Pentru ca detest ipocrizia si pentru ca mi se pare nedrept sa atribuim complimente unor impostori m-am decis sa public informatiile pe care le-am aflat cu privire la asa numitii activisti de mediu, cei care militeaza pentru diverse cauze ecologiste precum Salvati Rosia Montana, Certej, Baia Mare si alte subiecte din zona aceasta industriala. Am sa pastrez anonim numele celui caruia mi-a impartasit aceste informatii, in primul rand pentru ca imi este prieten si in al doilea rand pentru ca identitatea lui nu ar schimba cu nimic realitatea trista a asa ziselor ONG-uri de mediu. Asadar, amicul meu, caruia ii vom spune Alin, mi-a povestit zilele trecute in ce consta de fapt voluntariatul de mediu si ca de fapt e vorba de un job full time, intr-un sector in care se invart o gramada de bani. Gruparea aceasta ecologista nu este nimic mai mult decat o masinarie de facut bani, sub pretextul unor cauze nobile. Toti cei pe care ii vedeti ca se agita la proteste, ori ca se leaga cu lanturi de gat si de calorifere, sunt platiti cu salarii lunare si bonusuri in functie de participarea la activitati extra, precum manifestatiile de strada,petitiile si protestele spontane, etc.
Revenind la amicul meu, Alin, ca orice alt student roman, se afla in cautarea unui job care sa ii asigure niste bani de buzunar. Nu a trecut multa vreme pana cand sa fie cooptat de o grupare ecologista, care lansase un anunt de angajare pentru cu totul altceva. Ajuns la interviu, lui Alin i s-au promis 2500 de ron lunar pentru a deveni “postac”, o denumire familiara in sectorul ONG-urilor. De banii astia trebuia sa fie disponibil la orice ora si sa intervina cu comentarii, sub diverse identitati, oriunde se publica un articol pe subiecte de interes (vezi Rosia Montana, Certej, etc.) . Rolul lui era sa intoarca discutia in favoarea ecologistilor, caci stim bine, naivitatea este un teren care poate fi exploatat cu efecte greu de imaginat. In momentele de criza, Alin si colegii sai, vreo 25 la numar, erau slugariti la propriu, fiind obligati sa munceasca ore intregi, fara sa aiba voie sa se ridice de la calculator pentru a bea apa sau merge la toaleta. Cand apar subiecte cu un mare buzz mediatic, postacii lucreaza cu totii sub supraveghere, intr-un laborator informatic, fiind urmariti indeaproape de superiorii lor. Daca decid sa isi paraseasca jobul, primesc amenintari, in bransa functionand un fel de mafie ecologista.
Sper ca mesajul asta sa circule si sa fie vazut de cat mai multa lume. Ipocriza trebuie demascata cu orice ocazie. Putina lume stie ca in spatele unor gesturi aparent nobile se ascunde o afacere bine pusa la punct si cu castiguri materiale greu de imaginat.