Satul, pe de-o parte de faptul ca claxonul de pe ignis e o jucarie, insa si de faptul ca de una-doua saptamani asta facea ca porumbeii care se-nghesuie pe-o ramura, am luat decizia de a schimba claxonul.
Premize: fiindca nu e o piesa care sa aiba nush ce mare rol in economia sigurantei in trafic (din pct de vedere mecanic evident), am decis sa bag un claxon folosit, de la nepotu din gradina (are el pe colo cateva masini in diferite faze de dezmembrare). Am nimerit un claxon Hella, vechi ce-i drept, da-mi isnpira incredere.
Necesar:
- 15 min
- o cheie de 12 (eu am folosit un clicket cu tubulara de 12 in cap)
- o surubelnita dreapta (relativ mica)
- izoler, in cazul meu
- doua ‘departatoare’ (eu am folosit doua lamele metalice de vreo 10-15 cm)
Localizarea claxonului: in spatele calandrului, langa farul drepta.
Pentru a ajunge la el trebuie sa desfacem 4 cleme plastic. Ridicam capota. Pe partea superioara a caladrului observam cele 4 cleme care se desfac cu ajutorul surubelnitei drepte. Doua sunt amplasate orizontal, doua vertical. Dupa ce scoatem clemele, trebuie sa ridicam putin marginea superioara (e prinsa cu doua ‘urechiuse’ in partea superioara (bara transversala), prin presare) si apoi putem da inspre fata masca calandrului si putem lucra. Daca avem cele doua departatoare putem fixa masca sa stea la 10 – 15 cm de pozitia ei normala, loc de-ajuns sa ne jucam.
Claxonul e prins de ‘bara’ transversala superioara, langa farul dreapta. Desfacerea se face cu cheia de 12. Nu trebuie tinut contra, nu pica nici o piulita. Dupa asta scoateti claxonul si-i scoateti papucii. In cazul in acre aveti claxon de schimb, montati papucii (proba), insurubati la loc (proba), montati calandrul (proba) iar la final mai faceti o proba.
In ceea ce ma priveste, claxonul meu nu avea nimic, insa firul s-a rupt la unul dintre papuci. Avand in vedere ca cel de-al doilea claxon nu avea prindere cu papuci, ci cu surub si saiba patrata, am purces la ruperea si celui de-al doilea papuc si le-am prins in noul claxon. La mine a fost necesar banda izoler pentru ca am lungit nitel firele initiale (cu un 2x1.5) si le-am izolat la modul hotarat, cu pasi marunti.
Acu, avand in vedere ca noul claxon e aproape dublu ca diametru, cam cum credeti ca se aude? Dap...e o placere!