Autor Subiect: Acvaplanare  (Citit de 2352 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline whizzy

• Hero Member
  • Mesaje postate: 2040
  • Gen: Bărbat
Acvaplanare
« : 14.Iul.2009, 12:45:08 p.m. »
pe ploaie no way aquaplanare...

... e aici cat imi place mie masinuta tin sa te contrazic :D.. am fost si eu in w/e la plimbari si pe ploaie la o depasire pe la 120 aproximativ am dat de un miiiiiccc sentulet de apa pe sensul opus si timp de 3-5 sec nu am avut control asupra masinii noroc ca erau rotiile drepte .. ma rog o experienta ok sa zic asa (ca o sa fiu mai atent la balti cand depasesc) dar oricum acest fenomen nu tine de masina, cauciucuri, tractiune, etc ...

Offline BXXENL

Re: Acvaplanare
« Răspuns #1 : 14.Iul.2009, 09:05:56 p.m. »
Depinde de cauciucuri? Cu ce e a ta incaltata? A mea a venit cu Continentale Premium Contact 2, si sunt ok si la viteze mari pe apa.
  • SX4 1.5
Alex

Offline fireburn

« Răspuns #2 : 15.Iul.2009, 09:53:57 a.m. »
A mea are Bridgestone Turanza, la fel, mai mult decat ok pe ploaie.
Cred totusi ca poate fi vorba de uzura gumelor.
Pe masura ce se tocesc, nu mai sunt la fel de aderente ca la inceput.

Offline whizzy

• Hero Member
« Răspuns #3 : 15.Iul.2009, 11:39:32 a.m. »
tot cu Bridgestone Turanza

dar acest fenomen nu tine de cauciucuri si aderenta asta incerc eu sa zic :D. Cand prinzi acest fenomen rotile nu mai sunt pe asfalt sunt pe apa deci poti sa ai tu ce cauciucuri vrei si ce masina sa zicem asa esti cu rotile in aer :)

Offline alexb25

• Full Member
  • Mesaje postate: 229
« Răspuns #4 : 15.Iul.2009, 04:13:35 p.m. »
Depinde de profilul anvelopei, cat de bun este la evacuarea apei "prinsa" sub anvelopa
jimnyholic

Offline Cristi

« Răspuns #5 : 15.Iul.2009, 04:33:05 p.m. »
Si eu tot Bridgestone-urile le am si se comporta destul de bine pe ploaie (mai putin pe linia de tramvai unde fuge fundul in draci).

La acvaplanare conteaza o sumedenie de factori, printre care cel mai important este cantitatea de apa de pe asfalt, si cat de repede/eficient poate cauciucul sa degaje aceasta apa prin caneluri catre exterior, astfel incat sa nu se formeze acea pelicula de apa intre cauciuc si asfalt.

Din acest motiv cauciucurile de tip slick sunt interzise prin lege in majoritatea tarilor!
- Kizashi Sport M/T
- ex SX4 1.9 DDis, 4WD @ 143 BHP
- ex Jimny Cabrio

Offline fireburn

« Răspuns #6 : 15.Iul.2009, 05:46:23 p.m. »
Acvaplanarea e fenomenul ala de "saniuta", cand te uiti ca prostul la masina, ca nu o mai poti controla(apare de obicei la franari bruste).
Acum ce sa zic, mie nu mi s-a intamplat la 120 la ora, prin balta, in depasire, sa alunece asa cum zici tu.
Sper sa nu se intample la nimeni, ca s-ar putea sa iasa naspa cu tot ESP si 4x4 si alte alea, pentru ca viteza e maricica.
Asa ca OCS (ochii cat sarmaua) !!!

Offline whizzy

• Hero Member
« Răspuns #7 : 15.Iul.2009, 06:38:48 p.m. »
exact .. ideea este ca nici mie nu mi s-a intamplat niciodata dar s-a intamplat acum anyway tot nu cred ca tine de masina :)

Offline BXXENL

« Răspuns #8 : 16.Iul.2009, 12:19:13 a.m. »
Tine foarte mult de profilul cauciucului. Cat de repede poate evacua apa de sub el. Evindent ca la viteze mari n-are nici o sansa nici un cauciuc. Pe ud parca era 80-90 limita pe autostrada, nu? Eu totusi  nu am patit-o cu SX-ul niciodata, si am prins niste ploi nasoale pe A1 prin santurile alea facute pe banda 1 de TIR-uri. Insa cu aia mica, o pateam foarte des la peste 90km/h, cu cauciucurile de iarna. FOARTE des.
  • SX4 1.5
Alex

Offline whizzy

• Hero Member
« Răspuns #9 : 16.Iul.2009, 09:29:36 a.m. »
poate ai avut noroc pana acum :)

oricum nu-ti doresc  B-)