Salutare.
Am văzut topicul
http://www.suzuki-club.ro/forum/warzone/banii-pe-daciile-platite-in-avans-lt1989/?topicseen și am observat cum Laurențiu și coby au deviat de la subiect spre scrierea cu î și â. Imediat interesul meu a prins ideea. Cum am mai citit polemici pe tema asta, am zis să caut link-uri unde se combat, cu argumente, ambele scrieri: cea comunistă și cea "a la" Academia Română după 89.
Ideea este că ambele entități au bulversat limba română.
Comuniștii au folosit pe "î" peste tot pentru că era mai comod și mai simplu. Chipurile asta a fost invenția lor ca să uite lumea originea limbii noastre. Dar lumea uită că se folosea și înainte î, dar ei au vrut o standardizare, să le fie mai ușor. Astfel în anii 60 a rămas doar "român" cu â și restul cuvintelor cu î.
Acum vin deștepții de la Academia Română. Chipurile ei au vrut să repare greșeala comuniștilor, să readucă limba la rădăcinile latine și să se separe de precursori. De parcă ei nu erau tot comuniști, ca toți cei care aveau o funcție de conducere după 89. Ei au făcut sricăciuni și mai mari, pentru că scrierea cu â în interiorul
tuturor cuvintelor este
greșită. Cei care au protestat contra acestei decizii, pe bună dreptate, nici nu au fost luați în seamă. Doar academicienii erau zeii limbii române.
Exemple pentru folosirea greșită a lui î și â:
- cuvînt / cuvinte - forma de "cuvânt" fiind incorectă
- sfînt / sfinte / sfințenie - forma de "sfânt" fiind incorectă
În schimb "țăran / țărână" sau "mână / mâini / manuscris / manual" apare â folosit în mod corect.
Pentru cei interesați se poate citi mai multe pe
http://basarabialiterara.com.md/?p=13954. Prima dată eu citisem asta pe getica.go.ro, dar se pare că între timp a devenit inactiv.
Oricum, ca o concluzie, treaba este mai alambicată. Nu e chiar așa simplu, cum au vrut ăștia să o facă (pre și post 89).
PS: În legătură cu "sînt / sunt", poate apare un profesor de latină pe aici, să zică cum se conjugă verbul în latină.