Vecchio, poate e de interes, mai ales in perioada asta
https://retetedepaine.blogspot.com/
Cum spuneam, pentru ca nu gasesc drojdie in comert (sau gasesc la preturi exorbitante) incep si eu de azi sa fac paine cu maia, deocamdata experimental.
Mulțumesc pentru rețete.
Formula de bază pentru pâinea cu maia (conform brutarilor Chef) este 1:2:3, adică 1 parte maia + 2 părți apă + 3 părți făină (ex. 150g maia + 300mil apă + 450g făină + 10g sare).
Un alt aspect important este timpul de lucru pentru aluatul de pâine cu maia, care se compune din: 30 min autoliză + 10 min frământare + 2 ore jumate prima dospire + 30 min relaxat în forma de copt + 1 oră a doua fermentare + 8-10 ore dospire lentă în frigider.
Coacerea se face la 220-230 de grade cu aburi în primele 15 min.
Cum fac:
Dizolv maia în 3/4 din apa ușor caldă, încorporez făina și omogenizez compoziția. Acopăr vasul și-l las așa 30 min. După acest interval, presar sarea deasupra aluatului și-l frământ 10 min, timp în care se formează glutenul, dar nu e complet dizolvat.
Transfer aluatul într-un vas de yena cu capac, și-l las la dospit 2 ore jumate. În acest interval, la 50 de minute, mai întind aluatul și-l împătur în vas.
După acest interval, răstorn aluatul pe masa de lucru înfăinată și dau forma pâinii. Presar făină deasupra, îl acopăr cu un ștergar și-l las la dospit 30 min la temperatura camerei.
După acest interval, modelez din nou aluatul, presar cu făină, îl bag in vasul de yena, acopăr cu o folie și-l mai las o oră pe masa de lucru, după care bag vasul în frigider pentru 8-10 ore.
Înainte de coacere preâncălzesc cuptorul la 220 grade, introduc o tavă cu apă fiartă sub grătarul pe care așez pâinea (o coc direct pe hârtie de copt pusă pe grătar) și crestez aluatul.
După 15 min scot tava cu apă și mai las la copt pâinea 30 min, după care sting cuptorul.
Scot pâinea după 5 min și o las să se răcească înainte de a o felia.
Pentru un aspect plăcut, dar și pentru gust deoasebit se pot presăra semințe de susan peste aluat, înainte de a-l introduce în cuptor. Cu ajutorul unei pensule îl ungem cu puțin ulei și presărăm semințele.
Cam așa arată