Am nevoie de ajutor intr-o problema de ... driver-e (cred, dar nu sunt convins).
Acum ceva timp am luat pentru laptop (Dell XPS M1330) un modul intern 3G+GPS, cu gandul ca impusc 7 iepuri dintr-o lovitura:
- internet mobil fara chestii anexate/atarnate la laptop (+ semnal mult mai bun fata de device-urile pe pcmcia/usb).
- navigatie pe ecran mai mare decat PDA/car navy (de folosit in orice tip de drumetie, inclusiv in masina)
- ... si altele
Modulul e facut de Sony-Ericsson pentru Dell+Vodafone (decodat) si l-am luat de pe eBay (prin grija lui Razak
). Partea de 3G a mers imediat si in parametri peste asteptari, partea de GPS ... cam nu prea.
Care ar fi problema:
- Dell a oferit niste drivere pt device, dar dupa un timp le-a retras si le-a inlocuit cu altele care nu mai ofera suport pt. partea de GPS. La fel a facut si cu aplicatia made by Dell+Vod care gestioneaza device-ul.
Prin urmare unii au reusit sa miste problema cu niste seturi de drivere mai vechi, impreuna cu o aplicatie a lui Sony-Ericsson pentru un tert device de-al lor.
Am gasit si eu driverele/aplicatiile cu pricina si le-am instalat urmand pasii indicati de o gramada de tutoriale/forumuri pt. pasionati ... etc. Evident fiecare tutorial prezinta variante oarecum diferite, in functie de cum a reusit fiecare sa faca device-ul sa mearga.
Instaland, dezainstaland, inclocuind de n-spe ori drivere,aplicatii si toate cele am reusit la un moment dat sa ma conectez cu aplicatia Sony la senzorul GPS (care functioneaza pe portul serial) si sa vad cum preia date. NISTE date. Habar n-am daca erau valide sau nu (de spus ca device-ul da datle in format NMEA).
Dupa acest moment n-am mai reusit sub nici o forma sa misc ceva la el. Am instalat, combinat, reinstalat drivere la greu. Nimic ... mortua est.
Intre timp am downloadat un programel zis .. "visual GPS" sau cam asa ceva, care merge pe standard NMEA. Cu care iarasi n-am reusit sa fac senzorul sa se conecteze la vre-un satelit, desi vede corect COM-ul pe care merge device-ul si pare ca initiaza bine comunicatia cu el. M-am gandit si ca poate toate-s OK dar n-am semnal, intrucat toate testele le-am facut indoor ... dar totusi. Am incercat si afara si nimic.
Intr-un final apoteotic am reusit sa obtin ceva ... care pare a fi corect intrucatva, printr-un script pe care l-am gasit pe un forum.
Ma conectez la device prin hiperterminal, dupa ce setez toate chestiile pt. comunicatie, iar apoi dau de mana comenzile in interpretorul de comenzi al Hyperterm. Sunt practic comenzile de activare a senzorului GPS, initiere comunicatie, activare preluare de date .. etcetc.
Dupa executarea scriptului fereastra incepe sa-mi toarne date in continuu,, care par sa semene ca forma cu cele din standardul NMEA. Deci ceva merge acolo ... nu stiu cat de bine sau de rau. Nasol ca nu reusesc sa ma conectez cu nimic visual ca sa vad cat de corecte sunt datele alea brute. (M-am uitat un pic ce-i cu formatul NMEA si arata destul de dubios datele alea, nu prea-ti dai seama din ele de nimnic daca n-ai un interpretor vizual).
Anyway ... daca vre-unul din voi e mai priceput si are timp si chef ... dati un semn. Fac cinste !!!!