Autor Subiect: RBS - S-a activat vreodata?  (Citit de 23804 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Romix

Re: RBS - S-a activat vreodata?
« Răspuns #220 : 23.Apr.2021, 07:37:13 p.m. »
Masinile produse intre 2015 si 2019 sunt echipate cu RBS iar cele ulterioare cu DSBS.

A mea e produsa in 2019 si are DSBS.
In legatura cu activarea senzorului, pana acum (am aproximativ 6.000 km) masina nu a franat singura niciodata.
S-a activat de cateva ori in trafic, la viteze de peste 30-40 km/h, acustic si vizual, fara, insa, a frana (cand cel din fata franeaza brusc, cand fac o manevra de ocolire in viteza a unei masini stationate pe banda  si apoi ma repliez pe banda, la gardul de pe Mihai Bravu).
La viteze de sub 10 km/h, s-a activat in parcari cand aveam pietoni care ieseau in fata masinii, dar frana nu a pus.

• Vitara 1.4 MT Luxus AllGrip 2019

Offline Dogy

« Răspuns #221 : 25.Apr.2021, 12:21:31 a.m. »
Si eu am DSBS. In 84.000 de km, a franat o singura data brusc, aiurea, la gardurile lui Firea. De atunci, il dezactivez cand dau de gardurile alea.
In rest e cat se poate de predictibil. Avertizeaza si la pietoni, dar clar nu intotdeauna. La caini nu cred (n-am prea avut ocazia). La pasari nu, ar fi si aberant sa o faca. La crengi nu stiu - n-am avut ocazia. O data a franat brusc si m-a salvat de la a-l tampona pe cel din fata, care franase si el brusc, dar eu ma uitam aiurea.
  • Suzuki Vitara Facelift 2019 1.0 Passion 5MT Allgrip

Offline enicky

« Răspuns #222 : 25.Apr.2021, 12:49:00 p.m. »
Ce-mi place dialogul asta al "surzilor".
    Acu' daca tot te bagi in "dialogul surzilor", m-as fi bucurat sa ne spui si de unde ai info, daca tot ai dat citatul respectiv, nu ne lasa in ceata,  ptr. ca in manual la pag.3-89 scrie tot RADAR BRAKE SUPORT. E bine sa stim ce sisteme avem pe masini.
  Ba mai mult, vad ca mai spun cativa colegi ca si ei au acest minunat DSBS, deci probabil mi-a scapat mie ceva, scrie undeva si n-am observat...
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline toma

« Răspuns #223 : 27.Apr.2021, 06:00:52 p.m. »
Aici:  https://www.globalsuzuki.com/vitara_30th/history/4th.html
si aici: https://www.suzuki.hu/corporate/en/news/the-new-vitara

Vechiul sistem RBS doar cu radar situat in bara din fata in spatele logo-ului Suzuki:  https://www.suzuki.cz/auto/svet_suzuki/press/suzuki-akademie/bezpecnostni-systemy/radar-brake-support-(rbs).pdf

Noul sistem cu camera plus laser care a primit o noua pozitie: https://suzuki.ro/masini/vitara-hybrid/

Citat
Vitara este echipată cu sistemul avansat dezvoltat de Suzuki pentru monitorizarea traficului din fața automobilului. Acesta folosește o combinație de date oferite de o cameră de monitorizare și un sistem laser, montat la nivelul parbrizului. Camera monitorizează distanțe medii și lungi și poate detecta semne de circulație sau pietoni aflați pe poziții periculoase, ori marcajele drumului, iar laserul funcționează perfect pe distanțe scurte sau pe timpul nopții, ambele sisteme aducându-și aportul la o siguranță maximă în timpul mersului.

Si sa vezi minune la Ignis e cu doua camere, fara laser si se numeste DCBS (Dual Camera Brake Support) dar aici suntem pe topicul de Vitara.
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

Offline enicky

« Răspuns #224 : 27.Apr.2021, 11:39:20 p.m. »
  E bine de stiut, multumesc ! :good:
Cu toate ca, apropo de citat, eu cred ca e invers, probabil traducerea e de vina, camera in parbriz(asa se vede) si radarul jos in bara.
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline toma

« Răspuns #225 : 28.Apr.2021, 07:39:50 p.m. »
Eu am inteles asa:

- camera + senzor laser pozitionate la nivelul oglinzii retrovizoare pentru DSBS
- radar, pozitionat central in partea de jos a barei fata pentru ACC (adaptive cruise control)

• Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

The following users thanked this post: Myhay, dacbuc

Offline enicky

« Răspuns #226 : 29.Apr.2021, 04:27:36 p.m. »
Eu am inteles asa:
   Pai cam asa si sunt : sus la oglinda sunt doua "obiective" si mai este si jos in bara radarul. Recunosc, la capitolul asta nu mi-am facut timp sa studiez manualul, mai ales ca si-au facut treaba bine si unul si altul.
   ACC are un stil de lucru interesant si eficient as spune, combinat si cu management-ul distantei de siguranta.

Offline perfidus

« Răspuns #227 : 11.Mai.2021, 01:17:20 a.m. »
Cele doua "obiective" mari sunt cele de la senzorii laser = receptoarele pentru raza laser reflectata. Din faptul ca sunt doua deduc ca impreuna realizeaza o imagine stereoscopica. Camera este monoculara si lentila ei are un diametru mult mai mic. Inteleg ca cea din urma este responsabila doar de avertizarea de pietoni si marcaje rutiere.
Intelegeti ca sistemul este ajuns deja la versiunea a doua, contine un soft elaborat si testat pe mii de situatii ipotetice, perfectionat la intervale regulate. Algoritmul sau citeste niste date de intrare de la niste senzori. Perceptia noastra poate fi pacalita usor ca sa credem ca doua situatii au fost identice, dar sistemul fiind prost a reactionat diferit. In realitate datele de intrare au fost diferite daca algoritmul a luat decizii diferite.  Unghiul de incidenta al luminii laser, elevatia (botul ridicat sau mai lasat), traiectoria, dinamica masinii etc. au fost diferite. Timpul de reactie al automatului este astfel gandit sa fie mult sub timpul mediu de reactie al soferului tipic, in deplinatatea reflexelor sale. La urnmatoarele versiuni, poate apar mai multe lasere si/sau camere mai avansate, si algoritmul se perfectioneaza. Eu il consider un sistem deja matur, cu rezultate chiar spectaculoase. Beneficiile intrec  cu mult posibilele dezavantaje ale unor alerte false. Iar pentru cei ce apreciaza un condus mai sprinten in oras, exista buton OFF.

Nu stiu daca a mai fost mentionat, aici o descriere si test de sistem pe Jimny 2019.
« Ultima Modificare: 11.Mai.2021, 01:28:59 a.m. de perfidus »

Suzuki Vitara 1.4T Spirit 4WD M/T 2019 ("Snow White")

The following users thanked this post: toma, gabi males, Dromihete

Offline dacbuc

« Răspuns #228 : 15.Sep.2024, 12:36:00 p.m. »
  • Vitara Passion Mild-Hybrid AllGrip