Pentru ca am tras chiulul si de la intalniri, si de pe forum, incerc sa-mi spal pacatele cu niscaiva ponturi de calatorit ieftin, chiar daca nu cu masina.
Ceea ce descriu mai jos nu functioneaza last-minute, e nevoie de un pic de planificare pentru a obtine preturi de "premianti".
Prin urmare, sa trec la calcule sau - cum suna o indragita sintagma din spatiul public - sa trecem
la concret.
Toate calculele sunt pentru 2 persoane.1. Zbor
WizzAir Bucuresti Baneasa-Dortmund si retur:
468 lei (cu un bagaj de cala si cu tot cu comisionul nesimtit de 40 lei pentru plata cu card). Asta am obtinut cam cu 3 luni inainte. Se poate si mai din scurt, oricum eu nu inteleg algoritmul de pricing ca am verificat de curiozitate zi de zi, timp de 2 saptamani, si pretul se schimba in functie de... in functie de ceva.
Pe orarul actual, avionul pleaca la 17:10 si ajunge la 18:45.
2. Autobuz Airport Express, de la aeroportul din Dortmund la gara Dortmund Hbf. Eu l-am prins pe cel de ora 19:00. Face 22 de minute, costa
11 euro (2 persoane). Worst case scenario, se poate lua taxi, costa cam 22 euro pana la gara.
3. Tren Dortmund-Amsterdam Centraal (se schimba la Duisburg). Trebuie rezervat cat mai devreme (se deschid rezervarile in general cu 90 de zile inainte)
aici. Aici algoritmul e clar, pe masura ce se ocupa locurile cu pret promotional, se ingroasa gluma. Eu am fost ager
si ca urmare a costat
76 euro. Sunt destul de multe variante, din pacate avionul ajungand tarziu nu se potriveste bine decat cu trenul care pleaca la 20:38 si ajunge la 23:25. Trenul e super-haios, e hi-speed (ICE), dar nu foarte nervos (Vmax pe segmentul asta a fost 160 km/h).
La intoarcere, avionul pleaca din Dortmund la 19:10, asa ca sunt mai multe optiuni de tren inapoi (noi am luat trenul care pleaca la 10:34 si ajunge la 13:15).
Recapitulare (in euro):
110 eur - avion dus intors, 2 persoane
22 eur - shuttle dus intors, 2 persoane
76 eur - tren dus intors, 2 persoane
In acest mod simplu - cum ar spune Caragiu - 2 cetateni se duc si se intorc cu 208 eur. Cam jumatate fata de zborul direct.
Pentru a dedica si mai multi bani berii (desigur, bere este un termen generic, adica daca tot ajungi la Amsterdam...
) se poate opta pentru o cazare cu cortul in
Camping Zeeburg, unde e super misto. Aceleasi doua persoane de mai sus au platit pentru 5 nopti 65 euro (am nimerit in mid-season, in high-season ar fi fost 80 euro). E ingrijit, cu toalete curate, magazin, papa, bere, biciclete de inchiriat etc. Si te intalnesti cu rate, lebede, gaste si oameni prietenosi. Partea cea mai faina e ca e aproape de oras, pana la 00:30 prinzi tramvai care face cam 15 -20 minute. Dupa 00:30 sunt autobuze de noapte din jumatate in jumatate de ora. Daca vi se pare prea radicala varianta cu cortul, exista si casute de inchiriat.
Pe urma descoperi ca in Amsterdam o bere de 0,5 la terasa e circa 4 euro. Ceea ce te cam racoreste, dar pentru ca ai rezolvat atat de cumpatat ecuatia Transport+Cazare 5 nopti=273 euro, te consolezi si...