cum se manifesta urechea ( cursa ei) in momentul cand schimbi de maneta schimbatorului ( sus sau jos). Practic, urechea trebuie sa ridice lantul aproape de folia superioara si sa-i dea un impuls drepta ( la urcare). Eu zic ca acea cursa nu se mai face in totalitate. Iti recomand sa o duci in service, s-ar putea sa schimbe cablul si tubul deraiorului, Nu uita sa iti masori si lantul, sa vezi cat de intins e ( tot la service).
bafta si spor la pedalat pt toata lumea