De cand cu carantina... care este, lucram amandoi de-acasa si a trebuit sa ne amenajam un birou.
Problema e ca in birou am adus de la servici desktop-urile, care nu au wireless; al meu e pe Windows si al copiloatei pe Linux. M-am tot uitat sa iau niste placi wireless pe PCI mai puternice, intrucat cu una pe USB am incercat si nu bate, ca biroul e in partea opusa a casei fata de router. Dupa ce m-am tot sucit si rasucit am zis ca nu e bine, prea multa radiatie fara rost.
Asa ca m-am intors la varianta pe fir. Cablurile de retea au iesit si ele din calcul, pentru n-am avut chef sa le trag aiurea prin casa, iar sa le integrez prin pereti cere o gramada de efort.
Si am ajuns la varianta magica... date prin reteaua electrica si zero modificari. Dupa ceva cautari si citiri de review-uri am comandat o pereche de device-uri de la
TP-Link. Astea sunt de maxim 1300 Mbps. Exista si mai rapide decat astea, la 2000Mbps, dar nu aveau terminale cu 3 porturi, asa ca m-am multumit cu 1300, care e oricum mirobolant.
Stiam de varianta prin reteaua electrica, dar n-am avut niciodata ocazia sa testez. Si sincer, eram oarecum sceptic, mai ales ca biroul e pe circuit separat fata de priza unde am router-ul. In review-uri zice ca "pot" apare scaderi de calitate daca ruta trece prin sigurante. Cand am primit device-urile, chiar in manualul de instalare zice clar ca nu merg pe circuite separate, desi in reclame zic ca merge (SIC!). La asta s-a mai adaugat si experienta unui amic de-aici, care si-a luat ceva de genul asta si nu i-a mers nimic; nici macar nu s-a putut face "pairing"-ul, deci nici vorba de vreo calitate.
Si... surpriza. Le-am pus, am apasat butoanele de pairing si... nebunie. A mers instantaneu. Si merge mai ceva ca-n filme
Lucram amandoi in acelasi timp (ar merge si al treilea, ca sunt trei porturi) si "prizam" (pun intended
) date cat putem. Si streaming la servici pe videoconferinte si filme si tot ce ne trece prin cap. Practic, nu facem noi trafic cat pot device-urile.
Deci una peste alta ma declar multumit ca merge si multumit ca am ajuns sa testez chestia asta, pentru ca o aveam in cap de ceva vreme, dar nu gaseam motiv sa dau banii pe device-uri. Oricum, am iesit ca pret mai ieftin decat cu 2 placi wireless bune si ... cu creierul ceva mai putin prajit. Chiar merita investitia...