Autor Subiect: xenon pe proiectoare ceata  (Citit de 5325 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline bogdannicola

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 22
xenon pe proiectoare ceata
« : 19.Ian.2011, 06:30:34 p.m. »
buna seara,

salut cu respect pe toti forumistii.

asa cum bine stiti si experimentati pe pielea dvs , peste scumpa noastra tarisoara s-a cam lasat ceata . deasa si laptoasa , ceata asta .

in urma unui drum scurt ,dar foarte intens ca si senzatii , date de o ceata deasa de nu vedeam nici soseaua din fata masinii - cu tot cu farurile de ceata stock aprinse - , va intreb :

1. a montat cineva xenon pe proiectoarele ceata si daca da , a optat pt ce temperatura de culoare - 3000k = galben , 4300 k = alb , 6000k = alb-albastrui ?      traditional galbenul e favorit , dar albastruiul bate mai bine in laterale .   

2. se pot regla proiectoarele de ceata ca sa bata mai jos , avand in vedere ca xenonul bate mai sus decat un bec stock ? - diferenta de conceptie a becului  si a fascicolului de lumina emis -

3. pe site-urile americane , se recomanda : 1 .doar bec halogen pe proiectoarele ceata               2 . proiectoarele sa fie montate cat mai jos in bara, stiut fiind ca ceata "pluteste" la 20-30 cm deasupra solului , practic aceea fiind zona pe care lumina o poate strabate fara probleme                    3. xenonu , fiind mai intens , se reflecta atat de tare pe picaturile de apa ce formeaza ceata , incat te orbeste la propriu pe tine posesorul lor.                   

momentan m-ar tenta un kit xenon H11, cum se obisnuieste la sx4 , dar astept sa vad si impresii ale celor care au...s-au au cunostinte legate de subiect .

va multumesc si va doresc drumuri lipsite de probleme, fara ceata... naturala sau data de xenoanele partenerilor de trafic   

Offline shpeedy

Re: xenon pe proiectoare ceata
« Răspuns #1 : 19.Ian.2011, 06:43:18 p.m. »
Din cate stiu, pentru ceata cel mai eficient e tot halogenul...

Daca o sa te uiti la sistemele aditionale de lumini pentru ceata pe care le au nordicii (suedezii, finlandezii, norvegienii) o sa vezi ca acestea sunt bazate pe halogene, nicidecum pe xenon.
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X

Offline Laurentiu

« Răspuns #2 : 19.Ian.2011, 06:55:25 p.m. »
Daca o sa te uiti la sistemele aditionale de lumini pentru ceata pe care le au nordicii (suedezii, finlandezii, norvegienii) o sa vezi ca acestea sunt bazate pe halogene, nicidecum pe xenon.
@ bogdannicola, aici sint cam profan dar daca stau sa ma gindesc bine, ar fi o explicatie plauzibila: becul de xenon se monteaza in spatele unei lupe => focalizarea luminii intru-un punct pt a nu "rupe la ochi"; becul cu halogen se monteaza in fata unei oglinzi pt a distribui lumina cit mai mult in evantai si in lateral.

Pe ceata nu vei putea folosi niciodata faza lunga asa ca un bec cu xenon va putea fi folosit cu succes pe faza scurta (lungime maxima a fasciculului de 50 m). Pe proiectoarele de ceata, nu cred ca ai nevoie de xenon; ajunge becul cu halogen care poate matura 2-5 m in fata  si acopera "pata neagra" pina la intilnirea cu baza scurta fazei de intilnire a farurilor.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline zamyx

• Full Member
  • Mesaje postate: 128
  • Gen: Bărbat
    • Constanta
« Răspuns #3 : 20.Ian.2011, 09:17:34 a.m. »
Eu am montat (acum 2 ani) pe proiectoare xenon de culoare 8000k, era frumos contrastul dintre 6000k (pe faruri) si 8000 de pe proiectoare, insa nu se vedea prea mult pe timp de ceata, asa ca zilele trecute am schimbat becurile  cu unele de 3000k, am reglat proiectoarele mai sus si acum sunt foarte, foarte multumit, testat pe timp de ceata la drum lung. Cu xenon pe proiectoare se vede super bine si daca nu sunt prea sus, nu deranjezi pe nimeni...trust me
  • Mercedes
Mercedes ML W166  White Cirrus, 2015
Mercedes A 180 Sport Compact Green Elbaite, 2016
Crown Line 180 Bow Rider 135cp

Offline BXXENL

« Răspuns #4 : 20.Ian.2011, 09:47:25 a.m. »
Eu am xenon de 3200k pe proiectoarele de ceata de ~7 luni, si vreau sa zic ca de cate ori e cea mai mica urma de ceata, simt cum faza scurta ma deranjeaza (unde am becuri albe-albastrui, foarte apropiate de xenon 6000k) si le sting si aprind proiectoarele. In momentul ala simt efectiv cum mi se relaxeaza ochii. Sunt excelente, bat foarte mult si in lateral, si in fata suficient pt viteze de deplasare sub 100km/h. Am avut ocazia sa le testez extensiv pe ceata, de la cea mai usoara pana la ceata densa de nu vedeai urmatoarea dunga discontinua in fata masinii... In ceata usoara si medie, sunt ideale, e ca si cum n-ar fi ceata aia, patrund foarte bine, dar in ceata super densa simt ca sunt prea puternice, mai mult se reflecta decat penetreaza. Atunci ar merge mai bine niste becuri galbene mai slabe ca intensitate, poate ca s-ar reflecta mai putin si ai vedea mai mult.

Pe ploaie sunt iarasi fantastice, patrund foarte bine si nu se reflecta din apa de pe asfalt, asa ca vezi gropile si tot ce e pe drum cum trebuie.

Insa orbesc GROAZNIC pe cei din fata atunci cand se apropie. Daca le folosesti cand nu e ceata, o sa iti iei multe injuraturi. MULTE! Dar daca faci multe drumuri dimineata, in afara localitatilor, pe autostrada, etc, merita. Si recunosc, pe autostrada (A2) le folosesc si cand nu e ceata, sting faza scurta si merg cu astea, pur si simplu e mult mai odihnitoare lumina, si contrastul mult mai mare, vezi totul fara efort. Unii care ma depasesc cu viteza mica se mai supara, si atunci le sting, dar de regula toti trec ca rachetele pe langa mine care merg mai economic, asa ca nu apuca sa fie prea mult deranjati, pt ca nu bat foarte departe.

Totusi, daca gasesti becuri normale galbene, halogene sau cu cadmiu parca erau unele dintr'astea super galbene, poti merge linistit pe acelea, pe ceata usoara si medie le poti folosi impreuna cu faza scurta si cand e ceata mega densa, cred ca te vor ajuta mai mult decat xenoanele, care devin prea stralucitoare.

Atentie insa, sa iei becuri de 35W pe proiectoare! Nu stiu daca ai si alte alternative la H11, dar am zis sa mentionez.

Orice alta nuanta decat galben pe proiectoare nu are rost sa pui, cred ca te-ai prins deja...
  • SX4 1.5
Alex

Offline bogdannicola

• Newbie
  • *
« Răspuns #5 : 20.Ian.2011, 10:23:59 a.m. »
buna ziua la toata lumea ,

va multumesc pt raspunsul promt primit de la toti cei care au scris si care au avut lucruri interesante de impartasit , mai ales ca problema e f actuala .

candva mi-a venit ideea de a pune o lupa in proiectoarele de ceata , identica cu cea care se pune in far pt xenon aftermarket , dar din pacate , mi-ar mai trecui vo 2-3 cm lungime la proiector ca sa incapa ... asa ca am cam renuntat la xenon in proiectoare , mai ales ca ceata pe unde merg nu e foarte frecventa .

totusi,  retin ideea ca e folositor xenon-ul in proiectoare in anumite conditii , intrebarea e : cum ati reglat dvs proiectoarele astfel incat sa bata mai jos ? exista un dispozitiv in bara ca sa permita acest lucru ? sau ce modalitate ati ales ?     bineinteles ca nu intentionez sa merg cu proiectoarele aprinse ziua in amiaza mare , nici macar seara, decat daca situatia impune,  ca sunt destui care merg cu ele non-stop si ...deranjeaza .

retin si ideea de bec galben , mai ales ca acum aparura si becuri halogen care dau mai multa lumina decat unul normal... deci se poate.

totusi, daca cineva a reusit sa puna o lupa in proiectoarele de ceata - nu sa le schimbe cu unele care au lupa din fabricatie, il rog sa expuna procesul , ar fi interesant de stiut.

va multumesc de timpul acordat pt a raspunde la intrebarea pusa.

va doresc drum bun , lipsit de incidente si sa ajungeti sanatosi inapoi la familia care va iubeste.

Offline shpeedy

« Răspuns #6 : 20.Ian.2011, 10:36:40 a.m. »
cum ati reglat dvs proiectoarele astfel incat sa bata mai jos ? exista un dispozitiv in bara ca sa permita acest lucru ? sau ce modalitate ati ales ? 

Aici ai citit ?
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X

Offline bogdannicola

• Newbie
  • *
« Răspuns #7 : 20.Ian.2011, 06:40:11 p.m. »
buna seara,

citii acum . foarte multumesc pt osteneala .  e f util link-ul .

va doresc o seara cat mai placuta in continuare .