Ce este si de ce apare praful de frana?
Sistemul de franare al unei masini nu este foarte complicat. Doua placute de frana sunt situate pe fiecare disc si apasa pe acesta. In urma frecarii dintre ele automobilul se opreste.
In aceasta actiune materialul din care sunt realizate se subtiaza producand un praf fin. Acest praf rezultat din frecarea celor doua componente este praful de frana.
Deoarce in placutele de frana exista mai mult de 30% component metallic iar discul de frana este asemanator ca si compozitie, micile bucati de metal rezultate din frecare se incarca electrostatic si au tendinta de a se lipi de jantele masinii.
Chiar daca pe piata de piese auto exista placute de frana fara metal in compozitie, fiind realizate din Kevlar, la achizitionarea unor asemenea placute ( scumpe ca pret ) trebuie sa luam in considerare si schimbarea discurilor de frana pentru ca cele clasice se vor uza extreme de repede. Duritatea placutelor de Kevlar distrugand oarecum discul clasic.
De ce trebuie sa curatam praful de frana?
Praful de frana nu este greu de curatat. Atunci cand duci automobilul la spalatorie sau atunci cand il cureti acasa. Microscopicele bucatele de metal ce formeaza acest praf pot coroda si distruge jantele altfel in stare buna.
Exista solutii special pentru curatarea jantelor in comert si iti este necesar doar aceasta solutie, un timp scurt, un burette obisnuit si drag de masina. Pune Solutia pe jante, lasa cateva minute sa actioneze, clateste cu apa si apoi sterge cu buretele. Simplu, nu?
Ai grija insa sa nu faci acest lucru cand masina este incinsa pentru ca risti sa uzi franele incinse si astfel sa le deteriorezi.
sursa: dailydriven.ro